Скандал у Федерації бодібілдингу: Ігор та Ірина Делієви підозрюються у розкраданні коштів Мінспорту

Скандал у Федерації бодібілдингу: Ігор та Ірина Делієви підозрюються у розкраданні коштів Мінспорту
292538 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вони приносять країні медалі, а тренуватися та їздити на змагання часто мають власним коштом. Адже мільйони, призначені з державного бюджету на потреби спортсменів-бодібілдерів, зникають десь на пів шляху. Хто привласнив кошти, надані Мінспорту? І чи справді Ігор та Ірина Делієви фактично монополізували Федерацію бодібілдингу, перетворивши її на сімейний підряд? Розслідувала Марія Гураль.

Бодібілдинг – неолімпійський вид спорту, розвитком якого в Україні переважно займаються спеціалізовані федерації. Проте статус національної з 2004 року має лише одна з них. Відтак Національна федерація бодібілдингу України – єдина організація, яка може забезпечити своїм членам певну грошову підтримку з державного бюджету. А очолюють ФББУ батько й донька: Ігор та Ірина Делієви.

Igor ta Iryna Deliyevy

Ігор та Ірина Делієви Фото з відкритих джерел

«Звісно, оскільки культуризм не входить до дисциплін Олімпійських ігор, тож і не фінансується в повному обсязі. Однак Мінспорту покриває всі витрати на міжнародні змагання та надає грошові винагороди для спортсменів і їхніх тренерів. Іноді суми сягають понад 5 мільйонів гривень. А там, де є державні кошти, можна виявити й схеми з їх виведення», – розповідає журналістка Марія Гураль.

У 2018-му спортивну спільноту України підірвав гучний корупційний скандал.

Тодішнє керівництво Національної федерації бодібілдингу України звинувачували в розкраданні коштів, призначених для потреб спортсменів. Причому про це стало відомо лише через зміну статуту Федерації.

«За законом про громадські організації потрібно було вносити зміни в статут організації. Всі президенти обласних федерацій збирались у Києві двічі чи тричі, корегували статут, робили правильним та грамотним. За ним усі повноваження належали виконавчому комітету Національної федерації, куди входить близько 15 людей. Але при реєстрації статуту президент федерації Ігор Делієв зробив, як кажуть програмісти, Ctrl+C – Ctrl+V, і всюди слова "виконавчий комітет" замінив просто на "президент". І сам його зареєстрував. Тобто таким чином підробив статут, самостійно внісши до нього зміни», – коментує президент Федерації регіональної ВАББ України Єгор Соловов.

Єгор Соловов

Єгор Соловов Фото: СтопКор

Після цього представники обласних федерацій вирішили ретельніше ознайомитись і з іншими документами. В результаті перевірки вони запідозрили, що кошти, виділені Міністерством молоді та спорту, йдуть не за призначенням. І схоже, що їхні сумніви небезпідставні.

Адже у 2017 році деякі з тренерів повідомили, що не отримали премій із держбюджету. Ймовірно, до цього причетні саме Делієви.

Тренери не отримували кошти

Низка тренерів повідомили, що не отримували виділених коштів Фото: скриншот

Відтак керівника національної федерації бодібілдингу України Ігоря Делієва та його доньку, генерального директора ФББУ Ірину Делієву підозрюють у розкраданні державних коштів, призначених для спортсменів. Нібито Ірина Ігорівна за підробленими дорученнями отримала кошти замість спортсменів та тренерів.

Зауважимо, представники обласних федерацій намагалися отримати відповідь від пана Ігоря на питання, куди все ж таки поділися гроші, призначені для спортсменів. Як повідомив експрезидент Чернівецької обласної федерації бодібілдингу та фітнесу ФББУ (IFBB) Ігор Янчук, жодних пояснень вони так і не отримали. Тому на всеукраїнських зборах прийняли рішення зняти Делієва з посади президента Федерації бодібілдингу України.

Утім, незабаром пан Делієв виграв у суді адміністративні процеси та поновився на посаді. А також повернув до організації свою доньку Ірину, але цього разу зробивши її гендиректором.

Нагадаємо:

  • Потужну Федерацію бодібілдингу України очолюють Ігор та Ірина Делієви. Саме вони відповідали за спрямовані державою кошти на розвиток цього виду спорту в Україні. Однак журналісти-розслідувачі з’ясували, що частина коштів до самих бодібілдерів та їхніх тренерів так і не дійшла.
  • У Нацполіції завели справу на керівництво Федерації бодібілдингу України. Ідеться про факти розкрадання коштів організації. Ці порушення у роботі функціонерів федерації викрили представники ВГО «Стоп корупції» та звернулися до правоохоронних органів. У результаті в поліції вивчили всю інформацію та внесли дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  • Також було оприлюднено списки спортсменів, які мали отримати кошти від держави.

stopcor.org

Теги: Федерація бодібілдингу,Ірина Делієва,Делієв Ігор,Бодібілдинг