У Києві відбувся Марш Єдності

У Києві відбувся Марш Єдності
337549 ПЕРЕГЛЯДІВ

Єдність зараз це те, чого так не вистачає. Люди, розсипані не лише Україною, а й світом, інколи забувають, що вони – один народ із дивовижною історією. Сильний та вільний народ. Вони їдуть з країни, шукаючи кращого життя. Але водночас представники інших країн приїздять до нас, адже знають, що у нашої країни ще все попереду, просто необхідно трохи підтримки. А інколи вони влаштовують цілі акції.

В Україні проживає чимала кількість іноземців. За різними даними їх понад 300 тисяч осіб, що дійсно не мало. Вони живуть тут, навчаються, працюють та змінюють життя країни на краще, нерідко вносячи свій, унікальний досвід. Жителі інших країн бачили зовсім інакше життя, вони можуть мати специфічні уміння та розуміння чогось, що поки не знайомо нам. І саме вони привносять це до життів та роботи українців.

З початком посилення російської агресії на Сході України, свою підтримку, беззаперечно, висловлюють політики інших країн. Відкриті заяви, допомога фінансова, санкційна чи стратегічна – це важливо та потрібно. Але окрім цього не останню роль займає у цьому і ставлення жителів країн, що підтримують нас. Чимало тих, хто спілкується з іноземцями, можуть сказати за ту чи іншу людину. Маючи товариські стосунки із другом з Німеччини, Сполучених Штатів Америки чи Чехії можна хоча б приблизно розуміти, а яке ж ставлення до українців та країни в цілому. Проте інколи представники іноземних держав висловлюють свою підтримку набагато яскравіше та гучніше. Так, як це відбулося днями.

У світі наразі в різних країнах відбуваються акції підтримки українського народу. Люди йдуть до консульств та представництв України з гаслами та прапорами, поширюють позитивне ставлення до нашої країни, а разом з тим і хороший настрій. А от у Києві зібралися вже ті, хто безпосередньо проживають в Україні. Громадяни Італії, Великої Британії, Канади та ще понад десятка країн вийшли у центр міста або продемонструвати – вони разом з нами.

На марші було понад 200 осіб. Жінки й чоловіки, різного віку, віри та, головне, із різних країн, об'єдналися разом, щоб пройти центром, від пам'ятника Тарасу Шевченку й до Майдану Незалежності. Вони взяли з собою прапори, плакати та різноманітну символіку своїх країн. А разом з тим – величезну кількість українських стягів, гербів та навіть маленьких прапорців. І цих людей не злякала ні погода, ні те, що вони здебільшого абсолютно один одного не знали, ні навіть коронавірус. Під час ходи була величезна кількість посмішок, позитиву та відчуття справжньої єдності.

Учасники маршу йшли та скандували свої національні гасла й українські, вигукували "Слава Україні!" та навіть заспівали гімн. Вони наперед збиралися у соціальних мережах, готуючи прапори, домовляючись про те, що навіть якщо таких немає – можна намалювати плакат чи швидко десь купити. Одним із головних організаторів став бізнесмен Стюарт Маккензі, а допомагали йому координувати все це україномовні друзі. Звісно, й серед учасників зустрічалися українці.

Як заявили учасники маршу, вони нікуди не йдуть, адже Україна – це їх дім. Багато хто живе в нашій країні вже кілька десятків років, і хоча має громадянство іншої країни, душа і серце лежать саме до України. "У нас немає українських паспортів, але є українське серце!" – такими були слова одного з учасників.

Варто сказати, що не дивлячись на різноманітні обмеження, людей зібралося дійсно багато. Там були навіть діти. Але все пройшло дуже мирно. Спокій забезпечували кілька машин патрульних поліцейських. Але насправді ця акція була сповнена позитиву та підтримки, а не агресії. Адже агресія – це саме те, що й засуджують її учасники. Агресія Росії до України, політиків, представників влади різних країн – вони проти цього. І вони дійсно хочуть підтримати країну, яка для когось вже стала не просто рідною, а стала сенсом життя.

Ось таке висловлення солідарності – насправді важливе. Воно окрилює. Але все-таки будемо сподіватися, що після цієї яскравої та досить гучної акції не відбудеться нових спалахів коронавірусу серед жителів Києва.