Ідея та авторське право: що говорить Закон України

Ідея та авторське право: що говорить Закон України
192684 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ідея-уявний образ в думках про явище об'єктивної реальності(предмет, принцип, прообраз). Ідея має на меті подальшу реалізацію і практичне перетворення з об'єктів уявного бачення в об'єкти реальної дійсності. Важливо, що ідеї стають результатом досліду попередніх поколінь та виявляються в якості принципів пояснення явищ.
Згідно філософськими концепціям, ідея висвітлює уявне або нематеріальне. У більшості випадків така уявна ідея не є завершеною або ж за певних способів втілена в життя. Тобто найчастіше творчі особистості виражають свої задуми з приводу неіснуючих ще процесів, дій в хаотичному або послідовному способі.
На сьогодні люди творчих професій вигадують бомбезні ідеї, які приносять їм не аби які прибутки. Отож, бізнесмени, літератори, стартапери вважають, що їх ідея- неперевершена, досконала, унікальна, особлива. Але як же уберегти свою ідею від недобросовісних конкурентів?
Як виявляється, згідно частини 3 статті 8 Закону України " Про авторське право та суміжні права" ідея не може бути захищеною авторським правом. Будь-яка ідея, будь вона проілюстрована, описана в творі чи просто озвучена публіці, не має правової форми. Однак, це не означає, що ви взагалі не можете ніяким чином захистити свої дії, концепції, відкриття.
Всім добре відомий термін конфіденційність. Часто ми чуємо:"Ця інформація є конфіденційною ", тобто цією інформацією можуть володіти лише деякі особи. Тож, перший спосіб захистити свою ідею від конкурентів або ж інвесторів-віднести дану інформацію до конфіденційної. В даному випадку ідея знаходитиметься в розпорядженні окремих людей. Пошируватися така інформація може за бажанням цих осіб. Тобто чи надавати доступ третій особі до ідеї та чи захищати інформацію, вже залежить від людей, які тримають в руках конфіденційність. Також в даному випадку укладається угода про нерозголошення (NDA). Це означає, що відбувається підписання договору про таємницю інформації. Сторони укладання договору чітко визначають, хто може користуватися цією інформацією, порядок нерозголошення та використання і звісно ж відповідальність за недотримання конфіденційності цими особами. Угода про розголошення інформації має чітко визначені міри покарання: від відшкодування збитків до моральної компенсації.
Наступним ефективним способом захисту ідеї є патентування. Однак, на жаль, цей процес можна застосовувати не до всіх ваших процесів, дій. Згідно Закону України "Про охорошу прав на винаходи та корисні моделі", патентуванню підлягають всі речі та ідеї, які створенні в процесі інтелектуальної творчості. Відтак, новий, промислово придатний та винахідницький процес належить до умов патентності. До речі, правова охорона застосовується до тих ідей, які не несуть моральної шкоди людині та підлягають гуманним умовам відтворення.
Проте, вважається, що мовчати- найкращий спосіб захисту. Якщо не розповідати про своє ідею, а реалізовувати та діяти, може вийти щось нове, особливе. Однак, і тут є свої нюанси: хтось може втілити вашу ідею першим, змінивши лише форму.
Розвиток культури шоу-бізнесу, літератури, науки є результатом втілення в життя чужих ідей. Кожен вносить певні корективи й виходить щось цікаве та бездоганне.
Однак, способи захисту своїх ідей поширюються на певні форми. Відтак, ідею в сфері технологій захистити літературним способом буде неможливо. Адже, в даному випадку, захищеним буде літературний твір, а не модель науки. Тож вашу ідею можуть легко поцупити.
Ідею потрібно вміти правильно реалізовувати та доносити до публіки. Адже один не правильний крок, і ваші думки стануть результатом чужих винаходів.