Медична реформа в Україні

Медична реформа в Україні
216467 ПЕРЕГЛЯДІВ

Незважаючи на пандемію коронавірусу в Україні стартував черговий етап медичної реформи. Згідно цієї реформи відбудеться зміна системи фінансування центрів вторинної та третинної ланок за положенням «гроші йдуть за пацієнтом». За таким принцип 2018 році спробували працювати первинні ланки, а саме амбулаторії, де з пацієнтами працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Щодо другого етапу, то він відноситиметься до спеціалізованих лікарень.
Ще заздалегідь до початку нової програми державні медзаклади пройшли юридичну та кваліфікаційну підготовку. Лікарні перезатвердились на комунальні некомерційні компанії, визначали ряд послуг, які можуть надати хворим, приєднувались до електронної системи eHealth. Після чого вони підписали офіційні договори з Національною службою здоров’я України, створеною ще у 2017 році з метою розподілу коштів серед медичних закладів для лікування пацієнтів.
На даний момент в Україні 27 пакетів безкоштовних послуг, за які платитиме безпосередньо НСЗУ. Кожен громадянин України матиме змогу скористатися безплатними послугами. До цієї програми також приєдналися близько 50 приватних лікарень. Всього на реформу виділено 72 мільярди гривень, що становить 64 % від бюджету медичної галузі України.
Згідно цієї програми пацієнти матимуть змогу відвідати будь-яку лікарню України і безкоштовно скористатися багатьма послугами. Кожен медичний заклад має певний перелік послуг, якими можна скористатися безплатно. Серед таких послуг є хірургічні операції, пологи, лікування інсульту та інфаркту, туберкульоз. Перелік послуг можна побачити на сайті НСЗУ. Проте, перед тим як отримати доступ до безкоштовних послуг, пацієнт повинен отримати від сімейного лікаря направлення. Не потрібне направлення до таких лікарів: гінеколога, стоматолога, нарколога та психіатра.
Після запровадження реформи медичні заклади почали працювати в ринкових умовах. Що це означає? Відчуваючи конкуренцію за клієнтів, заклади починають удосконалюватися, змінюють підходи до пацієнтів.
Щодо науковців, то тепер вони не мають можливості проводити консультації з хворими чи лікувати їх. Це пов’язано з тим, що згідно законодавству, в НСЗУ мають змогу бути зареєстрованими тільки штатні працівники лікарень. Тому з хворими можуть працювати виключно лікарі.
Другий етап реформи почав реалізовуватись в період пандемії коронавірусу. Проте, незважаючи на Covid-19, втілення програми продовжується. В Україні було створено Фонд боротьби з коронавірусом із бюджетом понад 64 мільярди гривень.
На сьогоднішній день договори із НСЗУ підписали усі 242 заклади охорони здоров’я. 333 мільйони гривень виділять на фінансування 18 інфекційних лікарень. 906 мільйонів гривень служба здоров’я України направить їх до регіонів , а там місцеві органи влади приймуть рішення щодо того, кому потрібно надати допомогу в першу чергу.
Мета реформи – надати якісні послуги пацієнтам, а не зекономити на них.