Як отримати свідоцтво про розірвання шлюбу на підставі рішення суду?

Як отримати свідоцтво про розірвання шлюбу на підставі рішення суду?
205071 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як відомо, документом що підтверджує розлучення у відділах ДРАЦС (ст. 106, 107 Сімейного кодексу України), є свідоцтво про розлучення. Якщо розлучення (ст. 109, 110 Сімейного кодексу України) відбувається в судовому порядку, то подружжю видається судове рішення.
Однак, до вступу в силу Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010 року, був інший порядок реєстрації розлучення, який передбачав додаткову видачу свідоцтва про розлучення на підставі судового рішення.
"На підставі отриманого судового рішення подружжю необхідно було звернутися у відділ ДРАЦС за місцем реєстрації проживання та отримати свідоцтво про розлучення", зазначає Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).  Для цього необхідно: заповнити заяву; додати оригінал судового рішення; сплатити державне мито (якщо його встановлено, згідно з рішенням суду).
Згідно з чинним сімейним законодавством, дана процедура зберігається тільки в тому випадку, якщо чоловік і жінка хочуть розірвати шлюб і отримати свідоцтво про розлучення на підставі судового рішення, яке вступило в законну силу після 27.07.2010 р.
Важливо! Судові рішення про розлучення, які вступили в законну силу після 27.07. 2010 році не передбачають отримання свідоцтва про розлучення в органах ДРАЦС.