"Українська біржа благодійності" – координування благодійників з усієї країни

"Українська біржа благодійності" – координування благодійників з усієї країни
346196 ПЕРЕГЛЯДІВ

Благодійність – діяльність дуже корисна. Вона одночасно приносить і можливість допомогти іншим, і моральне задоволення від такої допомоги. Але нерідко люди не ризикують жертвувати свої кошти на потреби іншим, переживаючи про те, що вони підуть не на якийсь проєкт, а будуть вкрадені. До того ж в Україні ще недостатньо розвинена культура благодійності, а відтак і координування благодійників, операторів допомоги та бенефіціарів нерідко "кульгає" на обидві ноги. Саме тому й було втілено такий проєкт, як "Українська біржа благодійності" – благодійна організація, що займається координуванням та фактично діє як механізм комунікації та фандрайзингу одночасно.

Свого часу ідею такої платформи для координації благодійників підказали Віктору Пінчуку, відомому в Україні благодійнику. Це був 2010 рік і тоді це залишилося в форматі лише ідеї, адже тоді головною метою було лише посилити корпоративну соціальну відповідальність. Але вже в 2011 все таки було виділено кошти на створення подібної платформи, а в 2012 вона почала активно функціонувати. Ідея з першочергової трохи змінилася, вона стала більш підходящою саме для благодійності. Тепер метою діяльності було направлення абсолютно всіх коштів на благодійність та діяльність фондів, не допускаючи розкрадання грошей. А з поступовою появою сервісів та способів контролю чесності та прозорості, до ідей додалося і управління діяльністю чисто, звітно та відповідально. Звісно, фонди мають на щось існувати та покривати свої адміністративні потреби. Але тут допомагає ця організація, адже вона закриває до 60% адміністративних витрат, таким чином допомагаючи максимально направляти всі кошти саме на благодійність.

Платформа "Українська біржа благодійності" стала першою в Україні та є унікальним прикладом ведення онлайн-благодійності й залучення коштів на благодійні проєкти. Однією із головних особливостей є те, що ці проєкти не зобов'язані мати якесь певне спрямування, наприклад, бути присвячені тільки бійцям ЗСУ, або тільки інвалідам. Будь-яка благодійна або соціальна ініціатива може бути розміщена на біржі благодійності, навіть якщо у людини немає зареєстрованого фонду, але вона розуміє що їй треба закривати збір терміново. Фактично, інколи навіть жартують, що "Українська біржа благодійності" – це спосіб мати свій благодійний фонд в кишені. Частково це справді так, адже ті, хто потребують допомоги, можуть створити свій проєкт та почати збирати на нього. Таким чином фонд відкриває доступ некомерційним організаціям до ідей та інформації, а відповідальному бізнесу, що прагне допомагати людям – доступ до найбільш прозорих і чесних фондів та зборів, адже кожен із них можна відслідковувати 24/7 в режимі реального часу та бачити, куди йдуть кошти і скільки їх.

На сайті "Української біржі благодійності" можна знайти одразу кілька окремих сторінок, присвячених саме операторам допомоги. Такі оператори – це власне і є ті фонди, які перевірено та яким можна довіряти. Одразу там же можна побачити і проекти цих організацій та рух коштів на їх реалізацію. Але окрім цього можна знайти і корпоративних донорів – відповідальні організації, які допомагають зі зборами та закривають нерідко цілі проекти, жертвуючи величезні суми. Доречі, дуже важливим є те, що на цій сторінці можуть з'явитися не лише якісь досить відомі бізнеси, а й не надто великі. Якщо організація допомогла хоча б з одним проєктом на сайті "Української біржі благодійності" – вона з'явиться на цій сторінці. Таким чином це і допомога, і можливість трошки більше популяризувати свій бізнес.

Є на сайті цього фонду і така дуже цікава ініціатива, як скарбнички. Це місце, де кожен охочий може пожертвувати на якийсь певний напрямок, а потім ці кошти підуть на термінове закриття зборів в рамках проєктів, які того потребуватимуть. Також на сайті можна знайти те, як робити донати за допомогою СМС-благодійності, який алгоритм здійснення пожертвувань та як знайти допомогу на сайті. І насправді це дуже необхідно, адже нерідко люди, які потребують допомоги благодійників, просто не розуміють, що ж робити та як правильно діяти. Такий алгоритм відкриває очі на це.

Серед проєктів, що розміщені на сторінках організації, можна знайти ініціативи різного спрямування. Наприклад, допомогу тваринам, адже зараз один із благодійних фондів шукає підтримки для того, щоб допомогти тваринам на Сході, які були кинуті напризволяще, не померти від холоду та голоду. Ще одним проєктом, який актуальний вже тут і зараз, є збір на пакунки допомоги внутрішньо переміщеним особам Харківщини. У цьому випадку збором коштів займається вже зовсім інший фонд, діяльність якого пов'язана з евакуацією людей та гуманітарними потребами. Допомога дитячим лікарням під час війни та збори на евакуаційний транспорт для літніх людей, ініціативи для допомоги з освітою дітям героїв та окремі індивідуальні збори дітям з важкими хворобами – на сайті можна знайти багато різних проєктів та дуже легко допомогти їм.

Кожна гривня може допомогти. Так, заявляють навіть у відповідях на часті запитання фонду. Навіть одна гривня на день, або 30 грн. на місяць можуть допомогти якійсь організації з закриттям однієї із потреб. А платформа "Українська біржа благодійності" допоможе знайти саме той фонд, який припаде до душі та де можна буде знайти ініціативу, яка торкається серця. Саме координування, але в той же самий час термінова допомога організаціям, що своєю чергою допомагають людям – це дуже важливо. І тому можна з упевненістю сказати, що "Українська біржа благодійності" робить справді приголомшливу, а головне дуже потрібну роботу на благо України.