Новіков Олександр Федорович - взірець скромного антикорупціонера із зарплатнею в півмільйона

Новіков Олександр Федорович - взірець скромного антикорупціонера із зарплатнею в півмільйона
330054 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час виборчих перегонів 2019 року, тодішній кандидат у президенти Володимир Зеленський пообіцяв, що у разі обрання його на посаду, впроваджуватиме нульову толерантність до корупції на всіх державних рівнях. Крім того, обіцяв він і те, що всі антикорупційні органи матимуть максимальну державну підтримку. Що ж? Благими намірами… а далі ви, напевно, знаєте. Тож поки викорінити корупцію Зеленському та його команді не вдалося. 

НАБУ, ВАКС, НАЗК – вірні солдати президента у боротьбі з нечистими на руку ділками. Проте, інколи питання виникають і до самих антикорупціонерів. Наприклад, Національне агентство з питань запобігання корупції. Нещодавно журналісти центру медіарозслідувань “Булава” виявили, що у 2020 році НАЗК працювало без затвердженої антикорупційної програми. Та й попри фінансування з державного бюджету у НАЗК ніяк не можуть запустити Портал повідомлень для викривачів корупції. А деякі нинішні функціонери з агентства вже мали б пройти конкурс на посаду, так як, призначені були за тимчасовими контрактами.

Власне, якщо питання виникають до структури, то, логічно, що вони адресуються і її керівнику. А на сьогодні очолює НАЗК Новіков Олександр Федорович. 

Олександр Новіков – голова НАЗК. Фото: 5 канал

На посаду нинішнього голову агентства було призначено ще за прем’єрства Олексія Гончарука.

Але свій шлях до очільника такої важливої і потрібної структури Олександр Федорович розпочав ще на початку “нульових”. Так, у 2004 році він працював слідчим та помічником прокурора міста Суми. У 2007 пішов на підвищення та став прокурором відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Сумської області, де і працював до 2012 року.

Давній знайомий

Власне, приблизно тоді він познайомився з таким яскравим представником “донецької школи прокуратури”, як Сергій Ленський. Якщо ви раптом не знаєте хто це, дуже коротко розповідаємо. 

Сергій Ленський 
Пан Ленський – донецький прокурор, який до столиці переїхав разом із колегою Рафаелем Кузьміним (двоюрідним братом нинішнього депутат від ОПЗЖ – Рената Кузьміна). У столиці пан Ленський працював прокуратурі Дніпровського району. На посаді відзначився досить “плідною” діяльністю. 

Проте згодом, Ленський разом із Рафаелем Кузьміним перйшли під крило колишнього мера столиці – Леоніда Черновецького. Керували проєктами у “Правекс-банку”. Щоправда, невдовзі Кузьміна призначили заступником генерального прокурора Віктора Пшонки, а Ленський поїхав у “відрядження” і очолив прокуратуру Сумської області. У той час там працював, як ви могли здогадатися, Новіков Олександр Федорович. І відтоді тандем розпочав свою діяльність.

Натомість, Олександр Новіков їде працювати у Київ. І не аби-куди, а одразу в Генеральну прокуратуру. За інформацією ЗМІ, таке призначення було пролобійоване Сергієм Ленським. Адже, мати “свою людину” в ГПУ – справа потрібна. І Олександр Новіков стає прокурором відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави. На цій посаді в ГПУ Олександр Новіков працює два роки.

Тим часом в Україні відбулася Революція, а разом із нею, яка-неяка, але люстрація. І вже знайомий нам Сергій Ленський потрапив під її дію. Натомість Олександр Новіков пішов на підвищення. У 2014 його переводять на посаду прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення. До речі, саме на цій посаді він вів свою, напевно, найгучнішу справу. Стосувалася вона несанкціонованої зміни результатів ЗНО, привласнення та легалізації коштів українського державного бюджету та Американської ради з міжнародної освіти. У справі були замішані діти політиків і чиновників, які, нібито, могли вступати до вишів за сфальсифікованими результатами іспитів. Тоді слідство підозрювало, що за сприяння голови Центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука та групи інших співробітників з 2008 по 2015-й завищувалися результати ЗНО дітей деяких високопосадовців. Проте, як писали наші колеги, кримінальне провадження в судах розвалилося

А Олександр Новіков допрацював у ГПУ до 2019 року на посаді прокурора, пройшов конкурс на посаду і став головою НАЗК.

До речі, коли агентство очолив Олександр Новіков, в НАЗК висадився “десант” з його колишніх колег по роботі в ГПУ, які роками вибудовували схеми в структурі та знають, як “працювати” із бізнесом.  Наприклад, Олександр Шульга – колишній прокурор відділу ГПУ. На сьогодні він є керівником Департаменту з питань конфлікту інтересів та обмежень щодо запобігання корупції.

Раніше з ним працювала Ірина Мостова з Мін’юсту. Вона ж і привела “своїх людей” до НАЗК. Зокрема, Ігоря Степанова та свою Юлію Шевченко. Залишивши свої “очі та вуха” в агентстві, Мостова пішла працювати у приватну юридичну практику та створила фірму Credence Partners Law Firm, яка стала прокладкою для зацікавлених у безпроблемному проходженні декларації посадових осіб.Тобто, створила приватну структуру, яка просто-напросто дублює функції НАЗК. Адже, ті, хто не може або ж не хоче проходити перевірку у НАЗК завжди можуть звернутися до компанії пані Мостової та вирішити всі питання.

На думку ЗМІ, саме Шевченко та Степанов, рекомендовані Шульгою, намалювали Новікову механізм схеми, що дозволяє взяти під повний контроль “очищення” декларацій. Ось такий цікавий момент. 

Але що ж декларує сам Олександр Новіков?

Якщо зазирнути в його декларацію, захмарних статків, бізнесу, коштовностей, заощаджень й автомобілів ви там не знайдете. Бізнесом в родині займається дружина. Але вона не Новікова. А Гончарук. Юлія Вікторівна. Проте дохід від цього досить скромний. За 2020 рік, Юлія Вікторівна заробила, якщо вірити інформації внесеній у декларацію Олександра Новікова, трохи менше 200 000 грн.

А ось, що стосується самого очільника НАЗК, то він декларує виключно доходи отримані на державній службі.


Особистого житла Олександр Федорович у Києві не має. Орендує квартиру у комунального підприємства “Спецжитлофонд”. Невелику. Майже на 60 “квадратів”. До речі, винаймає житло голова НАЗК саме у того “Спецжитлофонда”, в якому останнім часом силовики регулярно проводять обшуки. І керівника якого, громадянина РФ Анатолія Волківського, суд відсторонив від посадових обов’язків до кінця року. Зокрема, його підозрюють у розтраті бюджетних коштів, розміром 761,5 тисяч гривень при закінченні будівництва дитячого садка №536 у Святошинському районі. Це так, до слова…

На чому пересувається голова НАЗК теж загадка? Знову ж таки, з декларації чиновника відомо, що нині саме в йому належить одна автівка. І це “десятка” 1996 року випуску. Дружина має Kia Sorento 2013 року. Є у декларації ще один автомобіль – Subaru Forester, але його викрали і належить він не Олександру Новікову, а його матері – Новіковій Людмилі Андріївній.  

Звичайно, існує ймовірність, що Олександр Новіков користується службовим авто. Але існує також інша ймовірність. Можливо, Олександр Новіков просто пересувається на авто, якого немає у декларації?

В цілому, якщо описати декларацію Олександра Новікова трьома словами: взірець чиновницької скромності. Незважаючи на той факт, що подекуди заробітна плата очільника агентства досягає півмільйона гривень на місяць 

Джерело: https://t.me/pics_maps/1507

Алтаюр

У 2017 році НАЗК орендувало у ТОВ «Алтаюр» серверне обладнання. 


Проте, коли керівником Олександр Новіков в агентстві вирішили розірвати угоду з «Алтаюром». А сервери дивним чином опинилися під арештом, за рішенням Вищого антикорупційного суду.


Але у НАЗК продовжили використовувати сервери приватної фірми для своїх цілей. І таким чином в агентстві перестали сплачувати, нібито, завищену плату «Алтаюру». За інформацією наших колег таку багатоходівку Олександр Новіков придумав після аудиту діяльності “попередників”. В свою чергу, адвокати ТОВ “Алтаюр” звернулися із заявою у ДБР про те, що керівник НАЗК просто “рейдернув” чужі сервери. Але поки жодного зрушення на сьогодні немає. 

Редакція Центру медіарозслідувань “Булава” зв’язалася із представниками фірми “Алтаюр” для того, щоб отримати вичерпні коментарі з приводу ситуації із серверним обладнанням. Проте, на момент виходу матеріалу – відповіді ще не отримали.

Хоча, якщо згадати з ким працював Олександр Новіков у Сумській обласній прокуратурі, то, на нашу суб’єктивну думку, певний почерк і стиль роботи “донецької школи прокуратури” прослідковується.

На цьому ж серія матеріалів про очільника НАЗК та саму структуру не закінчується. Адже, ми і досі чекаємо на відповідь від агентства щодо призначень деяких ну дуже цікавих функціонерів з обойми Новікова. Тож невдовзі розкажемо, хто чим займається у НАЗК.

bulava.info


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: politica.chat@gmail.com

Теги: НАЗК,Алтаюр,фірма Алтаюр,Олександр Новіков,Сергій Ленський ,Новіков Олександр Федорович