Слідчі СБУ розповіли, як “Місто” розбазарює гроші вінничан

Слідчі СБУ розповіли, як “Місто” розбазарює гроші вінничан
5120 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для комунально-приватних страховиків з «Міста» настали невеселі часи. Суддя Вишар на початку серпня продовжив до лютого 2022 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020020000000061 від 17.02.2020, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – у особливо великих розмірах). Тепер слідчі СБУ нарешті зможуть провести тимчасовий доступ до документів департаменту фінансів Вінницької міської ради та завершити проведення дослідження матеріалів кримінального провадження спеціалістом Держаудитслужби та за необхідності призначити судово-економічну експертизу.

Крім того, СК «Місто» програло судову справу у Верховному суді і тепер страховикам все ж доведеться виконувати свою роботу – платити страховку. А так бігали, а так викручувались, мов вужі на пательні. Просто біда якась на голови страховиків – доведеться, мабуть, їм ще раз просити грошей у безвідмовної міської ради.

Земля, медицина і кошти громади


Після публікації матеріалу«Страхова компанія “Місто”: приватизація медицини та десятки мільйонів гривень з бюджету Вінниці в приватні руки» ми отримали чимало коментарів від наближених до страховиків та міськради громадян про те, що наче то все брехня. Основний аргумент – що ми не знаємо різницю між різними типами акціонерних товариств. Та всі ці «аргументи» надто легко розбиваються скріншотами реєстрів, аналітичних систем та гортанням законодавства. Власне, в цьому і суть журналістики – пояснити людською мовою, що ж відбулось, а не жонглювати визначеннями та ховатись за казуїстикою.

Тим паче рішення у справі №127/19964/21 лише підтверджує всі наші здогадки. Так, слідчі СБУ зазначають, що (Зараз буде задовга цитата з судового рішення, де зазначені реквізити рішень та інше. Ви можете проскролити, ми спробували нижче пояснити все це людською мовою):

«Відповідно до протоколу установчих зборів засновників ТОВ «Поділля-Асистанс» від 17.04.2013, ПрАТ «Страхова компанія «Місто» як єдиний засновник прийняло рішення про внесення у статутний фонд ТОВ «Поділля-Асистанс» 13 680 000 грн.
Також установлено, що бюджетом територіальної громади м. Вінниці на 2016 рік по лінії Департаменту охорони здоров`я ВМР передбачено видатки по КЕКВ 3110 «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування по галузі «Охорона здоров`я» у сумі 32 млн. грн.

27.03.2016 на позачергових Загальних зборах акціонерів ПрАТ «Страхова компанія «Місто» (протокол № 1) прийнято рішення про збільшення статутного капіталу Товариства за рахунок додаткових внесків акціонерів на суму 32 млн. грн. з метою докапіталізації підприємства у відповідності до вимог закону України «Про страхування» (мінімальний розмір статутного капіталу для страхової компанії встановлюється в сумі, еквівалентній 1 млн. євро, при чому має бути сплачений у грошовій формі).

Відразу по тому, 12.04.2016 листом № 16-00-019-25275 Департамент охорони здоров`я ВМР відмовився від річного об`єму фінансування програми «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування по галузі «Охорона здоров`я» на суму 32 млн. грн., який був передбачений бюджетом м. Вінниці на 2016 рік.
Рішенням ВМР від 29.04.2016 № 213 Департаменту фінансів Вінницької міської ради було надано дозвіл на перерахування коштів у сумі 32 млн. грн. на поповнення статутного капіталу ПрАТ «Страхова компанія «Місто».

Рішенням ВМР від 29.04.2016 № 216 у міському бюджеті на 2016 рік (по спеціальному фонду) було передбачено кошти в сумі 32 млн. грн. для поповнення статутного капіталу зазначеної страхової компанії та 64 тис. грн. на оплату послуг депозитарної установи (по загальному фонду).

Зокрема, платіжними дорученнями № 52 від 10.05.2016 на суму 31,360 млн. грн. та № 63 від 26.05.2016 р. на суму 640 тис. грн. вказані бюджетні кошти перераховано ПрАТ «Страхова компанія «Місто».

Після надходження грошових коштів від додаткової емісії акцій, у супереч основній меті проведення додаткової емісії акцій, що була задекларована і погодження Регулятором у проспекті емісії акцій, відповідно до Протоколу № 4 від 15.08.2016 позачергових загальних зборів акціонерів ПрАТ «Страхова компанія «Місто» прийнято рішення про перерахунок коштів у сумі 32 млн. грн. в якості довгострокових фінансових інвестицій для поповнення статутного капіталу ТОВ «Поділля-Асистанс».

У свою чергу, отримані від ПрАТ «Страхова компанія «Місто» кошти ТОВ «Поділля-Асистанс» упродовж 2016-2017 років спрямувало на придбання медичного обладнання, яке, як власник, використовує у медичних закладах м. Вінниці на підставі договорів про тестування, оренду або договорів про спільну діяльність».

Тобто, власне, про що ми і розповідали, але значно гірше. Гроші не просто перерахували з бюджету – ці гроші просто забрали. Замість запланованої закупівлі медтехніки мерська більшість віддає гроші приватній фірмі, яка цю техніку й купляє. І обладнання відтак належить фірмі, а не вінничанам. І контролює це кузен Моргунова пан Кожуховський.
Але жадібність «Міста», яке доїть місто, не має меж. Віджатих у вінничан грошей, які могли б врятувати не одне життя, їм мало. Вони вирішили ще й землю вінницьку загарбати:

«У продовження протиправної схеми заволодіння комунальним майном ПрАТ «СК Місто» була необхідність будівництва приватного закладу охорони здоров`я, до якого в подальшому планувалось передати медичне обладнання, що перебуває у власності ТОВ «Поділля-Асистанс», яке тимчасово передано у користування у заклади охорони здоров`я м. Вінниці (медобладнання, стосовно якого проводиться досудове розслідування). Для надання виду легальності вказаних намірів було використано вимоги Регулятора страхового ринку щодо підтвердження власних прийнятних активів відповідно до нормативів НБУ.

З цією метою, 04.03.2020 Департаментом земельних ресурсів ВМР проведено земельні торги із продажу земельної ділянки у приватну власність з кадастровим номером 0510100000:01:059:0096 (цільове призначення – для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров`я) площею 7,5 га, розташованої у м. Вінниця, мікрорайон «Східний». Виконавець земельних торгів – ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (м. Вінниця, вул. Келецька 63). Стартова ціна – 9 375 000 грн.

Відповідно до експертного звіту про грошову оцінку вказаної земельної ділянки (проведено ТОВ «Бюро інвентаризації та оцінки земель»), її вартість становить 9 375 000 грн.
У проведених земельних торгах взяли участь два учасника, а саме ПрАТ «СК «Місто» та ПП «Конекс» та за результатами чого, переможцем визначено ПРаТ «СК Місто» (ЄДРПОУ 33295475) із кінцевою пропозицією 9 843 750 грн.

За наявними даними, між ПРАТ «СК Місто» та ПП «Конекс» існують стійкі господарські правовідносини, пов`язані із медичним страхуванням населення та відшкодуванням вартості ліків під час страхового випадку, керівники вказаних структур підтримують тісні дружні відносини, що свідчить про окремі ознаки змови під час проведення аукціону. Вартість вищевказаної земельної ділянки станом на березень 2020 року, за попередніми висновками спеціалістів, становить біля 30 млн грн.

Водночас, відповідно до політики регулятора страхового ринку, у 2021 році планується здійснити впорядкування вказаної сфери через блокування ненадійних, неплатоспроможних компаній, які нездатні надавати відповідні послуги у сфері страхування, а їх діяльність спрямована виключно на отримання прибутків шляхом порушення прав застрахованих осіб. Наявні земельні ділянки у таких страховиків не враховуватимуться як прийнятні активи.

У зв`язку із цим фігурантами кримінального провадження, з метою забезпечення виконання вимог регулятора (наявність саме фінансових ресурсів), здійснено переоцінку вартості земельної ділянки на суму 25 000 000 грн, та планується провести її продаж за вказану суму коштів.

Зазначені обставини свідчать про істотне заниження вартості земельної ділянки під час проведення її експертної оцінки при підготовці до проведення аукціону в інтересах одного із учасників - ПрАТ «СК «Місто».

Тобто, мало того, що «Місто» загарбало собі за непрозорою схемою чималу ділянку. То ще й завдяки протекції міськради, зробило це задешево. А фактично – безкоштовно. Адже саме того року Вінницька міськрада виділила «Місту» 10 мільйонів, рівно стільки, щоб придбати цю ділянку. Досить дивно, що слідчі СБУ не помітили цієї простої деталі, яка повністю сформувала б схему.

До речі, а чи законно взагалі міській раді виділяти кошти приватному акціонерному товариству? У слідчих СБУ і тут є відповідь:

«10.08.2020 в рамках досудового розслідування залучено спеціаліста Державної установи «Інститут економіки та прогнозування НАН України» для проведення комплексного дослідження з питань особливостей і наслідків докапіталізації ПрАТ «СК «Місто» за рахунок бюджетних коштів.

03.09.2020 отримано комплексний висновок спеціаліста – завідувача відділу грошово-кредитних відносин ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», яким визначено, що рішення Вінницької міської ради про поповнення статутного капіталу ПрАТ «СК «Місто» за рахунок коштів міського бюджету м. Вінниці не відповідає вимогам Бюджетного та Господарського кодексів України.

При цьому, спеціалістом зазначено, що поповнення статутного капіталу ПрАТ «СК «Місто» за рахунок коштів міського бюджету м. Вінниці, а також специфіка фінансово-господарської діяльності цієї страхової компанії є частиною (складовою) масштабної схеми нецільового використання коштів міського бюджету м. Вінниці. Відтак є підстави стверджувати, що унаслідок дій (рішень), пов`язаних з докапіталізацією ПрАТ «СК «Місто», бюджету м. Вінниці було завдано збитків щонайменше у сумі 32 млн грн.
Висновком судово-економічної експертизи № 205/7 від 23.11.2020 підтверджено висновки спеціаліста в частині завдання збитків місцевому бюджету м. Вінниця у сумі 32 млн грн».

Але Вінницька міськрада, відчуваючи, що справа штиняє гасом, почала гратись у схованки. СБУ звернулася до суду за дозволом про витребування документів, і на початку червня ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду отримала такий документ. Вилучити документи планували у департаменті фінансів Вінницької міської ради. До речі, його завідувачка, пані Луценко – не тільки дружина голови Транспортної компанії, але і представник міськради як засновника у… СК «Місто». І хоч Вінницька міськрада отримала це рішення, виконувати його вона не забажала. Щобільше, хитрі юристи вказали, «що ухвала суду від 02.06.2021 (справа № 127/12549/21) зобов`язує видати документи Вінницьку міську раду, а департамент фінансів Вінницької міської ради є окремою юридичною особою». Звичайно, це черговий прокол слідчих з СБУ, але водночас і чергова схема міськради. Виявляється, її ж департаменти і сама міськрада – різні особи. Чи скоро не виявиться, що Сергій Моргунов і вінницький міський голова – різні люди?

Верховний Суд нагнув «Місто»


Як вже йшлося вище, земля потрібна «Місту» навіть не заради будівництва приватного медцентру, як ми припускали у нашому розслідуванні. Все значно банальніше і значно барижніше. Актив у вигляді дорогої ділянки потрібен виключно як докапіталізація, оскільки «Місто» чітко підпадає під «блокування ненадійних, неплатоспроможних компаній, які нездатні надавати відповідні послуги у сфері страхування, а їх діяльність спрямована виключно на отримання прибутків шляхом порушення прав застрахованих осіб». Саме тому, що отримати від «Міста» гарантовані договором страхуванням кошти – неможливо. Часто навіть в судах.

От візьмемо до прикладу рішення у справі № 127/8789/20. Вовтузило «Місто» цю справу довго, вперто не бажаючи платити ані копійки. Дійшли до Верховного суду. Який і змусив «Місто» заплатити те, що воно має.

У червні 2019 року водій тролейбуса збив вінничанку. Та від травм померла в лікарні. Тролейбус, що не дивно, був застрахований саме у СК «Місто». І коли син загиблої у грудні 2019 року звернувся до страховиків за компенсацією, «містяни» йому відмовили. Точніше, навіть не вважали за потрібне відповідати, не те що гроші платити. Пізніше все ж у судових документах всі дізнались, що «Місто» повідомило про те, що «заява про виплату страхового відшкодування буде розглянута після подання документів, які підтверджують вину страхувальника або осіб визначених договором».

Злощасний тролейбус 272, водій якого за кілька місяців скоїть ДТП

Звернулись до суду. Знов-таки не дивно, що Вінницький міський суд відмовив заявнику на користь «Міста». Але апеляційний суд вже став на сторони потерпілих та змусив страховиків виплатити гроші, які пішли на поховання та 10 тисяч гривень моральної шкоди. З Вінницької Транспортної Компанії стягнули 40 тисяч гривень моральної шкоди. Чому так? Тому що у договорі «Міста» і ВТК прописано, що моральну шкоду страховики виплачують у розмірі не більше 10 тисяч гривень. Тому решту має сплатити ВТК. Апеляційний суд вказав, що жінка «загинула внаслідок ДТП за участю джерела підвищеної небезпеки, її умислу в спричиненні ДТП не встановлено, а необережність потерпілої є підставою для зменшення розміру відшкодування, але не є підставою для звільнення відповідачів від обов`язку відшкодовувати заподіяну шкоду».

«Місто» пішло в касацію. Але і там спіймало облизня. Суд вказав, що навіть умовами договору ВТК і «Міста» встановлено, що:

«По кожному окремому транспортному засобу передбачено ліміт відповідальності страховика в розмірі 100 000 грн. За договором страхування встановлена безумовна франшиза (частина збитків страхувальника, що не підлягає відшкодуванню страховиком) у розмірі 1 000 грн за одним та кожним страховим випадком (пункт 3.1 договору).
Договір страхування укладено з метою забезпечення прав третіх осіб (потерпілих) на відшкодування шкоди, завданої цим третім особам унаслідок скоєння дорожньо-транспортної пригоди за участю забезпеченого транспортного засобу».

Після з’ясування обставин Верховний Суд звернув увагу, що згідно з українським законодавством «шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом». Також Суд заначив, що ВТК та «Місто», які уклали договір і зобов`язані «відшкодувати особі, яка зробила необхідні витрати на поховання та на спорудження надгробного пам`ятника, ці витрати. Допомога на поховання, одержана фізичною особою, яка зробила ці витрати, до суми відшкодування шкоди не зараховується». І додає: «Оскільки цивільно-правова відповідальність водія тролейбуса була застрахована, то зобов`язання по відшкодуванню шкоди має виконати страховик в межах ліміту, визначеного договором і законом».
Тут цікавий ще нюанс. «Місто» посилається на те, що не розглядало заяву сина померлої, бо не мало документів, які б підтвердили вину водія тролейбуса. У постанові Верховного Суду йдеться:

«За фактом ДТП Вінницьким відділом поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019020010001216. Досудове розслідування не завершене».


Тобто, вправність роботи вінницької поліції така, що вже справа навіть пройшла Верховний Суд, а вінницькій слідчі досі не можуть розібратись у ДТП. Професійність, авжеж. Чи це навмисна недбалість, аби потім хитрі страховики мали «легальний» привід для відмови? Тоді це вже справа ДБР…

deputaty.in.ua

Теги: Верховний Суд, Вінницька міська рада., Вінницька область, Вінниця,СБУ,Суддя Вишар,розтрата майна, зловживання службовим становищем ,Держаудитслужба,Поділля-Асистанс,ВС,ВСУ,Верховний суд України,Украина,Україна,Міська рада,Рада,Вінниця,Винница, Винницкая область,Служба безпеки, Служба Безпеки України,Служба безопасности,Служба безопасности Украины, СБ Украины, СБ України
Автор: wikibazacom