Українську авіакомпанію підозрюють у контрабанді зброї – на її власника Мерхежа у США наклали санкції

Українську авіакомпанію підозрюють у контрабанді зброї – на її власника Мерхежа у США наклали санкції
38352 ПЕРЕГЛЯДІВ

Контрабанда зброї українською авіацією? У 2017 році у літаку, що здійснював рейс до Ірану, виявили необлікований вантаж. Власник компанії – ліванець Родріг Мерхеж, якого у США звинувачують у пособництві партії Хезболла. Чому попри санкції, в Україні він продовжує безперешкодно виконувати рейси на Близький Схід, та до чого тут РФ? Розслідувала Ася Клітна.

Контрабанда зброї українськими літаками: ця заплутана історія бере старт у 2017 році, коли пункті пропуску «Жуляни» в багажному відділенні літака, що здійснював рейс до Ірану, прикордонники знайшли 17 скринь із необлікованим вантажем. Як показала спільна перевірка прикордонників і митниці, до Ірану мало летіти комплектовання до протитанкового керованого ракетного комплексу «Фагот» та до бойових літаків.

Невдовзі ексголова Державіаслужби Денис Антонюк заявив, що йшлося про літак авіакомпанії UM Air (Українсько-середземноморські авіалінії), яка належить Родрігу Мерхежу.

Останній також здійснює ремонт літаків Республіки Іран та постачання запчастин до них. До чого тут контрабанда зброї?

Родріг Мерхеж – ліванець, який за два десятиліття встиг відкрити в Україні чимало авіакомпаній, деякі з них – імовірно через підставних осіб. Упродовж тривалого часу ці авіакомпанії успішно обслуговували потужних українських туроператорів – зокрема «Пегас», «Корал Тревел» та TPG.

Родріг Мерхеж
Родріг Мерхеж має відношення до низки авіакомпаній Фото: скриншот

Як повідомила журналістка Ася Клітна, в США на Мерхежа накладено санкції за пособництво тероризму.

«Вважається, що авіакомпанії Мерхежа допомагали силам іранської революції в Лівані і співпрацюють із також підсанкційними за те ж саме, але вже іранськими авіалініями – Махан та Іран Ейр. В Україні Родріго Мерхеж це не надто приховує. На сайті «ЮМ ЕЙР» Махан Ейр, що надає логістичні послуги терористам «Кодс», є партнером українського перевізника, а за даними Planespotters, один із літаків вже неіснуючої «Буковини» здавався в лізинг авіакомпанії Іран Ейр, проти якої США ввели санкції в 2018 році», – зазначає вона.

За словами воєнного експерта Олега Жданова, «Кодс» має спецпідорозділи, які виконують досить специфічні завдання.

«Це можуть бути політичні вбивства, це можуть бути викрадення людей, це може бути тиск на політиків, залякування для прийняття рішення. При чому це може здійснюватись не стільки всередині країни, там корпус ісламської революції навів свій лад і устрій. «Ксір» – це гарантія існування держави Іран в тому вигляді, в якому ми її знаєм. А ось «Кодс» – це зовнішні підрозділи, які діють назовні. Тому її вважають терористичною організацією, бо в більшості своїх методів вони діють поза законом», – коментує експерт.

Родріг Мерхеж
У США на пана Мерхежа, який через підставних осіб, полодіє компаніями в Україні, накладено санкції Фото: скриншот

Між тим, Мерхежа підозрюють саме у сприянні розгортанню ісламської революції в Лівані, а отже – допомозі політичній партії Хезболла, яку також низка європейських держав та Сполучені Штати вважають терористичною організацією.

Однак в усій цій історії в ЗМІ про допомогу терористам спливає ще один доволі важливий фактор щодо призначення протитанкового керованого ракетного комплексу «Фагот» та країни ймовірного походження цієї зброї.

Фаготи активно використовували українські армійці в 2014-15 році, під час запеклої фази війни з російським агресором. Проте згодом, як каже Олег Жданов, комплекс було модернізовано. Нині Фагот в українському виконанні – це Корсар. Підполковник запасу та учасник миротворчих операцій в Косово та Іраку Сергій Грабський зауважує: вітчизняна розробка суттєво відрізняється від Фагота.

Експерти наголошують: до 2014 року Російська Федерація часто і масштабно використовувала Україну для продажу на сірому і чорному ринках озброєння.

З початком війни, в 2017-2018 роках було зафіксовано всього декілька випадків. І епізод з українським літаком, вочевидь, один із них.

«Це могла бути просто примітивна контрабанда. Хтось просто подумав, що в Україні можна буде порішати це питання і провести транзитом. І затягли з третьої країни, де вона збереглася б. Це може бути навіть не Росія. Це може бути країна колишнього Варшавського договору», – зазначив Сергій Грабський.

Джерело

Теги: Варшавський договор,Україна,РФ,Росія,Россия,Російська Федерація, Российская Федерация,Сергій Грабський,Грабський,Олег Жданов,Жданов,Фагот ,Корсар,Кодс,Ксір,ЮМ ЕЙР,Махан Ейр,Ейр,США,Ася Клітна,Клітна,Родріг Мерхеж,Мерхеж,партія Хезболла,Хезболл,Денис Антонюк,Антонюк,UM Air,Українсько-середземноморські авіалінії,Пегас, Корал Тревел,TPG,зброя ,Іран ,контрабанда ,Родріг Мерхеж ,Санкції ,США ,Хезбола
Автор: wikibazacom