Контрабанда зброї українськими літаками: авіакомпанію Мерхежа оштрафували на 5000 грн

Контрабанда зброї українськими літаками: авіакомпанію Мерхежа оштрафували на 5000 грн
310389 ПЕРЕГЛЯДІВ

Контрабанда зброї, зв’язки з сумнівними організаціями та міжнародні санкції: у 2017 році на борту літака, який належить авіакомпанії ліванця Родріга Мерхежа, виявили складники до ПТРК «Фагот» та до бойових літаків. Чому, попри сенсаційність ситуації й резонанс, Мерхеж продовжує працювати на українському авіаринку? Та що сталося з кримінальною справою? З’ясовувала Ася Клітна.

Знайти кримінальну справу в суді, де фігурували б Українсько-середземноморські авіалінії, «Фагот» та деталі до бойових літаків, виявилося майже неможливо. Але ж не могла вона просто зникнути? Адже порушення дуже серйозне – фактично, контрабанда зброї.

Журналісти «СтопКору» спрямували відповідні запити – до держмитниці, поліції, державіаслужби, «ЮМ Ейр», аеропортів «Київ» та «Бориспіль», РНБО та СБУ. В поліції дали зрозуміти: вони цією справою не опікувались, її вела СБУ.

А до нашої редакції потрапило рішення Печерського райсуду, де фігурує зовсім інша, хоча й теж дотична до Мерхежа авіакомпанія.

«З метою переміщення через митний кордон України поза митним контролем зброї у кількості 2 штуки (складових частин до протитанкових ракетних комплексів 9К111 «Фагот», які були у трьох ящиках, та товарів військового призначення – авіаційного майна, призначеного для встановлення на військові літаки типу СУ-25, СУ-27, МіГ-23, МіГ-29, яке було в 14 ящиках) помістили в розкладеному вигляді до вантажного відсіку повітряного судна, користувачем якого є ТОВ «Авіакомпанія Браво», що прямувало рейсом №UF207 «Київ — Тегеран» (борт № UR-CNE)», – йдеться у документі.

Ухвала суду

Витяг з ухвали суду Фото: скриншот

Відтак суд ухвалив накласти арешт на повітряне судно з реєстраційним номером UR-CNE.

А поки інстанції зареєстрували журналістські запити і не всі з них готові одразу надати відповідь, знімальна група «СтопКору» вирушила за спільною адресою «Браво» та «ЮМ Ейр». Жодної згадки про те, що Українсько-Середземноморські також перебуває тут – немає. Але охоронець розвіює останній сумнів, запевнивши, що пані Мерхеж тут іноді буває.

А от юристка «Авіакомпанії Браво» навпаки, сумнівів додала. Вона заявила, що підприємство «Українсько-середземноморські авіалінії» не функціонує вже 4-5 років і не має ані сертифікату, ані ліцензії. Компанія нібито збанкрутіла. Й начебто не має жодного стосунку до пана Мерхежа.

Але ж, за даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, компанія не перебуває у стані припинення. А Олена Мерхеж значиться кінцевим бенефіціарним власником.

Родріг Мерхеж

У США на пана Мерхежа, який через підставних осіб володіє компаніями в Україні, накладено санкції Фото: скриншот

Згодом надійшла відповідь від СБУ. Тож чи завершилася справа, де фігурує контрабанда зброї, бодай якимось вироком?

«З розпливчастого формулювання можна було вицідити кваліфікацію справи та суди, до яких її було спрямовано – Дніпровський і Солом'янський. У Дніпровському суді мені вдалося знайти навіть вирок, в якому фігурувало лише комплектування до бойових літаків, але ані пари з вуст — про «Фаготи». Вироком став штраф близько 5 000 грн.  А от у Солом'янському суді у відкритих джерелах – взагалі нічого, крім двох ухвал ще у 2017 році», – розповідає журналістка ІА «Стоп корупції ТБ» Ася Клітна.

Репортерка надіслала запит і до суду. А також на особистий номер Родріго Мерхежа, який дивом вдалось отримати.

Поки чекаємо на відповідь, підсумуємо: з п'яти заявлених на флайтрадарі літаків авіакомпанії «Браво» зараз курсує лише один – раз на тиждень до Лівану та Йорданії. Але згідно з тим же флайтрадаром, вильоти ніколи не відбуваються вчасно. Передостанній рейс із 13:00 перенесли на 18:00. До речі, в рейс вирушив літак, який за флайтрадаром є власністю опальної «Буковини».

stopcor.org

Теги: Контрабанда зброї,Фагот,ЮМ Ейр,Родріг Мерхеж,Мерхеж,Олена Мерхеж,Авіакомпанія Браво