Котеджі від 700 тисяч доларів: столичний забудовник зводить ЖК на цвинтарі для тварин?

Котеджі від 700 тисяч доларів: столичний забудовник зводить ЖК на цвинтарі для тварин?
312569 ПЕРЕГЛЯДІВ

Котеджне містечко «Obriy Family Club» у Ходосівці на Київщині зводить столичний забудовник «Екобуд». Ціна будиночків стартує від 700 тисяч доларів, адже розташовані вони, як вказано в рекламі, в екологічно чистій місцевості. Та чи справді локація чиста? Невже місцева ОТГ видала дозвіл на будівництво поблизу могильника? З’ясовувала Олександра Сербін.

«Університет, що розробляв генплан території, відмовився надавати нам потрібні документи, але ми б не були журналістами-розслідувачами, якби не докопалися до істини. Ми звірили генеральний план із гугл-картами», – розповідає журналістка.

На наведеній мапі чітко видно, що котеджі, які почали будувати, розташовані саме у санітарній зоні скотомогильника.

Ходосівка
Котеджі розташовані у санзоні скотомогильника? Фото: СтопКор

«Якщо є захоронення тварин, хворих на сибірську виразку, ця територія взагалі не підпадає під якусь розробку. Це місце чіпати не можна. Якщо ви його зачепите, можливий спалах сибірської виразки. За нормами, є територія 1000 метрів, яка вважається санітарною зоною», – пояснює в.о заступника голови Держпродспоживслужби в Київській області Роман Гаврилов.

За інсайдерською інформацією, яку «СтопКору» підтвердила не одна особа, захоронення начебто дійсно було, а місце його розташування – прямісінько біля того самого котеджного містечка «Obriy Family Club».

Цікаво, чи знає про цю ситуацію столичний забудовник «Екобуд»?

Знімальна група приїхала на будівництво, аби поспілкуватися з представниками забудовника, але на місці їх не застали. Охоронець дав номер засновника компанії «Екобуд» Павла Сомова. Тож журналісти зв’язались із ним у телефонному режимі.

Павло Сомов
Павло Сомов запевняє: інформація про скотомогильник – просто чутки Фото: скриншот

«Мені ця інформація відома на рівні чуток. Я сам збираюся проживати у цьому містечку. Я сам особисто проводив журналістське розслідування. Я так само звертався до інституту, який розробляв генплан села та в якого є всі архівні дані, що не підтвердили цієї інформації. Я звертався до Держпродспоживслужби, яка не підтвердила цієї інформації. Навіть люди, які придбали там ділянки, приходили зі своїми аудиторами, брали на аналіз ґрунт, віддавали в незалежні експертні організації. Які підтвердили, що таких речовин там і близько немає», – запевняє пан Сомов.

Водночас незалежні експерти у сфері біологічного захисту зазначають: аби щось будувати у санітарній зоні скотомогильника, необхідно мати дозвіл від контрольних органів.

Чи надасть сільська рада доступ до інформації, а саме — до генерального плану території Ходосівки, та які документи покаже забудовник? 

stopcor.org

Теги: Obriy Family Club,Екобуд,Павло Сомов,забудовник ,ЖК ,скотомогильник