Вакцинація від COVID-19 в Україні розпочнеться вже цього місяця

Вакцинація від COVID-19 в Україні розпочнеться вже цього місяця
21656 ПЕРЕГЛЯДІВ

Глава держави Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі " Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді" заявив, що проведення вакцинації від коронавірусу в Україні є важливим та пріоритетним завданням. Володимир Зеленський говорить, що держава має здійснити ряд заходів у боротьбі з COVID-19.
Перший етап вакцинації в Україні ввійде в обіг вже в середині лютого. Держава отримає понад 1 млн вакцин від COVID- 19. Володимир Зеленський стверджує, що до кінця літа поточного року Україна матиме 10 млн вакцин.
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляє, що в лютому держава отримає першу партія вакцини Pfizer. Мова йде про 117 тисяч доз вакцини в межах програми COVAX. У березні кількість доз вакцини очікується значно більше. До того ж Україна домовилася з постачанням вакцини від COVID-19 з іншими компаніями. Зокрема, Sinovac, AstraZeneca та Novovaks. Прем'єр-міністр запевняє, що вакцини пройшли всі клінічні випробування, схвалені іншими розвиненими країнами, є безпечними та зареєстровані відповідно до світових стандартів.
Згідно з національним планом вакцинації, всі громадяни України матимуть можливість здійснити безкоштовне щеплення. Водночас прем'єр-міністр повідомляє, що здійснення організації масової вакцинації поступово входитиме в дію. Він додав, що вже в лютому 50 мобільних бригад розпочнуть вакцинацію по всій території України. Заступник Міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко стверджує, що на першому етапі вакцинації залучили 375 мобільних бригад, потім їх планують збільшити до 600. Крім того, мобільна бригада може проводить в день до 100 щеплень. Віктор Ляшко зазначає, у разі необхідності, до вакцинації можуть ввести в дію 11 тисяч кабінетів щеплення.
Водночас нагадаємо, що першими почнуть вакцинуватися особи, які захищають українців від коронавірусу: медики, військові та члени Нацгвардії. А з початком масової вакцинації влада запустить платформу, на якій українці зможуть записатися на щеплення. Головне завдання — охоплення населення в боротьбі з COVID-19 у 2021 та 2022 роках.
Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомляє, що громадяни України матимуть можливість записатися на вакцинацію у три способи. Зокрема, запис на сайті; запис до сімейного лікаря та отримання запрошення від Центру первинної медико-санітарної допомоги.
До того ж якщо пацієнт не підписав декларацію з сімейним лікарем, це не є проблемою. Міністерство охорони здоров'я скоординує вас до найпершого пункту щеплення. Вакцинуватимуться особи, які вже перехворіли на коронавірус, і які ще не хворіли. Однак, ті, хто вже перенесли COVID-19 будуть відтерміновані в вакцинації на 3-6 місяців.
Проте, коли держава з'ясувала питання з постачанням вакцин, українці масово почали відмовлятися від вакцинації. Постала нова проблема — недовіра громадян України до щеплення. Наприклад, за соціологічними даними групи "Рейтинг" в листопаді 2020 року 55 % людей готові були здійснити безкоштовну вакцинацію, але вже в січні 2021 року кількість неготових осіб здійснити щеплення зросла до 52 %. Люди побоюються хронічних захворювань, алергічних реакцій та вважають, що за такий короткий термін не можна розробити ефективну вакцину. Президент України Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді" заявив, що на власному прикладі готовий здійснити вакцинацію, щоб українці впевнилися, що вона важлива та безпечна. Проведення вакцинації — сучасне завдання, яке потребує вирішення.