Порятунки історичних будівель в Дніпрі продовжуються!

Порятунки історичних будівель в Дніпрі продовжуються!
9774 ПЕРЕГЛЯДІВ


Пресслужба Дніпровської міської ради повідомила про історичну пам’ятку, особняк дев'ятнадцятого сторіччя, який необхідно реконструювати найближчим часом.


Будинок знаходиться за адресою вулиця В’ячеслава Липинського, будинок 14. Ця споруда займає важливе місце в архітектурній спадщині Дніпра та має статус пам'ятки архітектури. Будинок має дуже цікаву історію. В ньому проживав Давид Пчолкін – купець першої гільдії, міський голова Катеринослава у 1868-1871 роках. За часів радянського союзу тут в початкових класах ПТУ гризли граніт науки слюсарі, зварювальники та токарі.


Будівля знаходиться на балансі Міністерства освіти та науки України, й тому місцева адміністрація не має прав на реставрацію історичної пам'ятки. Начальниця управління з питань охорони культурної спадщини міськради Надія Лиштва сказала, що були надіслані звернення до Верховної Ради України та Міністерства освіти. Ці листи ігноруються або приходять відповіді з обіцянками розгляду проблеми. Надія повідомила, що листування не приносить жодних плодів уже два роки.


Триває процес підготовки судового позову. З цього приводу влада Дніпра вже відправила звернення до Міністерства освіти та науки України. Для того, щоб не втратити дорогоцінну історичну спадщину, Міністерство мусить передати опіку над будівлею. Після того як будинок пройде процедуру реставрації, його приміщенням можна буде знайти різноманітне застосування. Наприклад, їх можна здавати в оренду різним підприємствам, або в будівлі можна розмістити одну із філій музеїв Дніпра.


Тож як просуватиметься тепер ця справа, коли вона набула широкого розголосу, ми повідомимо вам пізніше. Проте працівники охорони культурної спадщини будуть докладати максимум зусиль для досягнення мети!