Ляльки-мотанки від майстрині з Дніпропетровщини

Ляльки-мотанки від майстрині з Дніпропетровщини
158549 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще з давніх часів на території України була поширена традиція створювати ляльок-мотанок. Вони увібрали в себе цілі століття історії нашого народу. В її образі приховано все те, що ми берегли в собі. Найпершою функцією ляльки-мотанки було оберігання дому від біди. Вона була берегинею домашнього затишку. Сьогодні вони так само актуальні, як і багато років тому, проте раніше вони слугували лише для захисту, а тепер вони стали ще й чудовим предметом декору.

Сьогодні ми дізнались, що в нас на Дніпропетровщині мешкає справжня майстриня ляльок-мотанок — Наталія Курпай. Вона розпочала свою діяльність не так давно, проте успіхів вже багато. Одного прекрасного дня дівчина побачила у стрічці Інстаграму оголошення про безплатний майстер-клас із створення мотанок і вирішила, що буде чудовою ідеєю зробити її собі додому. Проте вийшла вона не просто милою, а пречудовою. Тож жінка вирішила сама розпочати їх робити.

Наступна лялька стала чудовим подарунком для подруги. А тепер Наталія професійно займається створенням ляльок. Її заворожує процес створення мотанок та історія створення цього оберегу. За її словами, в цього оберега довга історія і існує безліч варіантів його виконання. Сказати точно, скільки видів мотанок є сьогодні складно навіть історикам та культурологам, адже цей обряд весь час розвивається.

Як і кожен професійний майстер, Наталія вже має власний почерк. Кожна її лялька чітко відбиває історію життя авторки. Створюючи ляльку, жінка намагається поєднати минуле та сучасне, різні види творчості, і відкриває тим самим багатогранність декоративно-ужиткового мистецтва. На створення одного такого дива Наталя може витратити від одного дня до тижня. Це все залежить від ідеї, натхнення, історії. Як вона вирішить розповісти її цього разу.

Її роботи ви зможете побачити в Фейсбуці та Інстаграмі. Також в майстрині вже 2 персональні виставки. А от аби придбати її ляльок, необхідно поговорити із самою Наталією.