Фейки тижня: Зеленській хотів воювати. Київські школи готуються до надзвичайного стану

Фейки тижня: Зеленській хотів воювати. Київські школи готуються до надзвичайного стану
373256 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистські ЗМІ поширюють інформацію, що Володимир Зеленський нібито не хотів виконувати Мінські угоди та збирався воювати. Мовляв, «мир не входив до планів України». Автори цих казок посилаються на інтерв‘ю президента України для французького видання «Le Figaro» та німецького журналу «Der Spiegel». Але це фейк.

Фактчекери проєкту StopFake вияснили, що під час інтерв‘ю Володимир Зеленський робив зовсім інші заяви. Він наголошував на тому, що саме росія не дотрималась угоди та з часом загострювала конфлікт.

Коли у президента України запитали про ефективність Мінських угод, він підкреслив, що документ складений так, аби заморозити російське вторгнення. Ба більше, укласти угоду було б неможливим без втрати українських територій. Це означає, що задовольнити обидві сторони — неможливо. Зеленський додав, що не намагався когось спровокувати й не хотів цієї війни.

Кремлівські казкарі намагаються дискредитувати президента України, мовляв, це він розв‘язав жорстоку війну й продовжує її. Пропагандисти у такий спосіб намагаються перекинути всю відповідальність за злочини, які вчинили на війні.

Документ про підготовку шкіл Києва до надзвичайного стану

У мережі з‘явилось фото нібито офіційного документа від Департаменту освіти та науки міста Києва. У ньому йдеться, що школи столиці підготують до передачі для Сил оборони для створення військово-польових шпиталів. Також додається, що існує загроза загостренню подій на київському напрямку. Документ — несправжній.

Як повідомили у Департаменті освіти та науки міста Києва, жодних подібних заяв органами не видавалось. Крім того, робітники Департаменту наголошують, що навчальні заклади столиці працюватимуть у звичайному режимі.

Українські військові прибули до Великої Британії разом зі своїми дружинами

У соцмережах поширюють інформацію, що нібито до військових таборів у Великій Британії українські військові прибули разом з дружинами. Мовляв, їх привезли за кошти податків, сплачених британцями. Пропагандисти додають фото, опубліковане Міністерством оборони Великої Британії, як доказ. Це — фейк.

За словами працівників проєкту VoxCheck, не існує жодних доказів, що військовослужбовці ЗСУ привезли своїх дружин за кошти Міністерства оборони Британії. Ймовірно на фото була жінка, яка несе службу в Збройних силах України й у цьому немає нічого незвичайного, оскільки в армії служать незалежно від статі.

Пропагандисти намагаються дискредитувати українських військових, мовляв, наживаються на коштах партнерів.

Обкладинка з "обуреними українцями"

Телеграм-канали поширюють нібито обкладинку німецького журналу «Eulenspiegel», на якій зображено представників ЛГБТ-спільноти та українців, які тримаються за Олімпійські кільця, мовляв, «перетягуємо канат під час Олімпійських ігор». Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxCheck з‘ясували, що на сайті гумористичного журналу немає випусків із подібною обкладинкою. У соціальних мережах «Eulenspiegel» також.

Пропагандистська кампанія у такий спосіб показує, що Україну нібито не підтримують інші іноземні країни та вважають, що держава навмисне привертає до себе увагу.

Байден наказав Зеленському розпочати наступ чимскоріше

Кремлівські ЗМІ повідомляють, що під час візиту президента США до Києва Джо Байден наказав президенту України розпочати український контрнаступ. Автори посилаються на матеріал Politico, мовляв, американці зазначають, що активізація дій повинна розпочатись прямо зараз тому, що темпи надання допомоги сповільняться. Це — неправда.

За словами фахівців проєкту StopFake, у статті видання Politico не згадується про сповільнення допомоги Заходом або подібних наказів від Байдена. Автори матеріалу стверджують, що на думку американських чиновників, оборона України доходить до критичної фази, коли росія розпочне свій наступ. У Білому домі закликають адміністрацію президента України закріпити досягнуті успіхи на фронті та, можливо, розпочати контрнаступ.

Пропагандисти зманіпулювали словами американських журналістів, неправильно цитуючи їх. Вони акцентують на тому, що США нібито управляє Україною. Це один з найпоширеніших кремлівських наративів

Залужний купляє закордонну нерухомість

Кремлівські ресурси поширюють повідомлення, що нібито Валерій Залужний використовує свою доньку для закупівлі нерухомості за кордоном. Мовляв, таким чином він відмиває кошти. У висновку, за словами пропагандистів, його імідж «впаде» як картковий будинок. Це — неправда.

Видання The Insider дослідило це повідомлення. Як вияснилось, першоджерелами цієї інформації є анонімні телеграм-канали з проросійськими поглядами.

Також про несправжність цих документів свідчить англомовний варіант імені доньки головнокомандувача ЗСУ. Правильним варіантом є не “Krisrina” а «Khrysryna». Також фахівці проєкту VoxCheck з‘ясували, що кадастрові коди на нерухомість несправжні.

Пропагандистська кампанія намагається дискредитувати Валерія Залужного та забруднити репутацію українському військовому керівництву.

ВООЗ попередив підготуватись до ядерної війни

У соціальних мережах з'явилось відео, в якому двоє чоловіків розповідають, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує підготуватись до ядерної війни через вторгнення росії в Україну. Мовляв, ВООЗ попереджає світ, що можуть статись будь-які неждані події. Також додається, що організація надала список з ліками, які слід підготувати для використання в разі радіаційної небезпеки. Це - неправда.

На відео маніпулятивного характеру звернули увагу спеціалісти Maldita.es. Всесвітня організація охорони здоров’я дійсно оновила перелік ліків, що необхідні для подолання наслідків можливої ядерної надзвичайної ситуації. Проте це систематична практика, яка не пов'язана з війною в Україні. Востаннє документ оновлювали у 2007 році, тому з часом він втратив свою актуальність. У рекомендаціях від організації лише узагальнено розглядають будь-які випадки радіоактивного забруднення, наприклад, через аварії або застосування ядерної зброї.

Пропагандисти навмисне намагаються посіяти паніку серед світового суспільства. До речі вони не вперше поширюють маніпулятивні повідомлення щодо використання ядерної зброї на території України. Раніше пропагандистська кампанія розповсюдила інформацію, що Велика Британія нібито підтримує Україну в рішенні застосувати брудну бомбу.

У Данії проходять масові протести проти постачання зброї до України

У телеграм-каналах поширюють інформацію, що нібито в місті Копенгаген проводять масові протести. Зі слів користувачів мережі, що мітингувальники виступають проти поставок зброї Україні. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та вияснили, що люди вийшли на мітинги проти скасування державного вихідного. Вони жодним чином не пов'язані з постачанням зброї до України. Що наразі відомо? Влада Данії пропонує скасувати державний вихідний у День Великої молитви 5 травня, оскільки це допомогло б швидше збільшити оборонний бюджет країни. Таке рішення викликало обурення у данського суспільства, тому люди провели протести.

У такий спосіб пропагандисти намагаються зобразити ілюзію, нібито за кордном всі втомились від України, тому відмовляються підтримувати її.

Україні слід очікувати "важких часів" — Байден

Телеграм-канали та російські ресурси поширюють інформацію, що президент Сполучених Штатів Джозеф Байден нібито ообіцяв Україні «важкі часи» під час свого виступу у Польщі. Автори також додають, що спічрайтери президента США намагались зробити його виступ як промову переможця, але вишла лише фіксація проміжних результатів «конфлікту» Заходу та росії, в якому Україні відведено роль інструмента. Це - неправда.

Пропагандисти використали слова очільника Білого дому у своїх цілях, при цьому вирвавши цитату з контексту. У виступі Байдена не було подібних заяв щодо України. У своїй промові він сказав, що наступні п'ять років, ймовірно, будуть вирішальними для всього світу та світових демократій. Крім того, президент США впевнений в поразці росії.

Пропагандистська кампанія поширює кремлівський наратив, що нібито Захід воює проти росії.

На Харківщинні мобілізують чиновників

Телеграм-канали з кремлівською риторикою поширюють інформацію, що на ХАрківщинні мобілізують робітників місцевих адміністрацій. У дописах додається фото нібито повістки з підписом міського голови міста Первомайський Миколи Бакшеєва. Зі слів авторів, українські військові несуть "катастрофічні" втрати на фронті, тому доводиться протизаконно мобілізовувати чиновників. Мовляв, незабаром керівники держпідприємств почнуть роздавати повістки. Це — фейк.

Фахівці проєкту VoxCheck дослідили цейк кейс та вияснили, що за повісткою неможливо сказати, що її вручили саме чиновнику. Не дивлячись на те, що міський голова має право видавати повістку, нічого не підтверджує що її видали саме працівнику місцевої адміністрації. Окрім того, вручення повістки не означає, що людину відразу відправляють на фронт. ЇЇ першочергова мета — перевірка даних громадянина і визначення його придатності до служби.

Пропагандистська кампанія у такий спосіб підживлює російський наратив, що в Україні нібито величезні втрати та нема кому воювати. Раніше пропагандисти писали, що в Україні мобілізовують собак так жінок.

 

Теги: фейк,фейки ,російська пропаганда, війна в Україні, Джо Байден, США,Російські пропагандисти