У Палаці Ілліча провели вечір пам’яті архітектора Олександра Красносельського

У Палаці Ілліча провели вечір пам’яті архітектора Олександра Красносельського
24412 ПЕРЕГЛЯДІВ

Палац Ілліча — найвідоміша робота архітектора у місті. Загалом Олександр Леонтійович доклав руку до тридцяти проєктів у Дніпрі. Ті, що вціліли, віднесені до реєстру пам’яток архітектури. Окрім Дніпра будівлі митця є у Ризі, Тарту, Яссах, Ялті, Алупці. За 66 років життя він втілив понад 200 проєктів.

Серед робіт Олександра Красносельського — ЦУМ та вже знесений «Дитячий світ», ландшафт проспекту Дмитра Яворницького, готель «Асторія», будинок Ріхтера на проспекті Пушкіна, реконструкція театру російської драми ім.Горького та безліч житлових будинків. Більшість праць відомого архітектора занедбані або знесені. Наймасштабнішою та найвідомішою вважають Палац культури ім. Ілліча.

«Це будівля радянського конструктивізму, сюди приїжджали з-за кордону, аби його сфотографувати», — розказує дніпровська активістка Юлія Кошмар.

Палац має унікальну акустику. Дніпрянка Олена Ковзус пригадує, що стіни цієї будівлі бачили і Пугачову, і Софію Ротару, і «Веселих Ребят», і гурт «Песняри», незабутній концерт танцюриста Махмуда Ісамбаєва. 

Будинок працював як культурний центр. У ньому проводили заняття різноманітні колективи та гуртки, був навіть парашутний центр. Проте на початку 90-х минулого сторіччя Палац культури занепав. Кілька років тому його віддали у приватні руки, тож нині перлину Красносельського відновлюють.

Видатний архітектор, який помер у 1944 році, похований у Дніпрі. На могилі Олександра Красносельського у 1982 році встановили гранітну колону з бронзовою стрічкою. В останні роки охочі до кольорових металів ріжуть надгробок на шматочки. Щоправда, чотири роки тому начальник міського управління культури Євген Хорошилов обіцяв, що пам'ятник почнуть реставрувати. Проте він і досі в занедбаному стані.

Теги: Олександр Красносельский,Палац Ілліча, Дніпро,архітектор,пам'ятки