Афера на мільйон доларів: як одіозна боржниця та агрорейдерка Леся Софієнко вводить в оману податкову?

Афера на мільйон доларів: як одіозна боржниця та агрорейдерка Леся Софієнко вводить в оману податкову?
325398 ПЕРЕГЛЯДІВ

Завинила державі 45 млн грн і гайнула на сонячний Кіпр. Одіозна боржниця та агрорейдерка Леся Софієнко переховується за кордоном від вітчизняного правосуддя, але ймовірно продовжує прокручувати в Україні масштабні фінансові схеми. Як фірма пані Лесі намагалась приховати 950 тисяч євро? Деталі у новому розслідуванні «СтопКору».

За рішенням суду з утікачки мають стягнути на користь держави 45 мільйонів гривень. Але, попри судовий вирок і фінансову спроможність Софієнко сплатити борг, чиновники відверто не діють. Адже можливість отримати більшу частину, ймовірно, була, оскільки на компанію, афілійовану з боржницею, нещодавно зайшли 30 млн грн.

Як з’ясували журналісти, від Лондонського міжнародного арбітражного суду на банківський рахунок ТОВ «Авеллум партнерс» надійшли 950 тис. євро. Йдеться про юридичну компанію адвоката Лесі Софієнко Костянтина Лікарчука. Однак цей платіж ТОВ «Авеллум партнерс» мав отримати від імені компанії «Цинстен Інвестментс Лімітед», зареєстрованої в офшорних Сент-Кітс і Невіс. Кінцевим бенефіціарним власником цієї компанії є Леся Софієнко, яка отримує від нього дивіденди.

Софієнко розшук акція

Леся Софієнко у розшуку за податкові борги Фото: СтопКор

Леся Софієнко вивела в офшор мільйон доларів?

Як зазначає Віктор Карпенко, керівник адвокатського об'єднання «Апріорі», за таких обставин фінустанова мала провести внутрішній  моніторинг, контрольований Нацбанком. І якщо сума або походження грошей викликали сумніви у працівників банку, вони мали б заморозити активи та провести своє розслідування.

«У цій конкретній ситуації, якщо приходять гроші на юридичну структуру, яка має відношення до цієї особи, яка є в розшуку, в принципі, реакція будь-якого державного органу має бути така: якщо це банк, і є сумніви стосовно того, до кого прийшли ці гроші, яке їх походження, банк повинен ці гроші заморозити для того, щоб надалі встановити походження цих грошей, для кого вони йшли тощо», — коментує адвокат.

Крім цього, за словами Віктора, якщо людина перебуває в розшуку, то мають долучатись органи досудового розслідування.

Як стало відомо пізніше,  банк, фіскали та виконавча служба, а також служба фінмоніторингу були попереджені про надходження такого траншу для компанії боржниці. Однак мільйон доларів безперешкодно вивели з країни. І жодних дій для його стягнення на користь держави вжито не було.

stopcor.org

Теги: Леся Софієнко,фінансові схеми,Цинстен Інвестментс Лімітед,Авеллум партнерс,податкова