Аварія Інтерсіті на Дніпропетровщині: за гальмівні колодки для потягів переплатили майже 5 млн

Аварія Інтерсіті на Дніпропетровщині: за гальмівні колодки для потягів переплатили майже 5 млн
293767 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аварія Інтерсіті під Дніпром у березні цього року спричинила гучний резонанс. Пасажирський потяг ледь не перекинувся, зійшовши з рейок. усередині було 88 пасажирів. А експерти виявили: дорожнє полотно не відповідає нормам. Хто поставив пасажирські перевезення під загрозу? Та як на закупівлі комплектуючих для потягів розкрадають мільйони? Дивіться у розслідуванні Діани Ловської.

Експерти впевнені: аварія Інтерсіті на Дніпропетровщині була невипадковою. 

Критична ситуація виникла через відсутність на виробничих підрозділах філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» необхідного запасу гостро необхідних товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ): гальмівних колодок.

Інтерсіті

Під Дніпром Інтерсіті зійшов з колії Фото: Суспільне

Торік філія «Пасажирська компанія» оголосила торги на закупівлю колодок майже на 30 мільйонів гривень, але вже 30 грудня їх було скасовано. Без застосування процедури закупівлі уклали договір із ПрАТ «Київський електровагоноремонтний завод».

А найцікавіше – умови угоди. За кожну колодку фактично переплатили понад 16%, для закупівлі у 30 млн грн це – близько 4,8 млн грн.

«Вартість встановлення однієї колодки за договором становить 950,16 грн. А встановити власними силами обійдеться у близько 815 грн. Хто кладе в кишеню 135 гривень?», – розповідає журналістка ІА «Стоп корупції ТБ» Діана Ловська.

Висновки ТСК

Висновки ТСК Фото: скриншот

І це – лише поодинокий приклад системного розкрадання в одному, досить вузькому сегменті залізничного монополіста.

«Це – шалена корупція, яка з’їдає фактично гроші Укрзалізниці. Зараз це як відро без дна. Скільки туди не наливай води, вона не буде триматися там, тому що дна немає. Така собі безодня», – коментує член ТСК ВР з питань перевірки та оцінки АТ «Укрзалізниця» Костянтин Бондарєв.

stopcor.org

Теги: Інтерсіті ,Аварія Інтерсіті,Укрзалізниця,Київський електровагоноремонтний завод,Костянтин Бондарєв,укрзалізниця корупція