Що варто знати перед виїздом за кордон?

Що варто знати перед виїздом за кордон?
29613 ПЕРЕГЛЯДІВ

Скоро новорічні свята, багато хто планує відпочинок за кордоном чи то на засніжених курортах, чи у теплих краях. Проте на кордоні може чекати неприємний сюрприз, адже співробітники митного контролю можуть не пустити за кордон навіть якщо Ви придбали туристичну путівку.

Тож, Вам можуть заборонити виїзд за кордон, якщо:

- Ви обізнані з відомостями, які становлять державну таємницю;

- стосовно Вас у рамках кримінального провадження застосовано запобіжний захід, за умовами якого заборонено виїжджати за кордон;

- судом винесено постанову про заборону виїзду за кордон у випадку ухиляння від виконання судового рішення про стягнення боргу;

- у випадку наявності боргу по аліментах більше ніж за 4 місяці – державним виконавцем винесено постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

- Ви перебуваєте під адміністративним наглядом Національної поліції тощо.

Як перевірити, чи немає заборони на виїзд за кордон?

Доцільно перед подорожжю проконтролювати, чи не внесено щодо Вас такої заборони. Перевірити це можна, подавши запит до прикордонної служби. Також можна скористатися відкритим Єдиним реєстром боржників та пересвідчитися, чи нема вас серед боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.


Які варіанти вирішення ситуації?

Оскаржити заборону виїзду за кордон можна через суд. Відповідно до ст. 441 ЦПК України, суд розглядає заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України у десятиденний строк із дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших заінтересованих осіб за обов’язкової участі державного (приватного) виконавця. За результатами розгляду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України постановляється ухвала, яка може бути оскаржена.

При цьому відмова у скасуванні тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою у разі виникнення нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України.

Також Ви можете отримати у державній виконавчій службі довідку про відсутність заборгованості та пред’явити її прикордонникам.

Якщо у Вас залишились питання з цього приводу, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні Ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

Теги: #Київ ,#юстиція ,#заборони ,#ДВС ,#подорож ,#відпочинок ,#консультація ,#право