Результати DATA-SMART-аналізу юридичного ринку України у ІІІ кварталі 2021 року

Результати DATA-SMART-аналізу юридичного ринку України у ІІІ кварталі 2021 року
232251 ПЕРЕГЛЯДІВ

Компанія ЛІГА:ЗАКОН за допомогою автоматизованої технології збору, обробки і ранжування даних DATA-SMART-аналіз провела щоквартальний моніторинг юридичного ринку України. Під час аналізу використовувались дані з відкритих реєстрів, Національного юридичного каталогу Liga:BOOK та консультації провідних експертів, які входять до складу експертної Ради. Зібрані та оброблені дані були презентовані професійній спільноті та громадськості 13 жовтня в ">онлайн форматі.

Результати дослідження юридичного ринку України у ІІІ кварталі 2021 року охопили напрямки:

  • Співвідношення закритих і відкритих компаній у III кварталі 2019-2021 років;
  • Співвідношення відкритих і закритих компаній у порівнянні I, II, III кварталів 2021 року;
  • ТОП-10 юридичних компаній за рейтингом медіа активності;
  • ТОП-50 юридичних компаній за рейтингом медіа активності та динаміка зростання за ІІ-ІІІ квартали;
  • ТОП-25 напрямків права за кількістю судових рішень;
  • Найдинамічніші напрями права в ІІІ кварталі 2021 року (за кількістю надходжень судових рішень у порівнянні з ІІ кварталом 2021 року)
  • ТОП-20 найпопулярніших спеціалізацій учасників Національного юридичного каталогу Liga:BOOK
  • Окремий розділ дослідження присвячено диджиталізації юридичної галузі у 2021 році.

Співвідношення закритих і відкритих юридичних компаній

Юр_Ринок_у_3_кв_Співвідношення_відкритих_і_закритих_юркомпаній

ІІІ квартал 2021 року встановив своєрідний антирекорд за кількістю юридичних компаній, що закрилися – 65. Для порівняння у 2019 році закрилося 24 компанії, у 2020 – 28 компаній. При цьому за два роки більше, ніж у 2 рази зменшилась кількість юридичних компаній, що відкрилися. Якщо у 2019 році новостворених було 554, то у 2021 – 241 компанія.

Ці дані свідчать про те, що у ІІІ кварталі капіталізація юридичного ринку більшою не стало. Тому, не дивлячись на оптимістичні прогнози, ситуація не покращилась. Враховуючи карантинні обмеження, які Уряд запроваджує на початку осені та зростання цін на енергоносії, можна говорити про досить песимістичний прогноз на IV квартал, не дивлячись на певне зростання відкритих у ІІІ кварталі юридичних компаній.

Для порівняння: у І кварталі відкрилось 330 компаній, у ІІ – 170, то у ІІІ – 241 компанія. Втім, майже двократне зростання кількості закритих компаній у ІІІ кварталі (65), у порівнянні з І кварталом, коли закрилось 39, говорить про те, що ринок вже зараз знаходиться у не найкращому стані. Зима 2021-2022 стане досить важкою з фінансової точки зору. Ймовірно, можуть виникнути певні проблеми у розрахунках від клієнтів, а відтак деяким юридичним компаніям доведеться значно оптимізувати витрати, щоб не закритися.

Медіа активність

ЮрБізнес_у_ІІІ_кв_ТОП_10_Медіаактивність

Лідерами присутності у ЗМІ у ІІІ кварталі 2021 року стали наступні юридичні фірми (ранжування здійснено за кількісними показниками):

ТОП-10 юридичних компаній за рейтингом медіа активності свідчить, що цей показник вже стає невід’ємною частиною бренду юридичної компанії, юристів. І клієнти досить уважно ставляться до публікацій юридичних компаній у ЗМІ. Їх відстежують, читають і перед укладанням контрактів звертають на них увагу.

ТОП-50 юридичних компаній за рейтингом медіа активності свідчить, що все більше і більше юридичних компаній стає досить активними у ЗМІ і, ймовірно, ця тенденція буде лише посилюватися.

ТОП-25 напрямків права за кількістю судових рішень

ЮрБізнес_у_ІІІ_кв_ТОП_25_напрямків_права

Аналіз напрямків права за кількістю судових рішень у ІІІ кварталі 2021 року свідчить, що суттєво зросла кримінальна практика та напрямки трудового та податкового права, а також пенсійне і соціальне забезпечення, що входять до першої п’ятірки за кількістю судових рішень. Не дивлячись на те, що на ІІІ квартал традиційно припадає сезон літніх та осінніх відпусток, зокрема, і у суддів. Відтак і кількість судових рішень має незначне зменшення. Тому цілком ймовірно, що і у IV кварталі пенсійне та соціальне забезпечення, трудове і податкове право матимуть потужний потенціал до зростання. Також зростає і захист прав споживачів.

Найдинамічніші напрями права в ІІІ кварталі 2021 року

ЮрБізнес_у_ІІІ_кв_Найдинамічніші_напрямки_права

Найдинамічнішими напрямками права в ІІІ кварталі 2021 року (за кількістю надходжень судових рішень у порівнянні з ІІ кварталом 2021 року) стали пенсійне та соціальне забезпечення, а також бюджет, приватизація та державні закупівлі.

Це в першу чергу пов’язано з тим, що значна частина коштів все ще залишається в державному секторі економіки, державні підприємства активно організовують закупівлі. Ситуація щодо дотримання тендерних вимог складна і викликає багато нарікань з боку постачальників, а тому цей напрямок буде затребуваний щодо роботи юристів.

ТОП-20 найпопулярніших спеціалізацій учасників Національного юридичного каталогу Liga:BOOK

ЮрБізнес_у_ІІІ_кв_ТОП_20_найпополярніших спеціалізацій_права

В першу п’ятірку найпопулярніших спеціалізацій учасників Національного юридичного каталогу Liga:BOOK увійшли корпоративне право, податки, нерухомість та будівництво, сімейне право та кримінальна практика. Це вже стає тенденцією, оскільки саме ці спеціалізації очолюють рейтинг вже другий квартал поспіль. Втім, впритул до них наблизилось банківське та інвестиційне право.

Більше інформації про ринок юридичних послуг у ІІІ кварталі 2021 року можна дізнатися на YouTube за посиланням: ">

Окремий розділ дослідження присвячено диджиталізації юридичної галузі у 2021 році

Диджиталізація_юридичної_галузі_2021

Основна мета, цього дослідження – оцінити рівень диджиталізації та її вплив на юридичну галузь, а саме зясувати, як юристи оцінюють рівень розвитку електронного суду та ймовірність використання штучного інтелекту у правосудді, які події у сфері цифровізації мали найбільший вплив на професійну діяльність юристів за останній рік, які юридичні процеси вже автоматизовані та які потребують автоматизація і які інструменти використовуються.

Дослідження проводилось методом Веб-опитування (CAWI) за допомогою сервісу https://forms.office.com (відповіді отримувалися шляхом самостійного заповнення онлайн-анкети, на яку респонденти переходять за посиланням.

Вибірка становить 193 результативних інтерв’ю (вибірка респондентів була сформована випадковим способом з числа професійних юристів та адвокатів, які залишили свої контактні дані або перейшли за посиланням у поширених повідомленнях про проведення дослідження. Опитування проводилось з 27 вересня по 10 жовтня 2021 року.

В ході дослідження були отримані наступні результати ( оцінювання проводилось за десятибальною шкалою):

  • Рівень захисту прав в Україні було оцінено у 4,1 бала (де 1 – дуже низький, 10 – дуже високий);
  • Частота звертання до практики ЄСПЛ у своїй роботі – 4,6 бала (де 1 – дуже рідко, 10 дуже часто);
  • Середня оцінка рівня розвитку електронного суду в Україні – 4,0 бала (де 1 – дуже низький, 10 – дуже високий);
  • Середня оцінка можливості застосування штучного інтелекту в українському правосудді – 3,9 бала (де 1 дуже негативно, 10 – дуже позитивно);
  • Середня оцінка впливу диджиталізації на професійну діяльність юристів – 7,1 бала (де 1 дуже нагативно, 10 – дуже позитивно);
  • 80% респондентів вважають, що найбільший вплив у сфері диджиталізації країни має розвиток онлайн-сервісів отримання інформації з державних реєстрів;
  • 72% респондентів зазначають, що з усіх юридичних процесів аналіз правового поля забирає найбільше часу;
  • Менше 30% оцінили респонденти рівень автоматизації юридичних процесів;
  • 36% респондентів зазначають, що планують автоматизувати договірну роботу у найближчі 1-3 роки;
  • Близько 50% респондентів зазначають, що використовують: сервіс перевірки контрагентів (50%), систему електронного документообігу (50%), систему пошуку та аналізу НПА (47%);
  • 38% респондентів є адвокатами;
  • 55% респондентів представляють організації чисельністю до 10 чоловік;
  • 43% респондентів представляють організації, які є юридичними особами з приватною формою власності.

Результати дослідження продемонстрували, що середня оцінка рівня розвитку електронного суду в Україні (4,0) та середня оцінка можливість застосування штучного інтелекту в українському правосудді (3,9 бали) за десятибальною шкалою ще не перетнули умовний екватор, схиляючись в бік «дуже позитивно». Водночас, викликає певний оптимізм той факт, що середня оцінка впливу діджиталізації на професійну діяльність юристів – 7,1 бали, вже перетнула цей екватор. Показово, що 80% опитаних вважають найбільш впливовим фактором у сфері діджиталізації країни розвиток онлайн-сервісів отримання інформації з державних реєстрів. В той же час третина опитаних планують у найближчі 1-3 роки автоматизувати власну договірну діяльність. Хоча загальний рівень автоматизації юридичних процесів, на думку учасників дослідження, становить не більше 30%.

У підсумку можна сказати, що юридичний ринок має значний потенціал до діджиталізації і найближчі роки відбуватиметься як автоматизація процесів, так і застосування технологій зі штучного інтелекту у сфері правосуддя.

Більше інформації про ринок юридичних послуг у ІІІ кварталі 2021 року можна дізнатися на YouTube за посиланням: ">

Отримані показники на основі технології DATA-SMART-аналіз використовуються для визначення найкращих юридичних компаній року у щорічному рейтингу LIGA ZAKON AWARDS. Нагадуємо, що з 16 жовтня стартував ІІ етап конкурсу, під час якого експертне журі оцінює анкети номінантів та відбувається голосування серед учасників ринку. Результати рейтингу будуть оголошені 26 листопада 2021 року.

Теги: диджиталізація,аналіз юридичного ринку України, DATA-SMART-аналіз , захист прав споживачів,податкове право, юристи,банківське та інвестиційне право,нерухомість,сімейне право