Експоліцейському, який готував диверсію на підконтрольній Україні території, заочно повідомлено про підозру

Експоліцейському, який готував диверсію на підконтрольній Україні території, заочно повідомлено про підозру
314044 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури колишньому поліцейському заочно повідомлено про підозру у державній зраді та готуванні до вчинення диверсії в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 КК України).
За даними слідства, у березні 2022 року начальник відділу управління оперативно-технічних заходів ГУНП в Донецькій області, перебуваючи у захопленому збройними силами РФ м. Маріуполі, добровільно погодився співпрацювати з окупантами. Він обійняв псевдопосаду оперуповноваженого сектору карного розшуку «Жовтневого районного відділу Маріупольського міського управління МВС ДНР».
Виконуючи вказівки керівництва, підозрюваний перевіряв на блокпостах документи громадян з метою пошуку осіб з проукраїнськими поглядами або причетних до служби у Збройних Силах, правоохоронних органах та органах державної влади України.
Крім того, у вересні 2022 року він планував за допомогою мешканця Покровського району вчинити диверсію на одному з об’єктів критичної інфраструктури. Для влаштування вибуху останній мав використати бойові припаси із заздалегідь облаштованого «поліцейським» схрону, але цьому завадили правоохоронці.
Під час санкціонованого обшуку у підземному сховищі виявлено 4 тротилові шашки загальною вагою понад 1 кг, 5 споряджених корпусів гранат Ф-1 та РГН, корпус протипіхотної міни МОН-90, 3 постріли ВОГ-25П, а також 4 запали типу УДЗ, уніфікований запал ручної гранати УЗРГМ-2 та 2 електродетонатори ЕДП і ЕДПР. Вилучені боєприпаси направлено на судову вибухо-технічну експертизу.
Наразі чоловіка звільнено з органів Національної поліції України.
Досудове розслідування здійснюється ТУ ДБР, розташованого у м. Краматорську.
Максимальне покарання за вказаними статтями – довічне позбавлення волі.