Як боротися із відчуттям самотності? Та чи корисно бути наодинці з собою?

Як боротися із відчуттям самотності? Та чи корисно бути наодинці з собою?
16642 ПЕРЕГЛЯДІВ

Незалежно від того, що у світі проживають мільярди людей більшість із нас почуває себе самотнім. Перебуваючи наодинці з собою ви відчуваєте пригнічення, розгубленість чи для вас це шанс подумати та гармонійно відпочити? Чесна відповідь самому собі буде поштовхом до наступних дій. Якщо наодинці ви почуваєте себе нікому не потрібним й покинутим, то вас скоріше потрібно почати розмовляти й заводити нові знайомства, або не боятися зіштовхнутися зі своїм внутрішнім світом.

У сучасному світі все більше молодих людей не хоче одружуються, бо бути з самим собою набагато спокійніше й комфортніше. Добре, коли це усвідомлений вибір, але є й латентні самітники, які не підпускають людей у своє життя близько, але скаржаться на самотність. Людям здається, що живеться їм набагато краще, хоча частіше виявляється, що ці люди у глибині душі страждають від самотності. Одружена 40-ка річна жінка Наталя має 2 дітей й чоловіка й розповідає, що часто навідує свою самотню сусідку Ольгу, щоб побути у спокої й відпочити морально від проблем. Наталя розповідає, що іноді заздрить Ользі, що в неї є час на себе й вона нікому нічого не повинна. Однак сама Ольга з нетерпінням чекає кожного дня подругу на чашечку чаю, бо впадає у відчай, коли знаходиться наодинці. Наталя каже, що вони допомагають одна одній.

Більшість людей почувають себе самотніми від стереотипів суспільства, які звикли вважати, якщо ти один, то невдаха. Також відіграє провина за те, що не виправдали надії батьків чи друзів. Відчуття того, що ти нікому не потрібний виникає у більшості людей, й від того починаємо шукати будь-які знайомства, щоб втамувати свою пригніченість. Але, якщо не навчитися любити та чути себе, відкриватися іншим й пускати нових людей у своє життя, то навіть у великій компанії ви будете почувати себе самотнім. В деяких самотність дорівнює нудьга, але так звикли вважати люди, які не звикли до самопізнання й рефлексії. Зазвичай такий тип звик брати, ніж віддавати. Віктор Франкл якось сказав, що людина повинна бути самотня й тільки тоді зрозуміє, що ніколи такою не була.

Хірург із США та автор книги «Самотність. Сила людських стосунків» Вівек Мурті сказав, що природою було закладено те, що людина на самоті не виживе. Взяти навіть виживання у лісі наодинці, а в первісні часи самотність порівнювати зі смертю. Нейрологія говорить, що мозок самотньої людини помічає загрозу в соціумі значно гостріше, ніж не самотня. Як не крути, але стосунки й спілкування з іншими мають змогу зцілювати, тому взаємовідносини є неодмінна частиною нашого життя.

В Україні є декілька організацій, які завжди відкриті до спілкування й допомагають самотнім людям. Одна із них називається «Опіка Ангела», яка надає моральну допомогу людям, які втратили своїх близьких. Робота організації розпочалася ще з 2018 році. «Опіка Ангела» заснована подружжям, яке втратило свою дитину. Жінка каже, що я відчула після втрати себе однісінькою на білому світі, що таке горе трапилося тільки з нами. Після чого вони вирішили створити свою групу підтримки на австрійському прикладі, щоб ті, хто зазнав втрати розуміли, що вони такі не одні. Ще однією спільнотою є «Майстерня мрії», яка допомагає молоді з відхиленою соціалізацією. Роботу майстерня почала ще у 2017 році й відтоді допомагає сотні молодим людям з аутизмом, ДЦП, синдромом Дауна та іншим. Ідея створення групи виникла у волонтерки Анни Іванічевої, яка попрацювала довго у цій справі. Дівчина каже, що бачила наочну потребу у підтримці такої молоді. Центр працює з 10:00 до 16:00 й за цей час керівники встигають навчити молодь усьому, що знадобиться їм у справжньому житті після виходу зі школи.