Розробка, закупка та поширення вакцини в ЄС повинні стати більш прозорими, вважають євродепутати

Розробка, закупка та поширення вакцини в ЄС повинні стати більш прозорими, вважають євродепутати
201321 ПЕРЕГЛЯДІВ

Європарламент впроваджує нові норми закупки вакцин, відтепер все буде у відкритому доступі.  За цю резолюцію проголосували 458 голосів "за", 149 "проти" і 86 утримались. Парламент приймає законодавство, яке робить процес розробки, закупівлі та розподілу вакцини проти COVID-19 більш прозорим. Це дозволить євродепутатам ефективно контролювати політику ЄС щодо вакцинації. В то же час, Комісія повинна більш відкрито обговорювати цю політику з громадянами.

Для підвищення прозорості Європарламент вимагає, щоб Комісія відкрила інформацію про те, хто веде переговори про закупки вакцин. Державні органи повинні опубліковувати заявки про закупки, заключенні з постачальниками вакцини, включаючи деталі державних інвестицій, а також зробити доступною інформацію про будь-які можливі порушення контрактів. Європарламентарі вважають, що більше інформації може допомогти в боротьбі з нерішучістю та дезінформацією щодо вакцини. Також фармацевтичні компанії повинні надавати широкі дані та звіти про клінічні випробування.

 

Європейський союз також планує розробляти глобальну та державну стратегію вакцинації, спрямовану на справедливий розподіл вакцин по всьому світу.