Ексдепутата Сергія Чмиря звинувачують у хуліганстві й хабарництві. Подробиці

Ексдепутата Сергія Чмиря звинувачують у хуліганстві й хабарництві. Подробиці
335445 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колишнього депутата облради й ВРУ Сергія Чмиря з Миколаївщини підозрюють у хуліганстві й пропонуванні неправомірної вигоди правоохоронцям. А також у конфлікті інтересів – очолюване Чмирем держпідприємство укладало договори з фірмою його сина. Відповідні справи розглядатимуть у судах вже найближчого місяця. Що відомо про екснардепа й на чому ґрунтуються підозри? Дослідила команда «СтопКору».

Як стало відомо редакції «СтопКору», колишній нардеп Сергій Чмирь уже неодноразово потрапляв до поля зору правоохоронних органів, і вже у жовтні цього року на нього чекає одразу кілька судових засідань.

Так, на 1 жовтня 2021 року в Арбузинському районному суді Миколаївської області призначена до розгляду справа, в якій фігурує Сергій Чмирь. Ексдепутата звинувачують у хуліганстві.

Ще одна справа стосується ймовірної пропозиції неправомірної вигоди, тобто хабаря правоохоронцям. Її розглядатиме Вищий антикорупційний суд України.

Погрожував зброєю родині з дитиною й пропонував 1000 грн поліцейським: справи за участі Сергія Чмиря

У червні 2017 року ексдепутат, перебуваючи за кермом джипа Toyota Land Cruiser (якого немає в декларації посадовця), влаштував стрілянину в одній із лісопосадок Арбузинського району й відібрав бензопилу у пасажирів «ГАЗелі», яких запідозрив в тому, що вони пиляють дерева. Серед людей, яким Чмирь погрожував рушницею, були жінка й неповнолітня дитина.

Під час обшуків слідчі вилучили з будинку пана Чмиря чотири рушниці. У жовтні 2017 року ексдепутату було вручено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 350, ч. 4 ст. 296 ККУ.

Незадекларована Toyota Сергія Чмиря фігурує ще в одній гучній справі

16 лютого 2017 року патрульні зупинили автівку, якою керував Сергій Чмирь, на в'їзді до Миколаєва. Імовірно, водій був «під мухою», але показати документи та проходити медогляд відмовився.

Натомість, як ідеться у матеріалах справи, запропонував працівникам Управління патрульної поліції неправомірну вигоду за непритягнення до адміністративної відповідальності.

«Поліцейські одразу побачили, що водій перебуває у стані алкогольного сп’яніння. Була і нечітка мова, і порушення координації рухів», — зазначив пресофіцер патрульної поліції Миколаєва Роман Шкуренко, коментуючи оприлюднений правоохоронцями відеозапис. На плівці Чмирь підтверджує, що сів за кермо нетверезим, й просить пробачити й відпустити його в обмін на 1000 грн.

Chmyr_4

На відео Сергій Чмирь не заперечує свій нетверезий стан Фото: скриншот

4 серпня цього року колегія суддів ВАКС наклала на Сергія Чмиря 2270 грн штрафу. Наступний розгляд цієї справи у Вищому антикорупційному суді призначено на 29 вересня 2021 року.

Це не перша подібна халепа за участі колишнього депутата

За інформацією ЗМІ, у жовтні 2012 року у центрі Миколаєва Сергій Чмирь нібито протаранив своїм «Мерседесом» сріблясте «Шевроле Авео», скалічивши пасажирку, та втік із місця автопригоди. Згодом частково відшкодував збитки й покарання не поніс.

Крім того, у квітні 2016 року пан Чмирь начебто при свідках побив голову Арбузинської районної ради Олександра Палія в його службовому кабінеті, а у 2007 році – вагітну завідувачку зернотоку ДП «ДГ «Агрономія» Ганну Литвин. При цьому ексдепутат буцімто заявляв підлеглим, що він – феодал, а вони – його раби.

У 2014 році поліцейські зареєстрували кримінальні провадження за фактами захоплення товариством «Ніка-Агро» Сергія Чмиря врожаю соняшника фермера Олександра Клопова й за напад на працівників фермера Гнієла Мхітаряна. Однак за жодним з епізодів до відповідальності ймовірного агресора так і не було притягнуто.

Сергій Чмирь: що відомо про ексдепутата?

Сергій Чмирь – український політик, уродженець смт Арбузинка Миколаївської області. Вчений-агроном, доктор сільськогосподарських наук, членкор НААН та заслужений працівник сільського господарства України.

Свою кар’єру пан Сергій розпочав у 1985 році з посади агронома колгоспу, на початку 90-х став директором радгоспу «Агрономія». А у 2000-х обіймав керівні посади у Миколаївському інституті агропромислового виробництва, Держслужбі з карантину рослин, Українській державній насіннєвій інспекції Мінагрополітики, ДП «ДГ «Агрономія» та Інституті картоплярства НААН України.

З квітня 2006 по листопад 2007 року був нардепом у ВР 5-го скликання від СПУ. У парламенті входив до складу Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин (з липня 2006) та очолював підкомітет з питань соціального розвитку сільської місцевості, формування соціально-трудових відносин і реформування власності в агропромисловому комплексі, розвитку аграрної науки і освіти.

Тоді ж Чмирь увійшов до складу так званої «Антикризової коаліції», утвореної фракціями Партії регіонів, СПУ та КПУ.

А от у Миколаївській обласній раді Сергій Чмирь представляв іншу політичну силу – ВО «Батьківщина». Місцеві ЗМІ навіть називали Чмиря одним із головних спонсорів «Батьківщини» на Миколаївщині. Щоправда, у 2020 році пан Сергій балотувався до облради вже від третьої партії – «За майбутнє», однак не був обраний.

Доходи і статки Сергія Чмиря

Як з’ясував «СтопКор», пан Сергій декларує два житлових будинки: у Миколаєві – на 339,3 кв. м та у с. Агрономія Арбузинського району – на 182,1 кв. м, а також чотири земельні ділянки на Миколаївщині та Київщині загальною площею понад 60 тисяч квадратів.

Автомобіль Mercedes-benz GL 450 зареєстрований на дружину Інну Вячеславівну, яка працювала головним спеціалістом Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. А от згадки про ще одну автівку – Toyota Land Cruiser, за кермом якої пана Сергія у 2017 році зупинили поліцейські, в електронній декларації немає.

Готівкою колишній депутат зберігає понад пів мільйона гривень, 114 тисяч доларів та 7 тисяч євро, ще понад 200 тисяч гривень тримає у банку. При цьому річна заробітна плата Сергія Чмиря у ДП «ДГ «Агрономія» склала у 2019 році близько 400 тис. грн, ще 36 тисяч він отримав як соціальні виплати.

Chmyr_2

Сергій Чмирь заробив близько 400 тис. грн за рік Фото: скриншот

Тож, судячи з декларації, сам екснардеп, його дружина-держслужбовиця і дві доньки нібито живуть на досить скромну суму у 33 тис. грн на місяць. Корпоративних прав підприємств і власного бізнесу за документами родина не має. Та й у попередні роки задекларовані доходи пана Чмиря не містили в собі якихось захмарних сум.

Звідки ж тоді взялося коштовне майно й заощадження?

Імовірний конфлікт інтересів з боку Сергія Чмиря

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, Сергій Чмирь має безпосереднє відношення до низки агропідприємств на Миколаївщині. Зокрема, з 2014 року і донині він є чинним керівником дослідного господарства «Агрономія» Інституту садівництва НААН України.

Це – державне підприємство зі статутним капіталом у понад 19 млн грн, яке станом на вересень 2021 року володіє 16 об’єктами нерухомості, автопарком із 13 транспортних засобів і 207 земельними ділянками. Дослідне господарство обробляє майже 6,5 тис. га землі, вирощує елітні сорти зернових, відгодовує свиней, корів. Серед активів – млин, ковбасний і макаронний цехи, магазини і готель.

Відповідно до статуту держпідприємства, пан Чмирь як директор має повноваження на укладення господарських та інших угод від імені ДП «ДГ «Агрономія», а відтак є посадовою особою, на яку поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

Як з’ясували співробітники Управління економічних злочинів ДЗЕ НПУ в Миколаївській області, у період з травня 2016 по серпень 2017 року Сергій Чмирь, використовуючи свої службові повноваження, підписав від імені ДП «ДГ «Агрономія» низку договорів купівлі-продажу та угод про надання послуг із ТОВ «Нік-Агро».

У цих домовленостях Сергій Чмирь міг мати приватний інтерес

Адже керівником, засновником і бенефіціаром ТОВ «Нік-Агро» є його син – Чмирь Ігор Сергійович. Понад те, сам Сергій Михайлович також був учасником цього товариства: у 2011 році він у статутний фонд ТОВ «Нік-Агро» 9600 грн.

Chmyr_1

Родина Сергія Чмиря пов'язана з ТОВ "Ніка-Агро" Фото: скриншот

За інформацією місцевих журналістів, у грудні 2009 року, коли Сергій Чмирь очолював Українську державну насіннєву інспекцію, його затримали  співробітники СБУ у момент отримання хабаря в 5 тисяч доларів. Суд першої інстанції оголосив Сергієві Чмирю вирок – 5 років в'язниці з конфіскацією майна. Однак апеляційний суд змінив його на 2 роки умовно, з півторарічною забороною обіймати керівні посади в державних структурах. Щойно термін минув, Сергій Михайлович поновився на посаді директора ДП «ДГ «Агрономія».

Справа про правопорушення, пов’язані з корупцією

Крім того, за результатами планової виїзної ревізії Держфінінспекція виявила факти безпідставного списання паливно-мастильних матеріалів, що призвело до збитків держпідприємства.

За фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів було складено протокол про адміністративне правопорушення та розпочато провадження про притягнення Сергія Чмиря до адміністративної відповідальності за скоєння адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-7 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

На початку 2017 року Арбузинський райсуд Миколаївської області закрив справу нібито у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. Однак вже у березні 2017-го Апеляційний суд Миколаївської області задовольнив скаргу прокурора й визнав пана Чмиря винним у вчиненні адміністративних правопорушень, пов'язаних із корупцією.

Chmyr_3

Апеляційний суд визнав Сергія Чмиря винним Фото: скриншот

Щоправда, провадження у справі все ж було закрито – у зв’язку із закінченням строків розгляду справи, передбачених КУпАП.

«Невинуватий я»: Сергій Чмирь заперечує п’яне водіння й спробу дати копам хабаря

Сам Сергій Чмирь усі звинувачення відкидає. У телефонній розмові з журналістами ТСН він заявив, що був під дією медикаментів і збирався чесно сплатити штраф.

«Я випив ліки – і ось таку вони мені дали реакцію. Я не говорив, що я п'яний. Я нічого не пропонував, тисячу гривень хотів сплатити як штраф на місці», – заявив ексдепутат.

Виправдовують колегу й представники «Батьківщини» в Миколаївській облраді. Так, тодішній лідер фракції Михайло Соколов повідомив, що у 2017 році пан Чмирь буцімто переніс гіпертонічний криз і опинився в тяжкому стані в лікарні саме через складну ситуацію на ДП «ДГ «Агрономія», яке очолює.

Крім того, колишній член «Антикризової коаліції» у соціальних мережах та медіапросторі позиціює себе як непримиренного борця із вирубкою лісопосадок (чим і пояснює погрози зброєю нібито ймовірним «браконьєрам») та захисника свободи й суверенітету України. Так, у своїй книзі «Агрономія – наша спільна турбота» він розповідає, як особисто брав участь у Революції Гідності й допомагав воїнам ООС після початку війни на Сході України.

Наразі ми продовжимо уважно стежити за перебігом судових справ щодо колишнього нардепа. Сподіваємося, служителі Феміди неупереджено розглянуть усі факти й поставлять крапку в цій заплутаній історії. А «СтопКор» обов’язково триматиме вас у курсі подій. Далі буде.

stopcor.org

Теги: Сергій Чмирь,Чмирь ,Сергій Чмирь корупція,Сергій Чмирь депутат