Як комплекс Patriot змінить хід подій на фронті? Пояснюють у ЦПД

Як комплекс Patriot змінить хід подій на фронті? Пояснюють у ЦПД
302739 ПЕРЕГЛЯДІВ

18 квітня Німеччина офіційно заявила про передачу Україні обіцяні американські зенітно-ракетні комплекси Patriot та ракети для них. Від речника Повітряних сил ЗСУ підтвердження щодо перебування Patriot в Україні не було, але у Центрі протидії дезінформації вважають, що найімовірніше зенітно-ракетні комплекси вже в Україні.

Уряд країни не вперше просить надати Patriot, проте у грудні 2021 року Білий дім відмовив Україні через побоювання спровокувати російську федерацію. Повномасштабне вторгнення у будь-якому разі відбулось, а розмови про постачання такого виду зброї відновились наприкінці 2022 року. Тоді Сполучені Штати Америки разом з Німеччиною погодились надати Україні комплекси Patriot. Проте навіщо вони нам?

У ЦПД пояснюють, що американський Patriot MIM-104 значно перевершує інші зенітні комплекси, які є на озброєнні української армії (а це застарілі радянські системи С-300). Для України виділили найсучасніший ЗРК Patriot - PAC-3, що призначений для перехоплення та ураження цілей на висоті до 24 км саме балістичних ракет, зокрема «Іскандери», гіперзвукову авіаційну ракету «Кинджал» та гіперзвукову протикорабельну ракету «Циркон», які раніше українські ППО збивати не могли. Цією перевагою й користувалась армія держави-агресорки, обстрілюючи цивільну інфраструктуру.

Ще одна перевага ЗРК Patriot — комплекс може одночасно відстежувати до 50 цілей і вражати 5 із них. А це своєю чергою означає, що ракети класу Х-101, Х-155 можуть уражатись на відстані від 80 кілометрів. Якщо говорити за цілі швидкістю до 2200 м/с, наприклад, бомбардувальники та транспортні літаки, їх відстежують за 180 кілометрів. До того ж батарея Patriot зав'язана на систему АВАКС – програму НАТО, що забезпечує контроль повітряного простору Альянсу та має зв'язок з військовими супутниками Пентагону, а отже, ще на моменту пуску ракет з території росії їх можна вже відстежувати.

Також Україна домовилась з Німеччиною пройти тренування української армії до роботи на таких сучасних комплексах. Отже, військовослужбовці продовжують опановувати зброї НАТО, поступово змінюючи все радянське на сучасне. Українським військовим вдалось швидко пройти курс навчання користування комплексом Patriot. Водночас за пришвидшеним курсом 65 українських воїнів пройшли аналогічні тренування на американській базі Форт-Сіллі у штаті Оклахома. Як зазначають командування США та представники Німеччини, українцям швидко вдалось опанувати систему протиповітряної оборони, оскільки хтось з них вже має безцінний бойовий досвід. Окрім того, українська армія навчилась обслуговувати та ремонтувати цей комплекс.

Поставка зенітно-ракетного комплексу Patriot MIM-104 до України означає, що Західні країни готові постачати сучасне озброєння, а не радянських зразків. Раніше такі "подарунки" від Європи здавались лише мрією, яка навряд чи збудеться. Україна просила закрити небо, коли російська армія вторглась на територію незалежної держави, а тепер українська армія має на озброєні найсучаснішу систему ППО. І це ще не кінець. Передача такого виду зброї – це практичний крок з реалізації рішення міністрів оборони країн-учасниць антиросійської коаліції «Рамштайн-6» у жовтні 2022 року про створення в Україні інтегрованої системи протиповітряної і протиракетної оборони та побудови ешелонованого захисту від російських ракет. Тому очікується, що зенітно-ракетні комплекси посилять українську армію та виведуть протиповітряну армію на рівень Північноатлантичного Альянсу.

Теги: Patriot MIM-104, США,системи Patriot,Міжнародна підтримка,підтримка України,Військова допомога Україні, війна в Україні,Російське вторгнення в Україну, Російська агресія