Фахівчиня системи БПД допомогла повернути 32,5 тисячі гривень пенсії внутрішньо переміщеній особі

Фахівчиня системи БПД допомогла повернути 32,5 тисячі гривень пенсії внутрішньо переміщеній особі
17928 ПЕРЕГЛЯДІВ

Юристка системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини домоглася повернення пенсії в сумі 32,5 тисячі гривень, яку Пенсійний фонд України заборгував внутрішньо переміщеній особі. Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.

До Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка, яка є внутрішньо переміщеною особою. Як розповіла заявниця, з січня 2017 року їй припинили виплату пенсії, мотивуючи тим, що в неї було відсутнє електронне пенсійне посвідчення. Крім цього, в управлінні Пенсійного фонду України повідомили, що до них надійшла інформація від Служби безпеки України про порушення заявницею законодавства України в частині виплат ВПО, які перебувають на обліку в Миколаївській області. Лише у листопаді 2018 року клієнтці була видана довідка про взяття на облік як ВПО і з січня 2019 року поновлено виплату пенсії. Проте, виплати заборгованості пенсії за 2017-2018 роки не відбулося, як пояснили в управлінні ПФУ, Кабінетом Міністрів України не встановлено відповідного порядку виплати коштів.

Вивчивши матеріали справи заступник начальника Миколаївського бюро правової допомоги Анастасія Заболотькова склала адміністративний позов до суду про визнання дій протиправними та зобов’язання управління ПФУ виплатити заявниці заборгованість пенcії за період з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2018 року.

Зауважимо, що відповідно до ч.1 ст.49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії за рішенням територіальних органів ПФУ або за рішенням суду припиняється:

1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості

2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України

3) у разі смерті пенсіонера;

4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

5) в інших випадках, передбачених законом.

Водночас законодавством не передбачено такої підстави припинення або призупинення виплати пенсії, як відсутність електронного пенсійного посвідчення та проведення верифікації за списками СБУ з підстав перевірки місця фактичного проживання пенсіонера.

Проаналізувавши матеріали по справі, суд зобов’язав управління ПФУ виплатити заявниці заборгованість зі сплати призначеної за віком пенсії за період з 1січня 2017 року по 31 грудня 2018 року у сумі 32 455гривень.