Миколаївські школярі дізналися де проходить грань між дружнім кепкуванням та булінгом

Миколаївські школярі дізналися де проходить грань між дружнім кепкуванням та булінгом
227001 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заняття для молоді в рамках Всеукраїнського тижня протидії булінгу відбуваються по всій області. Серед іншого, працівники структурних підрозділів Миколаївської юстиції спільно з соціальними партнерами розповідають дітям де проходить грань між дружнім кепкуванням та булінгом. Звичайно, в самих жартах нічого поганого немає, проте коли спілкування стає публічним, то будь-які жарти між двома близькими подругами чи друзями в мить стають образою та складовими булінгу та можуть призвести до розриву стосунків чи до того, що дитина почне таємно переживати образу та відчувати дискомфорт. На публіці жарти можуть почути ймовірні недоброзичливці, які можуть скористатися цим щоб перетворити їх на образи.

Досвід західних та вітчизняних практиків дозволяє виділити такі суттєві ознаки булінгу, який вирізняє його від звичайних жартів:

✅Умисність. Дитина жартує навмисно, свідомо, не зупиняється, коли відчуває що наносить образу іншій дитині. При доброзичливому кепкуванні, його автор зупиняється як тільки відчує образу іншого та одразу вибачається за власну необачність.

✅Приниження. Агресивне кепкування, яке переходить у булінг передбачає публічність, залучення до жартів сторонніх осіб, підтримку їхніх дій щодо загострення та подальшого розгортання образ. А при жартах з друзями, дитина розуміє межі його застосування і вчасно зупиняється.

✅Повторюваність. Якщо образа «спрацювала», то вона буде повторюватись щоб дошкуляти постійно і залучати до булінгу все нових виконавців нанесення образи. Друзі та подруги ніколи не будуть повторювати те, що вже одного разу нанесло товаришам образу.