Вчені Дніпровської політехніки винайшли, як безпечно позбутися медичного «сміття»

Вчені Дніпровської політехніки винайшли, як безпечно позбутися медичного «сміття»
70704 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мобільна установка з утилізації медичних відходів потребує мінімум палива та не шкодить довкіллю. Вона зручна в експлуатації, за невеликих розмірів має високу продуктивність. Про це повідомляють у пресслужбі Дніпропетровської обласної держадміністрації.

Незабаром установка має з’явитися на території Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова, адже лише за тиждень заклад накопичує до 50 кг медичних відходів. Винайдений пристрій має допомогти безпечно їх утилізувати. Основний етап утилізації такого «сміття» – спалювання при 800 градусах. Аби мінімізувати викиди у повітря, гази, що виділяються, додатково допалюються.

«Ідею створити установку «підкинули» перуанські колеги. В їхній країні мають місце проблеми з утилізацією медичних відходів, і вони замовили нам розробити такий пристрій. А тепер винаходом зацікавилися і німецькі вчені. Та хотілося б, звичайно, щоб ним користувалися, у першу чергу, вітчизняні лікарі, — розповів керівник групи розробників, начальник науково-дослідної частини Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Роман Дичковський. — Така установка незамінна під час пандемії, коли кількість використаних засобів індивідуального захисту постійно збільшується».

Вчений зазначив, пристрій працює на будь-якому із доступних видів палива, при цьому витрати – мінімальні. Необхідні 800 градусів у «пічці» досягаються лише за 2 хвилини. А всі медичні відходи за тиждень обласної лікарні ім. Мечникова, приміром, можна спалити за годину.

Наразі винахідники розробляють автоматизовану систему управління пристроєм.

Теги: утилізація,медичні відходи,вчені,пристрій,безпечно,Дніпровська політехніка