Оперативна інформація станом на 10.00 23.07.2023 щодо російського вторгнення

Оперативна інформація станом на 10.00 23.07.2023 щодо російського вторгнення
193499 ПЕРЕГЛЯДІВ

Речник Генерального штабу Збройних Сил України Олександр Штупун.

Слава Україні! Розпочалася п’ятсот п’ятнадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Уночі, 23 липня 2023 року, окупанти знову атакували Одещину. Загалом противник задіяв для удару 19 ракет різних типів:

- 5 крилатих «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Крим);

- 3 крилаті ракети повітряного базування Х-22 – пуски здійснювались літаками Ту-22МЗ з акваторії Чорного моря;

- 4 крилаті ракети морського базування «Калібр», імовірно з підводного човна з акваторії Чорного моря;

- 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К» (Крим);

- 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (Крим).

В результаті бойової роботи Сил оборони України,  знищено 9 повітряних цілей: 4 крилаті ракети морського базування «Калібр» та 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К».

За поточну та минулу добу авіація Повітряних Сил завдала більш як 15 авіаційних ударів по об’єктах, місцях зосередження техніки та особового складу російських окупантів.

Протягом минулої доби російські загарбники завдали авіаційного удару, застосувавши ударні дрони типу “Shahed”. В результаті успішної бойової роботи усі 5 ударних БпЛА було знищено нашими воїнами. Крім того, ворог завдав 4 ракетних, 58 авіаційних ударів та здійснив 81 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки, релігійні споруди та інша інфраструктура. 

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом минулої доби відбулось близько 40 бойових зіткнень.

У тимчасово захопленому місті Енергодар Запорізької області окупанти посили репресії проти працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати та укладати контракти з російською окупаційною адміністрацією. Натомість, українці продовжують чинити опір: не виходять на роботу, саботують виконання рішень окупаційної адміністрації тощо. В свою чергу, до таких працівників загарбники застосовують заходи психологічного та фізичного впливу. Співробітники росгравдії та фсб рф використовують залякування, погрози, шантаж, а також б'ють українських фахівців, відбирають в них готівку, кошти з банківських карток, вилучають мобільні телефони.

В підрозділах російських окупаційних військ, які розміщені у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області, відзначено наявність громадян Узбекистану. Вказані особи прибули до міста Маріуполь для проведення будівельних робіт. Після прибуття в них вилучили паспорти та мобілізували до складу окупаційних військ в якості добровольців.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також, нашими захисниками було знищено 4 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 21 артилерійський засіб на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс та ще одну важливу ціль ворога.

Загалом, минулої доби, наші воїни ліквідували 630 російських окупантів. Ворог втратив 11 танків, 9 бойових броньованих машин, 29 артилерійських систем, чотири РСЗВ, 3 засоби ППО, 14 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 13 автомобілів та 5 одиниць спеціальної техніки.

Підтримуйте Збройні Сили! Переможемо разом!

Слава Україні!