На Дніпропетровщині на любителів спалювати сухе листя чекають штрафи

На Дніпропетровщині на любителів спалювати сухе листя чекають штрафи
58718 ПЕРЕГЛЯДІВ

Спалювання листя є прямим порушенням низки норм чинного законодавства. Окрім того, воно шкодить здоров’ю людей та екологічному стану місцевості, повідомляють у департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації.

Незважаючи на посилення відповідальності за підпал сухої трави та листя, зараз на присадибних ділянках, городах і просто дворах люди палять вогнища — «прибирають територію». У департаменті екології попереджають: такі прибирання не тільки забруднюють повітря, а й загрожують здоров'ю людей, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

Щодо шкідливого впливу на довкілля, випалювання рослинності призводить до руйнації ґрунтового покриву та його збіднення. Вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів. При охопленні вогнем великих територій виникає ризик знищення диких рослин і тварин. Пожежі можуть призвести до житлових будинків, а також короткого замикання, якщо поблизу проходять високовольтні лінії електропередачі.

У 2020 році за самовільне випалювання рослинності або її залишків збільшені штрафи з 10-70 до 180-1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 21 420 грн).

За самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду штрафи збільшили з 20 -100 до 360-1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 грн до 30 600 грн).

Теги: листя,спалювання,штрафи, Дніпропетровщина