Змушували викопувати та переносити тіла загиблих – заочно підозрюється організована група так званих правоохоронців з Лиману

Змушували викопувати та переносити тіла загиблих – заочно підозрюється організована група так званих правоохоронців з Лиману
326046 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру 5 мешканцям м. Донецька та м. Горлівки у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору, вчиненими організованою групою. Крім того, очільнику угруповання - у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1, ч.1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України).
За даними слідства, у червні 2022 року колишній працівник органів внутрішніх справ України під час тимчасової окупації м. Лиману перейшов на бік окупантів. Він добровільно обійняв псевдопосаду «начальника Краснолиманського МВ МВС «ДНР». У подальшому чоловік прийняв на «роботу» до незаконно створеного правоохоронного органу 4 колишніх працівників органів внутрішніх справ України на посади інспекторів, дільничних, а також старшого слідчого.
Упродовж 5 місяців організована група за вказівкою окупаційної адміністрації проводила незаконні перевірки містян та силоміць позбавляла їх волі. Цивільних тримали у камерах місцевого відділку поліції у нелюдських умовах, завдаючи моральних та фізичних страждань. Також пособники держави-агресора систематично залучали людей до примусових робіт. Жінок вони змушували прати речі окупантів, а чоловіків - викопувати та переносити тіла загиблих громадян.
Під час деокупації м. Лиману українськими воїнами поплічники держави-агресора втекли на тимчасово окуповану територію Донеччини.
Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУНП в Донецькій області за оперативного супроводу Донецького управління внутрішньої безпеки ДВБ НП України.