Новий гіперзвуковий двигун зі швидкістю понад 6000 км/год працює на зеленому водні

Новий гіперзвуковий двигун зі швидкістю понад 6000 км/год працює на  зеленому водні
239343 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

 

Австралійська компанія Hypersonix розробила гіперзвуковий прямоточний повітряно-реактивний двигун, який поєднує в собі швидкість та екологічність. Стартап Hypersonix здатний розганятися в п'ять-дванадцять разів більше за швидкість звуку. 



На землі звукові хвилі поширюються зі швидкістю близько 340 метрів за секунду. Літак вважається надзвуковим, коли він перевищує швидкість звуку. Гіперзвукова швидкість більш ніж уп'ятеро перевищує швидкість звуку, й позначається «5 Маха», що становить 6120 кілометрів на годину. При швидкості 5 Маха і вище тертя, викликане молекулами, що обтікають гіперзвуковий літак, може створювати температури, що перевищують 2000°C. Розробники стартапу аерокосмічної техніки Hypersonix Launch Systems, щоб впоратися з цими екстремальними умовами.

 

Дана система призначена для забезпечення більш дешевого, надійного та швидкого виконання запуску супутників. Вона дозволяє безпроблемно контролювати кожен етап з усіма аспектами запуску, що зробить їх більш стійкими. Крім цього, у майбутньому технологія може допомогти в розробці гіперзвукових авіалайнерів, здатних перетнути океан за декілька годин.

 

Команда Hypersonix розташована в Брісбені  складається приблизно з 20 аерокосмічних інженерів. Вони працювали над цією ідеєю з моменту свого заснування у 2019 році.  Головний технічний директор та керівник відділу розробок компанії, доктор Майкл Смарт, є визнаним світовим лідером у галузі технології ГППРД. Раніше він також працював у НАСА. За його словами, космічне сміття та викиди ракет від хімічних двигунів все більше забруднюють стратосферу. Найрозумнішим рішенням у такій ситуації є розробка багатоцільового космічного корабля, що працює на зеленому водні, що Hypersonix й поставили на меті. На початку 2021 року компанія уклала угоду з британським постачальником газу BOC. Виробляється необхідний водень в екологічно безпечному процесі з використанням сонячної енергії для вилучення водню з води.

 

Оскільки австралійські ракети-носії є багаторазовими, дана система не створює космічного або «океанського сміття», а конструкція ГППРД як викиди виробляє лише водяну пару. При цьому Hypersonix здатний розігнатися з 5 до 12 Маха, що в п'ять-дванадцять разів більше за швидкість звуку. Транспортний засіб Delta-Velos з двигуном SPARTAN пролетить понад 2500 км без викиду CO2 або інших шкідливих газів, перш ніж приземлитися як звичайний літак на злітно-посадковій смузі, в змозі повторити все це знову після дозаправлення. Компанія сподівається запустити свою систему вже у 2024 році. Австралійці прагнуть приєднатися до перегонів з розробки гіперзвукових авіалайнерів на рівні з іншими компаніями, які також працюють над цією технологією, і в них є усі шанси.