Чорноморськ турецький. Нелегальні пароми

Чорноморськ турецький. Нелегальні пароми
339478 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чорноморський порт на Одещині — один із ключових хабів переправки нелегалів до України.

Наприкінці минулого року, паромним сполученням «Карасу (Туреччина) – Чорноморськ» прибув вантажний транспортний засіб. Під час його огляду, серед вантажу, правоохоронці виявили 13 нелегальних мігрантів. Іноземці не мали при собі жодних документів. Семеро з них виявилися громадянами Іраку, п’ятеро – громадянами Сирії та один — Туреччини.

Як було встановлено згодом, нелегальні мігранти намагались у такий спосіб потрапити на територію ЄС, а саме, до Німеччини. Під час бесіди з «безквитковими пасажирами», прикордонники з’ясували, що за таку екстремальну подорож чоловіки заплатили грошову винагороду.

Уже весною цього року, в рамках кримінального провадження правоохоронці здійснили санкціонований обшук за місцем проживання одного із фігурантів. Окрім того, в ході встановлення усіх обставин кримінального правопорушення правоохоронцям вдалось здобути докази щодо причетності двох водіїв, громадян Туреччини, які з корисливих мотивів перемістили нелегальних мігрантів на територію України.

Таксі. Наївні мігранти

Є й малоосвідчені нелегали — які не особливо охочі платити значні суми за те, аби потрапити до Європи. Тож вони приїздять в Україну — і горами та й лісами намагаються потрапити до ЄС за допомогою навігатора. 

Зовсім “немудрі” ще й взагалі — їдуть під кордон на таксі.

Так, наряд відділення «Мшанець» зупинив автомобіль однієї зі служб таксі, в якому знаходилося четверо іноземців. В ході бесіди чоловіки не могли чітко вказати мету та маршрут свого прямування.

Згодом прикордонники з’ясували, що двоє чоловіків є громадянами Туреччини, зі слів самих затриманих, адже підтверджуючих документів у них не було, та двоє громадян Сирії – в одного з них був паспорт.

Також, охоронцям кордону стало відомо, що чоловіки заздалегідь готувалися до незаконного перетину кордону – один з іноземців показав маршрут руху та кінцевий пункт на карті у своєму смартфоні.

І це лише офіційна цифра!

Нагадаємо, минулого року за незаконне перетинання або спробу незаконного перетинання державного кордону України прикордонники затримали понад 900 нелегальних мігрантів.

З них понад 220 осіб затримано саме на кордоні з Польщею, більше як 200 - на українсько-словацькому кордоні, 175 – на українсько-молдовському, 120 – на українсько-румунському, понад 70 – на кордоні з РФ.

Нелегали — водолази

У літку під час патрулювання берегової відмілини річки Тиса, якою проходить українсько-румунський кордон, прикордонний наряд відділу «Ділове», побачив молодика у водолазному костюмі. Помітивши прикордонників, чоловік різко змінив напрямок руху та спробував утекти. З метою припинення правопорушення прикордонники здійснили попереджувальні постріли, після чого зловмисника затримали.  Прикордонникам зізнався, що мав намір незаконно потрапити на територію Румунії.

Палестинці та тунісці — в чергове пливуть до Німеччини

Улітку, під час огляду напівпричепа вантажівки, яка прибула в Чорноморський порт на судні з Туреччини, охоронці кордону помітили поріз тенту.

Згодом після поглибленого огляду причепа прикордонники Одеського загону виявили трьох осіб без документів, з їх слів – один є громадянином Палестини, інші двоє з Тунісу.

Іноземці зізналися, що в пошуках «кращого життя» вони намагалися через Україну потрапити до Німеччини. Як з'ясувалося, порушники заплатили по 1000 євро кожен за нелегальну мандрівку.

Зауважимо, що від початку року в порту Чорноморська затримано понад 20 нелегальних мігрантів, викрито схему незаконного переправлення осіб через державний кордон та трьох її організаторів.

Цифри сторожів кордону

Прикордонний рік у цифрах. Понад 1000 нелегалів та 5300 потенційних незаконних мігрантів.

За результатами року роботи охоронці кордону виявили понад 4600 незаконних мігрантів. Більше 1000 нелегалів зупинили за незаконне перетинання державного кордону, переважно із країнами ЄС. Якщо звернути увагу на країни походження мігрантів, то це здебільшого – Алжир, Іран, Туреччина, Молдова, РФ, Індія, Марокко, Сирія а також Узбекистан.

Окрім того прикордонники виявили більше 3500 порушників правил перебування в Україні. Найбільше таких порушників із Азербайджану, Узбекистану, Грузії, Молдови, Вірменії, Таджикистану, Туреччини та Індії.

Та, мабуть, найголовнішою для охоронців держкордону є цифра 5300 осіб, адже саме стільком іноземцям–потенційним нелегальним мігрантам співробітники Державної прикордонної служби України відмовили у в’їзді в Україну під час прикордонного контролю. 

Дорогі документи

Залежно від країни походження, підробні паспорти мають свою ціну. Так, один із нелегалів, затриманий у аеропорту «Бориспіль», придбав фальшиві документи у Туреччині за 12 тисячі євро.

Прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» у міжнародному аеропорту «Бориспіль» виявили у іноземця, який прямував рейсом «Анкара - Київ – Бергамо», підроблені документи – ID-картку Греції та закордонний паспорт громадянина Греції.

"Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту «Серія антикорупційних журналістських розслідувань - Шлях до Європи. Як злочинці та терористи з Африки та Азії - незаконно - потрапляють до Європейського Союзу - за маршрутом Росія - Білорусь - Україна». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

 

detectives.org.ua

Теги: Чорноморський порт ,переправка нелегалів,Мігранти,нелегальні мігранти,прикордонники ,Туреччина,нелегали, Чорноморський порт , Одесса