Антитютюновий законопроєкт №4358 очікує на друге читання

Антитютюновий законопроєкт №4358 очікує на друге читання
372560 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні комплексний антитютюновий законопроєкт №4358. На розгляд Парламенту документ внесли депутати Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Документ підтримали конституційною більшістю - 339 народних депутатів проголосували за те, щоб захистити українців, перш за все дітей від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння.

Розробка антитютюнового законопроєкту №4358 була ініційована народним депутатом України Ладою Булах та підтримана Головою профільного Комітету Михайлом Радуцьким. Норми антитютюнового законопроєкту підтримали МОЗ України, міжнародні та українська антитютюнова громадськість.

«Вперше за 10 років Верховна Рада зробила крок до комплексного посилення антитютюнового законодавства, ухваливши законопроєкт №4358. Два попередні скликання парламенту не ухвалили жодної нецінової норми на захист українців від шкоди тютюну. Внаслідок відсутності законодавчого захисту зі сторони держави, 20% українських дітей у віці 13-15 років за ці роки стали курцями електронних пристроїв для куріння. Аби захистити здоров'я дітей та продовжити тенденцію зменшення куріння важливо посилити антитютюнове законодавство», - зазначила народний депутат України Лада Булах, авторка антитютюнового законопроєкту №4358.

Норми законопроєкту ґрунтуються на Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС, які передбачають обмеження на застосування тютюновою індустрією маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажів і створення ілюзії меншої шкоди.

Серед основних нововведень, які пропонує законопроєкт № 4358, можна виділити, зокрема, такі:

● куріння пристроїв для нагрівання буде заборонено у всіх місцях як це є з сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) – бездимне середовище в Україні буде збережено;
● медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65% - діти та молодь будуть краще розуміти наслідки куріння;
● впроваджується заборон продажу сигарет з різноманітними смаками (наприклад фруктів чи солодощів) – зараз це приманка для залучення дітей до куріння;
● ліквідовується реклама, стимулювання продажу та спонсорство електронних пристроїв для куріння - така норма успішно працює з тютюновими виробами;
● забороняється продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.

Громадськість закликає посилити законопроєкт до другого читання та доповнити документ ефективними нормами, які вбережуть дітей від залучення до вживання тютюнових виробів для нагрівання, які стали новою загрозою для подолання епідемії нікотинової залежності, зокрема це:

● ліквідація рекламної викладки тютюнових виробів, що є формою реклами тютюнової продукції. 63% дітей стверджують, що спостерігають рекламу тютюнових виробів у точках продажу попри повну заборону такої реклами. Рішення про заборону рекламної викладки тютюнових виробів підтримують 87% українців за даними дослідження КМІС;
● запровадження на тютюнових виробах для нагрівання комбінованих (текст+картинка) медичних попереджень розміром 65% та заборонити ароматизовані добавки, як це уже передбачено для звичайних сигарет, адже безпечного куріння не існує!


Після запровадження попереднього комплексу антитютюнових норм у 2012 р. (заборона реклами тютюну та куріння в громадських місцях, запровадження попереджень з картинками на пачках) поширеність куріння серед дітей 13-15 років знизилася на 20%. Натомість з часу появи електронних сигарет через відсутність регулювання їхня поширеність серед дітей цієї вікової групи набула 18,4%.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів. Не меншої шкоди куріння завдає і економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України або близько 90 млрд грн внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням.


Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя»,
063 344 12 69, dmytro.p@center-life.org

Теги: 4358, тютюн,боротьба проти куріння