ДПС: звертаємо увагу на необхідність дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій

ДПС: звертаємо увагу на необхідність дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій
335700 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час організації та проведення контрольно-перевірочних заходів особлива увага приділяється виявленню фактів здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації особи як суб’єкта господарювання, а також вимог порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів (для тих, хто потенційно має застосовувати РРО/ПРРО).

Так, працівники підрозділів податкового аудиту ГУ ДПС у Київській області спільно з фахівцями ГУ ДПС у м. Києві у жовтні 2023 року розпочали контрольно-перевірочні заходи, у т. ч. шляхом проведення фактичних перевірок господарських об’єктів на території одного з найбільших сільськогосподарських ринків на території Київської області.

Наразі на ринку здійснюється реалізація сільськогосподарської продукції, зокрема, овочів та фруктів, м’яса, м’ясопродуктів, риби та морепродуктів, сирів та молочних продуктів, інших продуктів харчування тощо. Варто зазначити, що значна частка товарів – імпортного походження.    

Відповідно до аналізу податкової інформації, переважна більшість суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на зазначеному ринку, – фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої групи не використовують РРО/ПРРО, що суперечить чинному законодавству.

Водночас, починаючи з 01 січня 2022 року, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються суб’єктами господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажі товарів на ринку, лише платниками єдиного податку першої групи – фізичними особами – підприємцями.

Перевірки проводяться переважно по тим суб'єктам господарської діяльності, які здійснюють реалізацію імпортної продукції. Під час проведення хронометражів виторгів встановлено, що середньодобовий виторг в окремих суб'єктів господарювання становить понад 100 тис. грн за робочий день. Таким чином, це свідчить про те, що такими  суб'єктами господарської діяльності протягом двох місяців буде перевищено граничний річний обсяг доходів, дозволений для перебування на спрощеній системі фізичної особи – підприємця  як платника єдиного податку другої групи, що може призвести до втрат бюджету.

Звертаємо увагу, відповідно до п. 291.4. ст. 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Державна податкова служба застосовує виключно ризикоорієнтовний підхід при організації фактичних перевірок, зосереджуючись на діяльності платників податків, які ухиляються від виконання своїх податкових обов’язків, зокрема, щодо використання РРО або ПРРО при проведенні розрахунків. Крім того, в отриманні фіскального чеку має бути зацікавлений й пересічний споживач, адже без цього фіскального документу на продукцію не поширюється гарантія якості, неможливо притягнути до відповідальності недобросовісного продавця. Підкреслюємо, від повноти обсягу розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, та повноти сплати залежить обсяг надходжень до бюджету, адже для країни наразі важлива кожна сплачена до бюджету гривня.

Тож, дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій усіма учасниками ринку гарантує як рівні конкурентні умови, надходження до бюджету, так і захист прав споживачів тощо.

За інформацією пресслужби ДПС України.