"Дівчата" – вчимо дівчат будувати життєву стратегію

"Дівчата" – вчимо дівчат будувати життєву стратегію
412164 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дівчата підліткового віку – це одна із найвразливіших соціальних категорій. Живучи в патріархальному світі, часто можна відчути різного роду тиск стосовно того, що жінки повинні чи не повинні робити. І цьому протистояти складно навіть у дорослому віці. Але підліткам ще важче, адже дуже легко піддатися впливу поганої компанії, обрати неправильний життєвий шлях, або ж зовсім загубити себе, слухаючи всіх інших, окрім власне себе. Існує занадто багато стереотипів щодо зовнішнього вигляду, роботи і навіть сексуальності жінок. І велика кількість дівчат так чи інакше слідує цим стереотипам, адже в їх житті не було просвітницької діяльності, яка могла б зруйнувати всі ці упередження. І саме тому громадська організація "Дівчата" працює для того, щоб підлітки могли свідомо будувати свою життєву стратегію. Дівчата-підлітки можуть і хочуть знати сучасні можливості професійної реалізації, при тому враховуючи особливості своєї фізіології. І тому тут спонукають їх до розвитку та усвідомленості.

Історія створення цієї організації бере початок у 2016 році. Тоді ідея такої діяльності прийшла жінці, що готувалася стати мамою та розуміла, що абсолютно не готова до цього інформаційно. У суспільстві занадто табуйована тема жіночої фізіології і дуже часто, маючи якісь проблеми чи питання – просто немає куди звернутися. Але засновниця цього проєкту познайомилися з лікаркою, що не просто була хорошим гінекологом, а ще й допомагала молодим матерям з усвідомленням нової ролі. І вже будучи в пологовому будинку, вона побачила приклади інших дівчат, які абсолютно розгублені, просто не розуміючи, що робити далі. Як у подальшому жити та поєднувати материнство із кар'єрою та самореалізацією? Як знайти досить інформації для того, щоб розуміти особливості жіночого тіла та психоемоційних реакцій? Як побудувати щасливе життя, навіть маючи дітей? На всі ці питання у засновниці не було відповідей. Але вона вирішила, що хоче їх знайти. Тому й було організовано першу серію лекцій, де лікарка, яку вона зустріла в пологовому, стала першою лекторкою. 

Але справді громадська організація почала своє існування лише у 2019 році, коли засновниця прийняла рішення перетворити просто лекції на щось більше. Вона змогла знайти партнерів та кошти для цього. Її не зупинило навіть те, що були невдоволені, які вважали, що це не потрібна витрата грошей та часу. Організація зростала та перетворювалися у більш сильну. Вона навіть почала співпрацювати із ЮНІСЕФ, продовжує це робити і зараз. А з початком повномасштабного вторгнення діяльність організації трансформувалася, тепер тут почали надавати і гуманітарну допомогу, а також підтримувати психологічно.

Серед проєктів фонду не можна вибирати якісь більш чи менш важливі. Всі вони спрямовані на різні аспекти життя дівчат і допомагають їм. Так, наприклад, є ініціатива, що надає психологічний супровід, закриває гуманітарні потреби, допомагає з евакуацією та підтримує шелтери, здійснює підтримку при перекваліфікації жінок, а також має медійну кампанію проти гендерно зумовленого насильства. Все це відбувається у партнерстві з ActionAid. А паралельно з цим відбувається ініціатива, що надає психологічну допомогу жертвам гендерно зумовленого насильства та також має в собі медійну кампанію щодо цього (серед проєктів є й окремо винесена ця кампанія, яка є досить цікавою та варта уваги).

Але окремо можна виділити проєкт щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, розпочатий ще у травні 2022. В його рамках надають соціальну та психологічну реабілітацію, допомагають з вивченням української та англійської мови, проводять лекції з сексуальної просвіти та менструального здоров'я, а також підтримують притулки для переселенців та надають юридичну допомогу. Така підтримка здійснюється для ВПО у чотирьох регіонах. У кожному з них є специфіка роботи та різні послуги, та водночас вони  працюють, маючи однакову спільну мету.

А після того, як стало відомо про випадки сексуального насильства на окупованих територіях, дуже гостро постало питання психологічної підтримки постраждалих від нього. У цій організації допомагають із психологічною реабілітацією та відновленням ментального здоров'я. Постраждалим надається допомога у поверненні фізичної стабільності, тобто їх супроводжують в безпечне місце або на реабілітацію, супроводжують при роботі з юристами, а також надають гуманітарну допомогу. 

Ще один дуже важливий аспект діяльності організації –  це створення шелтеру у Чернівецькій області. Там можуть перебувати ті, хто постраждали від війни, та отримувати різного роду підтримку. 

А ще дуже цікавий і, можна сміливо навіть сказати, унікальний проєкт – це додаток для дівчат-підлітків, що допомагає відстежувати менструальний цикл. Але крім функції календаря, він містить велику кількість статей, підказок та порад, чим може похвалитися не така велика кількість подібних додатків. Цю програму локалізовано для українців та вона може працювати без інтернету, що дуже актуально наразі. Це справді унікальний випадок, коли громадська організація стала причетною до створення подібного додатку. І це дійсно чудово, що дівчата-підлітки, які можуть не знати якихось аспектів своєї фізіології, мають можливість знайти інформацію щодо цього в одному місці.

Загалом же на сайті цієї організації можна знайти велику кількість різних проєктів, що або вже є втіленими в реальність, або актуальні зараз. Тут продовжують проводити просвітницькі заходи та безкоштовні публічні лекції, створюють тренінги для вчителів, а також співпрацюють із іншими громадськими організаціями та ініціативами. Таким чином українські дівчата-підлітки можуть бути впевнені в тому, що якщо буде необхідна допомога – тут її нададуть. 

Так, можна сказати, що бути жінкою (особливо у воєнний час) в Україні досить складно. Але прекрасно, що існують такі організації, що можуть підтримати та допомогти. До речі, допомогти їм можемо і ми. На сайті можна зробити донат, який піде на подальшу діяльність та реалізацію ініціатив. Бо разом ми сильні та вистоїмо.