Карати чи перевиховувати? Якою має бути тюремна система на думку аналітиків?

Карати чи перевиховувати? Якою має бути тюремна система на думку аналітиків?
15309 ПЕРЕГЛЯДІВ

Першочерговим завданням тюрми завжди було перевиховання. Дуже рідко хтось замислюється над цим, проте тюрми були вигадані не для того, щоб карати людей, а для того, щоб їх перевиховувати. Адже в першу чергу ми повинні запобігти повторному скоєнню злочину, а не намагатись покарати людей. Як методи покарання, раніше використовувались різноманітні питки. Комусь взагалі виносили смертний вирок. Проте ті, кого відправляли до ув’язнення мали перевиховуватись. Це робили для того, щоб після виходу людині не спадало на думку знову щось вкрасти, або вбити, або побити когось. Проте чому тепер призначення тюрем змінилося і чому ми почали використовувати їх, як засіб для покарання?

Багато хто в наш час переконаний, що в першу чергу ми маємо карати людей, а не виховувати. Люди почали вірити в те, що реабілітація для таких людей стала такою самою неможливою, як і повернення з того світу. Наше суспільство переконане в тому, що якщо людина помилилась одного разу, то вона обов’язково зробить це і вдруге і втретє. Аналітики, які вже протягом тривалого часу займаються вивченням цієї справи переконані, що така думка є хибною. Психологи провели аналіз та виявили, що більшість злочинних вчинків за останній час була скоєна не стільки проти людини, скільки через майно. Тих, хто насправді прагне крові дуже маленький відсоток. Проте багато хто постійно про це забуває. Але на думку психологів уся річ у тому, що таких злочинців не лише можна, а їх потрібно перевиховувати. Якщо суспільство прагне почувати себе спокійніше, йому варто зрозуміти, що злочинців необхідно не карати, а виховувати. Так вони складатимуть меншу загрозу для всіх.

Як у країнах пострадянського режиму функціонують тюрми?

Насправді аналітики засмучені сучасною ситуацією. На теренах колишнього СРСР ситуація не з найкращих. Адже в багатьох місцях, наприклад в Туркменістані, злочинців перестають вважати за людей. Їх не забезпечують навіть найнеобхіднішими речами. Їжа, одяг, засоби особистої гігієни їм доводиться купувати за дуже великі кошти. Тож повторні злочини трапляються майже на кожному кроці. Про статистику рецидивів там давно вже забули. Та й навіщо?

В нашій державі ситуація набагато краща. Рівень злочинності в нас дорівнює 33%. Проте сподіваємось, що Денис Малюська досягне своєї мети та зможе довести його до 5%. В його планах є шлях, яким йшла Данія та Норвегія. Він планує у нинішньому стані залишити лише 1-2 тюрми. Вони будуть для тих, хто отримав довічний строк. Всіх інших він планує перевиховувати. Крім того, в його планах також досягти високого рівня соціалізації злочинців. Проте як саме він буде розв'язувати це питання? Сказати важко, адже наразі однодумців в нього кіт наплакав.

Також багато розмов іде про амністії. Це, звісно, пов'язано не з поведінкою ув’язнених, а з тим, що пандемія коронавірусу поширюється великими темпами. Люди в сучасних в’язницях не мають змоги дотримуватись необхідної дистанції, тож до чого може призвести один спалах вірусу в камері, передбачити неможливо. Проте стосовно цієї ініціативи також є декілька думок. Дехто переконаний, що випустивши на волю злочинців, які вже певний час провели у звичайних тюрмах, ми спровокуємо нову хвилю грабежів. Тож як краще вчинити у цій ситуації, ніхто не знає.

Аби уникнути такої проблеми Малюська запропонував створити віп-камери, які працюватимуть для тих злочинців, які мають змогу оплачувати її за власний кошт. Такі віп-камери допоможуть нам оплачувати ремонт у звичайних камерах, після чого зникне необхідність брати кошти з фонду держави на утримання незабезпечених злочинців. Проте аналітики не впевнені, що в Україні ми матимемо змогу так сильно змінити систему.

В країнах СНД ситуація зі злочинністю не набагато краща, ніж у нас. Тож чи є вихід з даної ситуації? Насправді аналітики проаналізували роботу виправних закладів Данії та дійшли висновку, що вхід є, проте нам необхідно буде повністю перелаштувати тюремну систему. По-перше, перетворити тюрми з закладів покарання на заклади реабілітації. А по-друге, намагатись працювати зі злочинцями. Так, це не легкий крок, проте якщо ми хочемо зменшити кількість злочинів, нам доведеться почати з тюрем, вважають вчені.

Автор: redactor.newsukraine