Навіть з неба ти приносиш нам удачу: Антоніо Пуерта розпочав, але не побачив золоту епоху Севільї

Навіть з неба ти приносиш нам удачу: Антоніо Пуерта розпочав, але не побачив золоту епоху Севільї
221119 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цікаво, що "puerta" іспанською означає "двері".

Для "Севільї" вони довго були зачинені. Клуб взяв два трофеї у сорокові, але без продовження. Навіть закляті вороги з "Бетісу" виглядали на його фоні успішнішими.

Їх обох - "Севілью" та "Бетіс" - несподівано штовхнув наверх виліт у Сегунду у 2000-му. Вже скоро на "Беніто Вільямарін" розкрився Хоакін Санчес - найбільша клубна легенда, що завершить кар’єру наступного вікенду у 41 рік. Ну, а "Севілья" - то взагалі.

Президент Хосе Марія Дель Нідо знайшов Мончі на пост спортивного директора; Мончі поставив Пабло Бланко на пост технічного секретаря - і закрутилося.

Перемог було більше, ніж коли-небудь бачили місцеві, і ось у чистий четвер 27 квітня 2006-го "Севілья" вже боролася за свій дебютний європейський фінал проти "Шальке". В Гельзенкірхені команди не забили, і перші 90 хвилин на "Пісхуані" теж завершили без голів - "Кобальтові" тоді були не ті, що зараз.

Гра перейшла у додатковий час, і на 101-й хвилині м’яч потрапив до 20-річного лівого захисника Антоніо Пуерти, а той без обробки як не вдарить…

Двері в еліту були вибиті потужним ударом лівою. "Севілья" вийшла до фіналу, де розгромила "Мідлсбро" і взяла свій перший європейський трофей.

А ще через рік фото Пуерти, який святкував свій найголовніший гол, приклеять до його труни.

***

Серце. Аритмогенна кардіоміопатія правого шлуночка.

Кажуть, що цей діагноз зустрічається у однієї людини з 5,000, і призводить до аритмії при великих фізичних навантаженнях.

Пуерта не знав, що хворий. Після сенсаційних трофеїв у 2006-му "Севілья" повторила свій успіх через рік і закріпилася серед найкращих команд Європи. Само собою, усі гравці регулярно проходили медогляд, де їм робили кардіограму, але Антоніо казали, що з ним все добре.

Це також цілком влаштовувало "Реал", який за кілька тижнів до трагедії запропонував "Нервіону" 37 млн євро та Сісіньо за Пуерту й Дані Алвеса.

Севільці тоді взяли час подумати. Команда рвалася в ЛЧ, дорогою прибила вдома грецький АЕК, і все в них було добре. Мадрид? Він вже відставав. Фреді Кануте й Ренато удвох розгромили його в Суперкубку.

Трагедія трапилася, коли команда досягла свого піку - 25 серпня 2007-го, у 1-му турі нового чемпіонату з "Хетафе". Пуерта тоді вийшов в старті і грав, як звичайно, поки на 30-й хвилині не впав на газон. Андрес Палоп був найближче до епізоду і одразу почав сигналізувати лаві запасних, що біда. Лікарі вибігли на поле, майже миттєво виїхала і швидка.

Антоніо помер не одразу. Він прокинувся, навіть сів на газон. Публіка аплодувала, але він, здавалось, її не чув і в такому стані пошкандибав у роздягальню, де знепритомнів ще раз.

Команда цього не знала. Вона вийшла на другий тайм із надією, що все обійшлося, і на радощах порвала "Хетафе" - 4:1.

"Нічого не віщувало лиха. Після втрати свідомості він зміг підвестися і дістатися до роздягальні. Знай ми, що ситуація настільки серйозна, ми припинили б грати", - зітхав захисник Андреас Хінкель.

"Севілья" навіть вилетіла у Афіни на матч-відповідь кваліфікації ЛЧ, але зіграти його не змогла - 28 серпня команді повідомили, що Антоніо помер.

***

"Він був винятковою дитиною, милим, веселим і дуже севільським. Йому подобалося все, що було пов’язано з Севільєю. І ще я добре знав його родину. Для мене це було як втратити члена сім’ї ", - каже Пабло Бланко, який відкрив Пуерту та підписав з ним перший контракт.

Хлопцю тоді було 12 років, і його сім’я жила у 200 метрах від "Пісхуана", в самому серці міста.

У ті часи то була глибока футбольна периферія. "Валенсія", Депортіво", "Мальорка" - ось хто задавав тон. Але на вулицях Севільї вже підростала відповідь.

Хосе Антоніо Рейєс та Серхіо Рамос, зрештою, не стали чекати і пішли, як тільки запропонували великі гроші. А от Хесус Навас лишився.

Бланко впевнений, що залишився б також і Пуерта, який мав талант доповнити найкраще іспанське покоління на майбутніх чемпіонатах. Луїс Арагонес вже випускав його у збірній.

"Антоніо був універсальним футболістом, здатним грати на різних позиціях. Він знав, як зарекомендувати себе, і щодо нього прогноз був одностайним - він провів би багато років у Севільї та національній збірній", - згадує товариш Пуерти Кепа Бланко.

Вони дружили і завжди селились в одному номері під час виїздів. Як і Наваса, і Рамоса їх навчив футболу Хоакін Капаррос, а Хуанде Рамос зняв вершки і здобув славу, яку потім ніде не підтвердив. Таке буває, і часто.

А ось що абсолютна рідкість - то це мир між "Севільєю" та "Бетісом". Колись давно одних заснували аристократи, а інших - пролетарі, і хоча час розмив ці грані, ненависть лишилась. Того ж Рамоса якось раз закрили на "Вільямаріні", а президент Дель Нідо називав свого колегу Руїса де Лоперу "п..дорською мордою". Та тільки не після смерті Пуерти.

Того дня два президенти обнялися, а зелено-білі шарфи "Бетіса" лежали на могилі поруч з червоно-білими шарфами "Севільї".

"Пуерта ніби прийшов, щоб об'єднати два захоплення", - згадує Навас. "Два захоплення, які ніколи не об’єднувалися, у той момент зуміли об’єднатися", – додає Кепа.

***

З тих пір пройшло вже понад 15 років, але Севілья не забула нічого.

На 16-й хвилині кожного матчу на "Пісхуані" вболівальники аплодують, адже саме під 16-м номером грав їхній Антоніо.

Зараз це футболка Хесуса Наваса. Він не хотів її брати. "Севілья" просила Ла Лігу вивести номер з вжитку після смерті Пуерти, але та відмовила через правила. Коли ж питання поставили руба, Навас спитав у фанів, і ті його підтримали.

Зараз Хесус на "Пісхуані" за хранителя традицій. Він останній з команди нульових, хто ще не наївся грою, і точно останній, хто не стер з телефонної книги номер Пуерти - каже, не зміг.

"А як тут забути? Севілья - це ж не мегаполіс. Ти майже щодня зустрічаєш його сім’ю, коли йдеш випити кави. І я знаю, що його мати, наприклад, досі не може перетнути проспект Едуардо Дато, що веде до стадіону. Думаю, вона так і не змогла це пережити", - хитає головою Бланко.

Сюди ж, у школу "Севільї", ходить син Пуерти Айтор. Антоніо його не бачив - на момент трагедії Мар Рольдан ще була вагітна. Кажуть, малому дісталася ліва нога батька; його знає все місто.

Ну, і чи треба казати, куди прийшли фани "Севільї" перед матчем-відповіддю з "МЮ"? Звісно, до будинку Пуерти - за допомогою.

"Знаю, Антоніо, ти мене чуєш, і присвячую перемогу тобі. Ти навіть з неба приносиш нам удачу", - говорив після чергового тріумфу в ЛЄ Даніел Каррісу. Так думають усі на "Пісхуані".

А тим часом Мігель Гарсія продовжує жити. Він не грає футбол, але працює на фірмі свого батька, виховує дітей. У жовтні 2010-го у нього точно так само зупинилося серце на полі, але лікарі "Саламанки" витягнули його після 20 секунд клінічної смерті; спрацював куплений за власні 1500 євро дефібрилятор - тоді вони ще не були обов’язкові.

"Я бачив світло. Але воно було далеким і швидко згасло. Я прийшов до тями. Навколо стадіон, лікарі, поруч носилки, всі посміхаються, обіймають мене. Кругом оплески. Я нічого не пам'ятав. І говорю такий: "Що сталося?"

А сталося життя. І хіба бог знає, за якою логікою воно вибирає нас, людей.

Джерело

Теги: Серхіо Рамос ,Серхио Рамос,Серхио Рамос Википедия,Серхіо Рамос Вікіпедія,Спорт, новости спорта, новини спорту, Спортивные новости, Спортивні новини, новости футбола, новини футболу,Футбол,Новости,Новини,Хуанде Рамос ,Севілья,Антоніо Пуерта ,Пуерта,Хесус Навас ,Беніто Вільямарін,Антоніо Пуерта,Антоніо Пуерта Вікіпедія,Пуерта Вікіпедія
Автор: admin.sportcomua