Збитки на 8 мільйонів: фірму Вацака підозрюють у незаконному видобутку піску

Збитки на 8 мільйонів: фірму Вацака підозрюють у незаконному видобутку піску
322737 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фірму нардепа з Вінниччини Геннадія Вацака підозрюють у незаконному видобутку піску у промислових масштабах. Суму збитків державі оцінюють у 8 млн гривень.

Про це стало відомо з ухвали Вінницького міського суду від 13 серпня 2021 року. Мова йде про ТОВ «ВК «КАМЕЛОТ», бенефіціарним власником якого є відомий бізнесмен-кондитер, нардеп Геннадій Вацак. “Камелот” створений наприкінці 2018 року. Будівельний альянс займається виробництвом бетонних розчинів готових для використання. 

Повідомляється, що слідчі поліції встановили факти видобутку піску без спеціального дозволу Держгеонадрів, який необхідний для таких робіт. Мова йде про кримінальне провадження № 42020020000000056, яке було відкрите в лютому минулого року. 

В ухвалі сказано, що “в порушення вимог чинного законодавства, службові особи ТОВ «Виробничий комплекс «Камелот» між смт. Вендичани та с. Озаринці Могилів-Подільського району, у безпосередній близькості до автомобільної дороги М-21, та земельної ділянки із кадастровим номером 0522685000:01:001:0067, здійснюється незаконний видобуток піску у промислових масштабах, що завдає значних збитків економіці регіону та довкіллю”.

За вказаним кадастровим номером розташована земельна ділянка, що оформлена на Конягу Івана Васильовича, батька Коняги Тетяни Іванівни, яка є чинним секретарем Озаринівської сільської ради.

І хоча в ухвалі не вказується кадастровий номер ділянки, де здійснювався незаконний видобуток, вірогідно, мова йде про земельну ділянку з кадастровим номером 0522685000:01:001:0106. 

З гугл-мапи видно, що ділянка має специфічний кар’єрний ландшафт та заїзд до нього. 


За цільовим призначенням, згідно з кадастровою картою, це землі запасу. Тобто, земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам.

Також в ухвалі додають, що від вказаної земельної ділянки щоденно перевозиться до тисячі тонн піщано-гравійної суміші до виробничих площ ТОВ «ВК «Камелот» (кадастровий номер 0522684800:01:000:0152). За цим номером розташовано 3,3 га земельної ділянки, що перебуває у приватній власності, записаній на сина Геннадія Вацака Владислава.

Вацаківський «ВК «Камелот» більшість виробленої продукції (бетон марок 150/200/300) реалізовує до ТОВ «Шляхбуд», яке виступає генеральним підрядником ДП «Вінницький облавтодор» ВАТ «ДАК» «Автомобільні дороги України» та Служби автомобільних доріг із виконання будівельних робіт та послуг по будівництву автомобільних доріг.

За майже три роки свої діяльності ТОВ «ВК «Камелот» стало переможцем чотриьох закупівель. Найбільш “жирні” замовлення фірмі діставалися від Могилів-Подільської міської ради. Наприклад, у вересні 2020 року “Камелот” проводив капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Івана Гонти у Могилеві-Подільському на майже 1,5 млн гривень. Паралельно у цей же період фірмі дісталося замовлення на майже 200 тис. грн на поточний ремонт благоустрою прибудинкової території Гімназії №1 у тому ж таки Могилів-Подільському. Обидва тендери пройшли без конкуренції за спрощеною процедурою.

Варто нагадати, що тоді містом керував Петро Бровко – давній приятель та головний лобіст меценатських справ Геннадія Вацака. 

Довідково:

 

 

Вацак Геннадій Анатолійович — український підприємець та політик. На Вінниччині відомий як власник кондитерського дому «Вацак».

У 2010 році був обраний депутатом Вінницької обласної ради 6 скликання від ВО “Батьківщина” за округом №63 (Могилів-Подільський район). У 2015 році став депутатом Вінницької обласної ради 7 скликання від БПП за округом №82. 

У 2019 році був обраний депутатом Верховної Ради 9 скликання за виборчим округом №16 як безпартійний самовисуванець. З серпня 2019 по червень 2020 року був членом депутатської групи "За майбутнє". Секретар Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

З червня 2020 року член депутатської групи "Довіра".

deputaty.in.ua

Теги: Вацак Геннадій Анатолійович,Вацак,Вінницький облавтодор,Вінницька міська рада,ВК КАМЕЛОТ,видобуток піску