Олег Міщенко і його Globalmoney - що відомо? Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму?

Олег Міщенко і його Globalmoney - що відомо? Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму?
139 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ветерани з ГО "Вибачте, що живі" влаштували кілька акцій проти Globalmoney. Так, 19 серпня було проведено пікет біля БЦ "Ренесанс", де знаходиться офіс компанії. А наступного дня ветерани прийшли під будівлі СБУ та РНБО з вимогою почати розслідування щодо фактів можливої співпраці платіжної системи Globalmoney з незаконними фінансовими установами в ОРДЛО та російськими банками.

Що відомо про роботу Globalmoney – детальніше в матеріалі.

Раніше стало відомо, що у російській соцмережі "Вконтакте" діє сторінка електронного гаманця Globalmoney – Global24. На запити клієнтів представник компанії відповів, що платіжна система працює з усіма банками на території Росії.

Також журналісти знайшли "Вконтакте" рекламу фінустанови так званої ЛНР "Первый коммерческий центр", в якій йшлося про можливість зняття коштів з гаманців Global24 в окупованому Луганську.

Крім того, за інформацією голови ГО "Вибачте, що живі" Данила Турчина, активісти зібрали чимало свідчень українських патріотів з ОРДЛО про спільні проекти цієї платіжної системи з російським банком ВТБ, про "сірі" термінали й пункти обміну, про переводи у "рубльову" готівку коштів з електронних гаманців тощо.

Звинувачення щодо діяльності Globalmoney на окупованих територіях вражають. Ще більш незрозумілим є сам факт існування такої компанії в Україні на восьмому році війни. Тому, щоб зрозуміти, як взагалі таке можливо, слід розглянути питання, кому належить ця компанія?

Родинний бізнес

Платіжна компанія Globalmoney була створена у 2009 році. Фірма була настільки близькою до "сім'ї" тодішнього президента Віктора Януковича, що навіть змогла у 2013 році зачистити український ринок від потужного російського конкурента WebMoney.

Перший гучний скандал навколо компанії виник у 2015 році, коли в ЗМІ з'явилися повідомлення про функціонування на території т. зв. "ЛНР" та "ДНР" цілої мережі терміналів. Стверджувалося, що у схемах переказів готівки з окупованих територій в Україну могла бути задіяна платіжна система Globalmoney.

Тоді нардеп Максим Поляков та ГО "Депутатський контроль" провели розслідування термінального бізнесу на території "ЛНР"/"ДНР". Вони з'ясували, що при поповненні номера МТС російськими рублями в Макіївці на рахунок оператора зараховуються гривні, причому платіж приходить від Globalmoney.

Звичайно, представники Globalmoney спростовували такі звинувачення, тому система досі працює в Україні.

Сьогодні головний офіс компанії розташовується в столичному БЦ "Ренесанс", який належить Вадиму Григор'єву – партнеру Валерія Хорошковського. Останній за влади Януковича встиг попрацювати віце-прем'єром, міністром фінансів й головою СБУ.

В свою чергу Григор'єв є співвласником двох дочірніх структур Globalmoney – "Глобал-Інвест" та "Глобал-Сервіс". Саме він викупав нерухомість підсанкційного російського банку ВТБ у Києві.

Global24 співпрацює із двома російськими платіжними системами – Payeer та Perfect Money. Ці системи дають змогу здійснювати повністю анонімні платежі до однієї тисячі доларів на добу. За збігом обставин, саме з цими платіжними системами працюють фінансові структури ОРДЛО.

У грудні 2020 року відбувся гучний скандал навколо мережі магазинів "АЛЛО" та Globalmoney. Ці компанії підозрювали у змові з метою ухилення від сплати податків за допомогою використання електронних гаманців.

Наразі керуючими партнерами Globalmoney є Вадим Стрелковський та Олег Міщенко.

В останнього є широкі зв'язки в Антимонопольному комітеті України. Зокрема, він має гарні стосунки з головою Північного міжобласного територіального відділення АМКУ Олексієм Хмельницьким. Хмельницький є однокурсником екс-керівника АМКУ Юрія Терентьєва. А у недавньому минулому – адвокат фірми "Азаров та партнери", котра спеціалізується на офшорах.

Взагалі родичі багатьох співробітників Globalmoney обіймають високі державні посади, зокрема, у силових структурах. Також серед наближених до власників компанії є й чоловік співробітниці АМКУ.

Реальні та підставні особи

Зазначені в офіційних державних реєстрах очільники ТОВ "Глобалмані" насправді – підставні фігури.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Один з таких співзасновників компанії — ТВЕРІТІН КОСТЯНТИН ЮРІЙОВИЧ (його частка внесок у статутний капітал — 5 265 000 грн, частка — 35,1%). Він також є засновником ТОВ "БІОЕНЕРГОГРУП ЕНЕРДЖІ" — фігуранта кримінального провадження.

Другий співвласник “ГлобалМані” — КАРПОВ ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙОВИЧ — ймовірний фігурант численних (адміністративних й не лише) справ.

ФІЛІЯ №1 ТОВ "ГЛОБАЛМАНІ" відкриває завісу та вказує на одного з реальних власників компанії — Міщенка Олега Леонідовича.

Адже директор філії — КОРОБЕЙКО БОГДАН МИХАЙЛОВИЧ — раніше також був очільником ТОВ “Розрахункові технології” (#43682742 — наразі в стані припинення).

Його засновники — МІЩЕНКО БОРИС ЛЕОНІДОВИЧ (ймовірно, рідний брат Олега Міщенка), МІЩЕНКО ГАННА ВОЛОДИМИРІВНА та НІКОЛАЙЧУК ОЛЕКСАНДР ПАВЛОВИЧ.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Фото: Олег Мищенко

Тут показово, що дружина останнього – Ніколайчук Іляна Володимирівна – багато років працює в центральному офісі АМКУ (на посаді головного експерта). Втім, якщо подивитися декларації чиновниці (а в неї держпосада категорії В) у 2016- 2021 роках, у жодній з них не вдасться знайти хоч якісь дані про доходи її чоловіка-підприємця.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Також, Міщенко Ігор Леонідович є директором інтернет-магазину ТОВ "ФІШКИ.ЮА".

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Ніколайчук також раніше був керівником компанії Міщенка ТОВ "ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ".

Міщенко Борис Леонідович пов’язаний з юридичними особами "Цифро-рум", "Техсвіт", "Розрахункові технології" тощо.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Через ТОВ "БЕЙКЕРІ ФУД ІНДАСТРІ" (32858983) — екс ''ФОРНЕТТІ - УКРАЇНА'' виявляється також зв’язок із СТРЕЛКОВСЬКИМ В'ЯЧЕСЛАВОМ БОРИСОВИЧЕМ.

Наразі засновником компанії З ІНОЗЕМНОЮ ІНВЕСТИЦІЄЮ ''БЕЙКЕРІ ФУД ІНДАСТРІ'' є Олег Міщенко.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Адже до грудня 2020-го 100% бенефіціарним власником компанії значилась його дружина Стрелковська Діана Валеріївна.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Вона також пов'язана з ТОВ "ДИВНА ЛОГІСТИКА 2020" (засновниця) та ін. юрособами.

Станом на 2017-19 рр. засновником ТОВ "БЕЙКЕРІ ФУД ІНДАСТРІ" був вищезгаданий КАРПОВ ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙОВИЧ, а керівником — Ніколайчук Олексій Павлович.

Звинувачення у співпраці з Росією та фінансуванні тероризму. Що відомо про платіжну систему Globalmoney

Інтелектуальні права, торгові марки, патенти тощо для всієї цієї бізнес-групи оформляє переважно одна й та сама юристка: представник — Гурич Олександра Володимирівна. Цікаво, що у відкритих базах у розділі “Інтелектуальна власність” на сторінці компанії "Глобалмані" Гурич не згадується.

За однією з Гурич адресою проживає громадянка СУРЕЛО ВАЛЕНТИНА АНАТОЛІЇВНА, яка користується спільним мобільним телефоном із КОВАЛЕНКО ІРИНОЮ МИКОЛАЇВНОЮ. Остання була одним із платних помічників нардепа IV скликання, а нині заступника керівника анексованого Криму Єфіма Фікса.

Мапа зв'язків

Олександра ГУРИЧ виступає керівником та підписантом ТОВ "Ю.Т.С.", бенефіціаром якої виступає громадянин Росії — Мейбатов Саркіс Альбертович.

В РФ Мейбатова називають банкіром, який розорює мешканців окупованого Криму. Саркіс Альбертович також є членом московського регіонального осередку партії "Справедлива Росія". Як фінансист Мейбатов відомий тим, що дві його структури – Соцекономбанк та Нацбізнесбанк – Центробанк позбавив ліцензій.

У 2015 році суд у Москві відправив під домашній арешт Мейбатова та члена ради директорів Маст-банка Євгена Ростовцева, яких підозрювали у незаконному переводі у готівку 8,8 мільярдів рублів.

У цілій низці юридичних осіб Мейбатов виступає партнером великого прихильника президента РФ Володимира Путіна - одіозного бізнесмена та депутата Держдуми Росії Костянтина Рикова.

Станом на 2017 рік у ТОВ "Глобалмані" працювала Свередюк Катерина Андріївна – випускниця Державного університету телекомунікацій. У той самий час, тобто за сумісництвом, вона працювала в російській компанії Lift-FM.

На сьогодні Катерина Свередюк — співзасновниця ТОВ "ЛІФТ-ФМ КИЇВ" та ЗАТ "ВИРОБНИЧЕ ОБ'ЄДНАННЯ "АСТРА" (00309677).

Її мати — ВАТУЛІНА ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА — працює головним спеціалістом Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету міністрів України, про що свідчать її декларації. Згідно з даними з відкритих джерел, у 2015 році вона якимось чином пройшла перевірку в межах закону про очищення влади.

Це викликає купу запитань, адже чоловіком чиновниці Ватуліної, згідно з її деклараціями, є "громадянин Росії Олег". Чиновниця не зазначає ані його прізвища, ані як його по-батькові. Втім, з інших джерел випливає, що його повне ім’я — Ватулін Олег Анатолійович. Індивідуальний підприємець, керівник ООО "ОПТНЕФТЕТРЕЙД" (торгівля газом), який у минулому значився як засновник ООО "ИНЖЕНЕРНЫЙ ЦЕНТР "СОЗВЕЗДИЕ" (ліквідовано лише 01.08.2019). Цікаво, чим саме займалося підприємство, бо серед КЗЕД зокрема:

  • діяльність, пов'язана з використанням обчислювальної техніки та інформаційних технологій, інша;
  • діяльність із забезпечення безпеки та проведення розслідувань, дослідження кон'юнктури ринку та виявлення суспільної думки, технічні випробування, дослідження, аналіз і сертифікація;
  • наукові дослідження і розробки в галузі природничих та технічних наук;
  • діяльність з управління фінансово-промисловими групами;
  • діяльність зі створення і використання баз даних та інформаційних ресурсів.

До речі, станом на 2016 рік Олег Ватулін, як і його донька — тодішня співробітниця Globalmoney – працював у компанії Lift-FM, зареєстрованій в країні-агресорі. Пізніше вони організували однойменну компанію безпосередньо в Україні.

Головний спеціаліст Фінансового управління Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Хасіярова Тетяна Сулейманівна в 2018 році отримала кредитні кошти від ТОВ "Глобал Мані". За рік до того кредит був записаний на її мати.

****

Власникам та керівництву Globalmoney важко заперечувати зв'язок з токсичними особами, бо інформація про це міститься у відкритому доступі. Серед акціонерів компанії є втікачі – найближчі соратники такого самого втікача Януковича.

Проте, поки на державному рівні у фірми існує впливове прикриття, навіть звинувачення в такому тяжкому злочині, як фінансування тероризму, не стане на заваді бізнесу. Хоча українцям дедалі важче пояснити, чому Globalmoney досі працює і жодне розслідування за численні порушення законодавства проти цієї компанії не завершилися нічим.

styler.rbc.ua

Теги: ОРДЛО,СБУ, СБ Украины, СБ України, Служба Безпеки України,Служба безпеки,Служба безопасности,Служба безопасности Украины,Украина,новости,РНБО,ГлобалМани ,Глобалмані ,Global24,GlobalMoney, Moneyveo,ЛНР,Первый коммерческий центр,Данило Турчин,Турчин,Луганськ,ВТБ,Віктор Янукович,Янукович,Виктор Янукович Википедия,ДНР,WebMoney,Максим Поляков,Поляков,МТС,ГО "Депутатський контроль",ГО Депутатський контроль,Депутатський контроль,Мищенко,Олег Мищенко , Міщенко, Олег Міщенко,Ватулін Олег Анатолійович,Ватулін Олег,Ватулін,ООО "ОПТНЕФТЕТРЕЙД",ООО "ОПТНЕФТЕТРЕЙД,ООО ОПТНЕФТЕТРЕЙД,ОПТНЕФТЕТРЕЙД,ООО "ИНЖЕНЕРНЫЙ ЦЕНТР "СОЗВЕЗДИЕ" , Служба, Безпеки України,ООО ИНЖЕНЕРНЫЙ ЦЕНТР СОЗВЕЗДИЕ,ИНЖЕНЕРНЫЙ ЦЕНТР СОЗВЕЗДИЕ,ИНЖЕНЕРНЫЙ ЦЕНТР,СОЗВЕЗДИЕ,ТОВ "ЛІФТ-ФМ КИЇВ",ТОВ ЛІФТ-ФМ КИЇВ,ЛІФТ-ФМ КИЇВ
Автор: wikibazacom