Рейдерське захоплення багатоповерхівки в Херсоні: законних власників можуть позбавити житла

Рейдерське захоплення багатоповерхівки в Херсоні: законних власників можуть позбавити житла
354442 ПЕРЕГЛЯДІВ

Скандальна забудова Херсоні: на будмайданчику стався нещасний випадок. Дозвіл на виконання небезпечних робіт анульовано. А вкладники заявляють про рейдерське захоплення. Хто і яким чином «віджимає» багатоповерхівку? Дізнавалась Марія Шевель.

Житлову багатоповерхівку зводять у самому серці Херсону. Представник інвесторів Ігор Коваленко наголошує: прибуток від будівництва сягає 1,5-2 млн доларів. Однак законних власників можуть позбавити квадратних метрів через рейдерське захоплення.

«Схема наступна: фізичні та юридичні особи вкладають десятки мільйонів своїх коштів у забудову з надією отримати оплачені квадратні метри. Замовник будівництва – Академія євробізнесу – потрапляє у тимчасові фінансові труднощі і починає процедуру оздоровлення – санації, щоб уникнути банкрутства. За планом санації арбітражна керуюча залучає нового інвестора – ТОВ «Елегея». Та Апеляційний суд скасовує непрозорий план санації, бо за ним вкладникам залишаються крихти», – розповідає журналістка ІА «Стоп корупції ТБ» Марія Шевель.

Санація чи рейдерське захоплення?

Однак «Елегея» з цієї історії не зникає. Арбітражна керуюча самовільно, без плану санації залучає ТОВ «Елегея» як другого замовника будівництва.

Скандальне будівництво

ТОВ "Елегея" фігурує як другий замовник Ілюстрація: СтопКор

При цьому ця фірма вже не має зобов’язань перед вкладниками і кредиторами, тому їхні квадратні метри знову можуть виставити на продаж. Тобто за цією схемою інвесторів легко «кинути», наголошує журналістка.

А найцікавіше, що «Елегея,» яка фактично взяла на себе відповідальність за зведення багатоповерхівки, не має ані відповідного досвіду, ані навіть спеціалізації із будівництва. Як видно з реєстру, це фірма з капіталом у 10 000 грн. Вона спеціалізується на розробці будівельних проєктів, оренді інтелектуальної власності, допоміжному обслуговуванні господарської діяльності і неспеціалізованій торгівлі.

Нагадаємо:

  • Об’єкт на 10 поверхів зводять на перетині проспекту Ушакова та вулиці 295-ї Стрілецької дивізії.
  • Під час виконання робіт один із будівельників упав з 5 поверху. Комісія встановила: винен роботодавець, бо нехтував вимогами охорони праці.

stopcor.org

Теги: Рейдерське захоплення,ТОВ Елегея,Академія євробізнесу,незаконне будівництво