Історії людей, які сказали «НІ» домашньому насильству

Історії людей, які сказали «НІ» домашньому насильству
376325 ПЕРЕГЛЯДІВ

Не завжди сімейне життя щасливе та безтурботне, іноді, воно може обернутись справжнім пеклом для одного з подружжя або дітей. Часто ці випадки пов’язані з вчиненням  домашнього насильства. На жаль, проблемі домашнього насильства у нашому суспільстві не прийнято надавати розголосу, тому жертви мовчки це переживають і сподівають на краще. Але в останній рік ми стали свідками низки жахливих злочинів, які були вчиненні одним з подружжя, та яким можна було запобігти вчасно, вживши  відповідних заходів.  За 9 місяців 2021 року у Чернігівській області було зафіксовано 7873 звернень стосовно вчинення домашнього насильства у тому числі 157 випадків повідомлень про вчинення домашнього насильства від дітей.

В цій статті ми хочемо розповісти про історії людей, які сказали – ні домашньому насильству. Ми сподіваємось, що ці історії стануть прикладом для інших, що свої права потрібно захищати і покажуть, що справедливість є, а кривдник має бути покараний.

Це тільки частина історій, а загалом, протягом 2021 року безоплатна вторинна  правова допомога особам постраждалим від домашнього насильства надавалась у 10 випадках. На сайті «Розірви коло» ви знайдете інформацію, як розпізнати насильство та захистити себе.

Історія перша.

У 2020 році шлюб пані Олени розпався. Пристрасть чоловіка до алкоголю не надто сприяла подружньому життю та вихованню дітей. Після розлучення пані Олена переїхала жити до свого будинку та забрала з собою дітей. Під приводом побачень з дітьми її колишній чоловік вривався у житло та вчиняв психологічне насильство стосовно пані Олени, а коли за неї заступалась  дочка – то й стосовно неї. За останні півроку до моменту звернення пані Оленою до суду, він близько 10 разів приходив до неї додому  і вчиняв сварки, словесно ображав її, нецензурно висловлювався та розбивав вікна. У них троє спільних дітей і вона не забороняє йому бачитися і спілкуватися з дітьми, але тільки коли він тверезий. Однак він часто вживає спиртні напої, внаслідок чого поводить себе неадекватно, його бояться діти і вона також.  Виклики поліції та складання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення ефективного результату не давали, тому пані Олена вирішила шукати іншого способу вирішити проблему та звернулась до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД, де їй було призначено представника та надано допомогу для звернення до суду за винесенням обмежувального припису стосовно кривдника.  Як результат – колишньому чоловіку було заборонено контактувати з пані Оленою протягом шести місяців та наближатись до будинку, де вона проживає ближче, ніж на триста метрів.

Справа №740/2110/21

Історія друга.

Пані Катерина розлучилась з чоловіком ще у 2019 році. У шлюбі в них народився син, який залишився проживати з матір’ю.  Всі ці роки колишній чоловік  не давав спокою пані Катерині та її сину. Протягом 2019-2021 років її чоловік неодноразово притягувався до відповідальності за вчинення домашнього насильства. Одного разу, після побачення з сином, він повернув його з побоями. Після цього жінка одразу звернулась за допомогою до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД, де їй було надано правову допомогу та підготовлено звернення до суду стосовно видачі обмежувального припису з забороною наближатись до неї та до сина колишньому чоловіку. Однак, суд вирішив вимоги задовільнити лише частково, а саме заборонити колишньому чоловіку наближатись тільки до пані Катерини,  а вимоги щодо заборони наближатись до їх сина – без задоволення. Не погодившись з таким рішенням пані Катерина пройшла ще дві судові інстанції – апеляційну та касаційну, але все ж домоглася справедливості. Як результат – кривднику заборонено протягом шести місяців наближатись до пані Катерини та їх сина.

Справа № 740/2628/21

Історія третя.

Пані Ольга є інвалідом третьої групи та має двох дорослих синів. У квартирі, яка належить її старшому сину, вона проживала разом зі своїм молодшим сином, але, через пристрасть молодшого сина до алкоголю, про спокійне життя вона могла тільки мріяти. Син заявниці вів аморальний спосіб життя, не працював, періодично відбирав у матері  телефон та  знущався з неї, погрожував  фізичною розправою. Пані Ольга звернулась за допомогою до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД, де їй було надано адвоката, послуги якого оплатила держава. Адвокат підготував заяву до суду, в якій просив видати обмежувальний припис стосовно сина пані Ольги. Суд став на сторону жінки та ухвалив: заборонити сину потерпілої перебувати в місці її проживання та наближатись до місця її перебування ближче, ніж на 300 метрів, а також взяти особу на профілактичний облік.

Справа №  740/5104/21

Історія четверта.

Ця історія в дечому схожа на попередню. В ній також мати просила суд вжити заходів стосовно сина-кривдника, в якого є проблеми з алкоголем, однак, в цій ситуації від кривдника потерпала ціла сім’я.

Пані Лариса разом зі своїм неповнолітнім сином та чоловіком проживають в будинку, який належить їй та її старшому сину на праві спільної приватної власності. Останній зловживає спиртними напоями, веде себе агресивно, підіймав руку на неї, намагався її задушити, псував речі у будинку та вчиняв бійки з її чоловіком, погрожував спалити будинок, розбивав вікна у ньому. Неодноразові звернення до правоохоронних органів не дали належного результату. Насильство зі сторони старшого сина здійснювалось тривалий час, з кожним разом його поведінка ставала агресивнішою та жорстокішою, а погрози  їй та її чоловіку фізичною розправою – все реальнішими. За допомогою жінка звернулась до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД, де їй було призначено адвоката. Адвокатом було підготовлено заяву до суду, в якій просили суд обмежити право кривдника на перебування в будинку протягом шести місяців.  Судом позовні вимоги було задоволено частково, заборонено перебувати кривднику в місці проживання жінки, а також наближатись до місця її перебування ближче, ніж на 300 метрів строком в 3 місяці. Протягом семи днів, з дня ухвалення рішення,  йому було дозволено забрати особисті речі з будинку в присутності співробітників поліції та залити житло на три місяці.

 Справа №740/4762/21

 Історія п’ята

Після розлучення чоловік пані Марини не міг змиритись з цим, тому часто навідувався до її будинку, де вона проживала разом з дитиною для того, щоб примиритись, а коли отримував чергову відмову –  влаштовував скандал, ображав колишню дружину та застосовував до неї фізичне насильство. За три місця його було притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства вісім разів. Після таких нав’язливих спроб примиритись у пані Марини урвався терпець і вона вирішила звернутись за допомогою до Сновського бюро правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД. У бюро їй було надано адвоката, який склав позовну заяву до суду про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. Суд розглянувши заяву про видачу обмежувального припису постановив –  заборонити колишньому чоловіку:  наближатися на відстань ближче, ніж 100 до місця проживання пані Олени; наближатися на відстань ближче, ніж 100 (сто) метрів, до місця її  постійного відвідування; наближатися на відстань ближче, ніж 100  метрів до місця її роботи; спілкуватися з   пані Оленою  у безпосередній близькості, що становить менше 10 (десяти) метрів; заборонити   переслідувати пані Олену.

 Справа № 749/43/21