Захист дітей має бути перманентно пріоритетним для держави, – Ірина Венедіктова під час зустрічі з членами ТСК

Захист дітей має бути перманентно пріоритетним для держави, – Ірина Венедіктова під час зустрічі з членами ТСК
307188 ПЕРЕГЛЯДІВ

Керівництво Офісу Генерального прокурора зустрілося з членами Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. Учасники заходу обговорили питання, які виникли під час роботи ТСК, у вирішенні яких можуть сприяти правоохоронні органи та органи прокуратури.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевнила, що органи прокуратури і надалі сприятимуть роботі ТСК. В Офісі Генпрокурора функціонує Департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству, який у своїй діяльності застосовує всі функції прокуратури для захисту інтересів дітей.

«Всі державницькі органи мають займатися своїм функціоналом. Ми поділяємо стурбованість щодо руйнування органів і служб у справах дітей, що виключає реальну можливість здійснювати функції із захисту дітей. Наразі за позовами прокурорів фактично створено 140 служб у справах дітей. Проте кожна громада має робити це сама», – зазначила Ірина Венедіктова. Вона додала, що питання законності ліквідації спеціальних та санаторних шкіл прокурори також тримають на контролі і реагують, якщо на те є підстави, визначені законом.

На сьогодні є інформація про нестворені служби у справах дітей у близько 30 ОТГ. Причиною цього, серед інших, є зміна адміністративно-територіального поділу. Разом з тим, встановлено, що у 354 ОТГ кількість працівників таких служб не відповідає вимогам законодавства. З метою забезпечення створення та реального функціонування служб у справах дітей у всіх об’єднаних територіальних громадах прокурори вживають заходи представницького характеру, оскаржуючи відповідну бездіяльність в судовому порядку.

«Тема захисту дітей має бути перманентно пріоритетною темою для держави і всіх без винятку уповноважених органів. Ці маленькі громадяни – майбутнє нашої держави. І ми маємо системно разом дбати, щоб їм було безпечно і вдома, і в освітніх закладах. Вважаю гарною і вартою розширення на всю Україну ініціативу столичної прокуратури про встановлення в школах металодетекторів. Також ми вважаємо, що дієвим інструментом попередження і викриття злочинів стосовно дітей було б встановлення камер довкола закладів освіти», – констатувала Ірина Венедіктова.

Учасники зустрічі окреслили питання, які потребують спільного вирішення, та обговорили шляхи їх розв’язання.

gp.gov.ua

Теги: Ірина Венедіктова,Генеральний прокурор,Офіс Генерального прокурора,ТСК,діти