Литва та Латвія висловлюють підтримку пробаціонерам з України

Литва та Латвія висловлюють підтримку пробаціонерам з України
386025 ПЕРЕГЛЯДІВ

Воєнний стан в Україні не став перешкодою для міжнародної зустрічі колег пробаціонерів, більше того — став надзвичайно мотиваційною подією у житті пробації України та ознаменував новий етап міжнародного співробітництва.

11 —15 вересня 2023 року з ініціативи пробаціонерів Латвії та Литви відбулася зустріч колег дружніх країн. Делегації Латвії та Литви очолили безпосередньо керівники пробації цих країн.

На порядку денному зустрічі були не лише робочі питання та домовленості, а й співпереживання, людські емоції та готовність подальшої підтримки України.

Латвійську службу пробації представили: директор Імантс Юревічюс, заступник директора Ілона Лінде, керівник відділу громадського нагляду та громадських робіт Яніс Клуга та керівник Відземського регіонального структурного підрозділу Моніка Міглане.

Службу пробації Литви представили: директор Ромас Останавічюс, керівник міжнародного відділу Зільвінас Міляускас.

У межах програми, що була підготовлена службою пробації України, відбулися зустрічі з керівництвом Міністерства юстиції України, керівництвом служби пробації України та пробаціонерами м. Києва та Київської області. Гості мали можливість почути історії про роботу пробації у тяжкий період загроз та навіть під час окупації.

Довідково: з початку війни в Україні в умовах ризику для життя (активні бойові дії, тимчасової окупації територій російськими окупантами) робочі місця понад 400 працівників пробації було переміщено до більш безпечних регіонів України. Завдяки впровадженню в Україні державного реєстру засуджених вони мають можливість віддалено виконувати свою роботу, підтримувати зв’язок із клієнтами пробації, працювати з документами та спілкуватися з працівниками суду. На територіях України, що визначені як території з високим ризиком бойових дій, сьогодні виконують свої обов’язки близько 300 працівників.

Під час робочих зустрічей гостей було поінформовано про воєнні будні українських пробаціонерів, виклики та практичні рішення, волонтерську діяльність і взаємопідтримку. Про особливості виконання певних видів альтернативних видів покарання в умовах війни. Пробаціонери поділилися спогадами про особливості виконання своїх посадових функцій в умовах загрози життю і здоров’ю, а також зазначили про надзвичайну вартість взаємодопомоги не лише між пробаціонерами та їхніми сім’ями, а й між пробаціонерами та клієнтами пробації.

Координаторка реформи пенітенціарної системи України, заступник Міністра юстиції України Олена Висоцька, спілкувалася з гостями про напрацювання, здобутки та досвід роботи їхніх служб, поділилася досвідом та ідеями щодо вирішення актуальних питань під час роботи кримінально-виконавчої служби та системи пробації в умовах воєнного стану.

Олег Янчук висловив іноземним партнерам вдячність за підтримку: «Ми відчуваємо співпереживання та допомогу. Це надихає і допомагає. Підтримання зв’язку, комунікація є надзвичайно важливими для підтримання бойового духу та оптимізму в наших людей».

Представники служби пробації Латвії та Литви у свою чергу висловлювали захоплення українцями, які боронять рідну землю, людські цінності; відбудовують зруйноване та продовжують працювати задля безпеки суспільства.  «Українці – великі молодці! Ми захоплюємось вами і готові бути поруч, розглядаємо різні форми взаємодопомоги та співпраці», — слова пробаціонерів країн Балтії українським колегам.

«На жаль, ця війна ще триває, але вона має закінчитися! Україна має шанси стати однією з найрозвиненіших держав в Європі. Ми готові вам у цьому допомагати», — наголосив представник Латвії Імантс Юревічус.

Ромас Останавічюс з Литви додав: «Країни Балтії повністю підтримують і в подальшому будуть підтримувати український народ у боротьбі за незалежність та її суверенітет. Ми віримо, що перемога і справедливість обов’язково будуть в Україні».

Ми щиро дякуємо нашим партнерам за підтримку! І віримо, що ПЕРЕМОГА настане вже скоро. Ми зустрінемось на вільній українській землі, реалізуємо всі наші спільні задуми на користь людей і підвищення безпеки в суспільстві!

">