Дані соціологів, що працюють з владою: більшість українців нібито хочуть прямих переговорів з Росією

Дані соціологів, що працюють з владою: більшість українців нібито хочуть прямих переговорів з Росією
274247 ПЕРЕГЛЯДІВ

Соціологічна група «Рейтинг» сьогодні оприлюднила дослідження, яке показало що 56% українців підтримують проведення прямих переговорів між Україною та Росією для розв’язання конфлікту на Донбасі. 

Водночас низка експертів висловили сумніви, що такі дані відповідають дійсності і більшість українців справді хочуть прямих переговорів з Путіним.

Показово, що про бажання провести зустріч з президентом Росії Путіним неодноразово говорив український президент Зеленський. Він заявляв, що готовий до розмови з очільником Кремля.

«Важко повірити, але придворні соціологи «Рейтингу» заявляють, що українці нібито хочуть прямих переговорів з Путіним. Так і пишуть, що 56% українців за те, щоби Зеленський віч-на-віч заглядав в очі Путіну. Але на мій погляд довіра до цих даних така ж як до того, що після прес-конференції рейтинг у Зеленського зріс», - зазначає політтехнолог Віктор Уколов.

Експерти вважають невипадковим такий високий відсоток підтримки цієї ідеї у результатах опитування. На їх думку, це може свідчити про замовний характер цього дослідження.

Крім того, більшість експертів зійшлися на тому, що таким чином влада намагається маніпулювати суспільною думкою, демонструючи прихильність начебто більшості громадян до ідеї прямих переговорів Зеленського та Путіна.

Також варто звернути увагу, що сьогодні ця соціологія дивним чином співзвучна та фактично стала продовженням вчорашнього ефіру політичного ток-шоу «Право на владу» каналу «1+1» олігарха Коломойського, де прямі переговори Зеленського з Путіним стали ключовою темою. На думку експертів, таке випадкове співпадіння теми трьох годинного обговорення про можливу зустріч двох президентів на телеканалі і результатів соціології, яка показує підтримку цієї зустрічі більшістю громадян, є дуже сумнівним.

«Інше питання навіщо закидають цей міф і як сталося, що вчора «Право на владу» дізналася результати опитування ще до їх оприлюднення для всіх? Не знаю, що казав Зеленський для Байдена, але ці міфічні результати опитування чітко показують, що шостий готується до прямих переговорів з Путіним без Байдена і без лідерів країн Нормандського формату», - переконаний Уколов.

Політичний експерт Михайло Бесараб радить українцям не зневірятися з приводу того, що понад 50% українців вважають за можливе прямі переговори з Росією. 

«Якби соціологи групи «Рейтинг» поставили ще одне питання про те, що саме має обговорюватися на цих переговорах, то результати нас точно порадували б. Отримані відповіді не відповідали б примирливим намірам Володимира Зеленського та інтересам Путіна. Впевнений у цьому майже на 100%», — наголосив Михайло Бесараб. 

Солідарний із ним журналіст та політтехнолог Володимир Горковенко. Він звернув увагу на одну промовисту деталь. «Опитування гурту «Рейтинг» учора з'явилося у телевізорі олігарха Коломойського, а сьогодні в інтернеті. Офіс президента намагається нав'язати думку, що більшість українців є за прямі переговори з Путіним. Саме так, як хоче Зеленський. Той самий Володимир Зеленський, якого, за даними того ж таки «Рейтіга», підтримує лише 25% виборців. Щось на Банковій із математикою зовсім погано», – зазначив Горковенко.

Як відомо, соціологічна група «Рейтинг» співпрацює з владою, виконуючи дослідження на її замовлення. Цікаво, що зазвичай більшість українських соціологічних компаній демонструють приблизно схожі показники рейтингів політичних сил та політиків, з невеликими відмінностями, однак компанія «Рейтинг» традиційно показує високій рівень підтримки влади. Експерти також вважають це ще одним підтвердженням замовного характеру їх останнього дослідження.

Теги: Соціологічна група Рейтинг, Росія,Путін,переговори,Офіс Президента