У Мінветеранів обговорили створення Національного військового меморіального кладовища

У Мінветеранів обговорили створення Національного військового меморіального кладовища
340981 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Міністерстві у справах ветеранів відбулося експертне обговорення щодо створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища. (НВМК)

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП)

Згідно з ухваленою Урядом постановою про реалізацію експериментального проєкту щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища (НВМК), майбутній Меморіал буде побудовано в межах території Гатненської ОТГ Фастівського району Київської області.

Зазначається, що там ховатимуть українських воїнів, які у складі сил безпеки та оборони брали участь захисті територіальної цілісності та незалежності України, починаючи з 2014 року. А також Герої України, які нагороджені “Золотою зіркою” з 2014 року, повні кавалери ордену Богдана Хмельницького. Крім того, за окремо визначеною постановою можуть бути поховані борці за свободу і незалежність України у 20 столітті.

Участь у міжвідомчому круглому столі взяли представники усіх міністерств та відомств, відповідальних за реалізацію проєкту. Зокрема, профільні експерти і фахівці Мінветеранів, Міністерства культури та інформаційної політики, Міноборони, представники Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Українського інституту національної пам’яті, Київської обласної державної адміністрації, а також провідні історики, архітектори та музейники.

Учасники зустрічі обговорювали питання у створенні та функціонуванні НВМК, зокрема, дотримання вимог чинного законодавства і державних будівельних норм, розташування майбутніх споруд та їхнє призначення, варіанти надгробних плит з урахуванням національної та релігійної належності загиблих.

Представники Українського інституту національної пам’яті наголосили на важливості того, щоб майбутнє НВМК відповідало своєму концептуальному призначенню: масштабній площі, інклюзивності, дотриманню українській спадщині, традиціям та цінностям. При створенні та функціонуванні НВМК буде враховувати відповідний закордонний меморіальний досвід. Зокрема, всесвітньо відомого Арлінґтонського національного цвинтаря у Сполучених Штатах.

Наразі НВМК лише на етапі проєктування та розробки відповідного архітектурного ескізу. Невдовзі розпочнеться будівництво першої черги меморіального комплексу, щоб родини загиблих мали змогу розпочати поховання своїх рідних, – повідомив на нараді заступник директора державної установи “Національне військове меморіальне кладовище” Ярослав Старущенко.

Головний архітектор проєкту Сергій Дербін представив попередню візуалізацію майбутнього Меморіалу. Так, на спеціально відведеній земельній ділянці у понад 260 гектарів постане військове кладовище, музейно-виставковий комплекс, будинок трауру та інша інфраструктура для організації почесних поховань загиблих.

За підсумками зустрічі сторони домовились залучити додаткових фахівців, зокрема, з релігійних питань.

Нагадаємо, що раніше МКІП спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого та іншими партнерами повідомили про організацію комунікаційних заходів для працівників бібліотечної сфери щодо політики безбар’єрності та недискримінації. Там розповідатиметься про важливість створення безбар’єрного середовища, зокрема придбання книжок шрифтом Брайля для поповнення бібліотечних фондів у територіальних громадах.

Так, до кінця 2023 року заплановано проведення таких заходів:

1. Лекція-консультація про Марракеський договір та роль публічних бібліотек у його реалізації (листопад 2023 року).

2. Круглий стіл «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності у публічних бібліотеках» (листопад 2023 року).

3. Вебінар «Безбар’єрність у публічних бібліотеках України: визначення стану та планування необхідних змін» (грудень 2023 року).